89 éves nagyi hajt Malajziában egy parlamenti helyért. Piros bringájával járja az utcát és vadul kampányol. Maimun Yusuf mami (képünkön) az idei választás legöregebb jelöltje, ráadásul pártoktól függetlenül indul! 1000 db arcképes plakátot vet be, jele a kulcs. A hölgynek élete álma részt venni a választáson, de talán arra is vágyik, hogy jól seggbe rúgja a kormány jelöltjét, itt a 80 ezer választóval rendelkező Kuala Terengganu-ban. Ellenfelei azonban szívós férfiak.

 


A kinyerma-blog folytatja a legelképesztőbb maláj képviselőjelöltek bemutatását. Előző írásunk Lah bácsi (Pak Lah, azaz Abdullah Ahmad Badawi) sokszínű alakját kívánta megismertetni a kedves olvasóval. Emlékeztetőül: Badawi a penangi Kepala Batas-ban indul egyéni jelöltként. Ezúttal viszont átugrunk a Maláj-félsziget másik – keleti – felére! Ez már Terengganu, ami Mizan Zainal Abidin szultán, vagyis a király (!) tartománya.
Koszos utcák, mesés tengerpart, köpködők, ételt hangosan felböfögő nők - ír itteni viszonyokról egy helyben tanuló magyar lány. Maimun Yusuf is itt folytatja egyszemélyes kampányát. Ő az idei választások legvénebb képviselőjelöltje! Foglalkozása tradicionális ruhaárus, de fejébe vette: megszerzi a királyi Kuala Terengganu-t.

 

„A biciklimmel kampányolok” – mondja Maimun, aki kétkerekűjével érkezik a The Star újságírói elé. Otthonába invitálja őket. A faházba felvezető lépcsőt most újította fel, nehogy leszakadjon a kíváncsi riporterek alatt. Maimun rendkívül aktív: plakátjából 1000 másolatot csináltatott, de még többet akar. Sietve ragasztja fel őket az utcán. Tegnap Chabang Tiga-ban járt, és megszólította az embereket: szavazzanak a kulcs logóra! A plakátokon is látható 3db kulcs nem egy párt jelképe, hanem Maimun mamié. Ezekkel akarja kinyitni a maláj parlament veretes ajtaját. Szeretem őt! - lágyul el egyik  támogatója, aki szerint a mami inspiráló.

 
 

7 unokája van, akik most egy ideig nem kapnak pudingot: a nagyi hevesen politizál. Beszél az emberekhez, 13 ezer maláj ringgit-et (vagyis mintegy 690 ezer forintot) költött eddig a kampányra és a jelöltségre. Életem álma, hogy jelöltként részt vegyek a választásokon – mondja Maimun, aki plakátragasztással bíbelődik, de közben programja nem derül ki. Fő ellenfele, a kormánypárti Razali Ismail (Nemzeti Front) tegnap bár dicsérte Maimun hajthatatlan lelkét, kiderült: a racionalitásra hivatkozva lazán elgáncsolná az öreglányt a parlamentbe vezető ösvényen. Ismail esélyesebbnek tartja magát Mohamed Sabu-nál, az ellenzéki PAS alelnökénél is. Hármuk között dől el, ki lesz Kuala Terengganu képviselője a törvényhozásban.

 

Szurkoljunk Maimun maminak! Hisz a napokban valósítja meg élete álmát! Jelöltesdit játszik. Korát meghazudtoló hévvel kel birokra politikába már belesavanyodott ellenfeleivel. Bár állítja, hogy neki is megvannak a támogatói, és így őt sem kell félteni, mégis a változáshoz járulna hozzá, ha Kuala Terengganu-ban a Nemzeti Frontot (illetve az UMNO-t) kilöknék a hatalomból. A mami győzelme színfoltot jelentene, és persze témát, amin a maláj lapok elcsámcsoghatnak. Annál is inkább, mert a nagyit sokan nem tartják alkalmasnak arra, hogy a parlamentben megszólaljon. De tegyük fel, ha még el is aludna, egyáltalán nem lógna ki a Nemzeti Front és az UMNO álmos országépítő férfiai közül!

 

Nézzen videót Maimun mamiról és piros bringájáról!


Szerző: Gezanguz  2008.02.28. 07:39 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: malajzia parlamenti választás abdullah badawi nemzeti front maimun yusuf

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr34357676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: see it here 2018.02.08. 00:44:55

Bicikli bolt - A kerékpár defektről - Bicikli bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása