Blanca Ovelar             Fernando Lugo           Lino Oviedo

Képünkön az idei paraguayi elnökjelöltek, akikre azért érdemes odafigyelni, mert a dél-amerikai ország az USA-hoz hasonló prezidenciális rendszer, amelyben az elnök egy személyben állam- és kormányfő, vagyis a legtöbb szál az ő kezében fut össze.

Izgulnak Paraguayban a mai választások miatt. A választók egy része azért, mert attól tart, hogy a Colorado Párt csalni fog; Nicanor Duarte azért, mert attól fél, hogy Lugo hívei fegyvert ragadnak, ha a népszerű atya nem nyer.

Az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) közvélemény-kutatása szerint az emberek idegesek a választások előtt. A szervezet vezetője szerint az a nyugtalanság oka, hogy ugyanaz a párt (a jobbos-konzervatív Colorado) kormányzott több mint 60 évig, és most először érezhető, hogy van esély a váltásra. A balliberális Fernando Lugo, a Colorado legesélyesebb ellenfele változatlanul vezet a közvélemény-kutatások szerint, 30-40 százalékkal.

A Colorado Párt jelen van a paraguayiak életében: mintegy 1,6 milliós tagsággal büszkélkedhet (a választópolgárok száma 2,9 millió), mivel minden állami alkalmazottnak be kell lépnie a pártba. Több mint 200 000 állami dolgozó állása függ a párttól. „A Colorado nem csak egy politikai párt, hanem hatalommal rendelkező politikusok csoportja. Egy politikai kultúra, és ez az, amit a párt ellenfelei nem értenek” - mondta José Luis Simon politológus.

A Colorado Párt jelöltje idén egy nő, Blanca Ovelar, akit a jelenlegi elnök Nicanor Duarte támogat. Ovelar általános iskolai tanárnőként kezdte, majd az oktatási miniszteri székből került a Párt listájának élére. Programjának egyik alapköve az oktatási reform. Ő az első nő, aki az elnöki posztra pályázik Paraguay-ban, ahol egyébként a parlamenti képviselők 10 százaléka hölgy, és ugyanilyen a nemek aránya a kormányban is. Ezzel Paraguay az utolsók között van Dél-Amerikában. Bár Blanca Ovelar úgy gondolja: Paraguay első női miniszterelnökeként megtörné a férfisoviniszta hagyományt, egyesek szerint azért lett a Colorado jelöltje, mert a párt így akarja megőrizni hatalmát, nem azért, mert annyira szívügye lenne a nők érvényesülése.

A párt legutóbbi fővárosi nagygyűlésén - a szokásos színekben - piros ruhában és piros zászlókkal éljenezték a Colorado-t. A tömegben feltűntek egyes állami vállalatok transzparensei is. Ám Nicanor Duarte szónoklata nem nyerte el a jelenlévők tetszését, sőt Blanca Ovelar sem érte el a kívánt hatást, beszéde végére a tömeg egy része már elvonult.

A Colorado Párt kampányának alapja az egység hangsúlyozása. „Mind egyek vagyunk” - hirdeti a párt szlogenje. Ez nem csak a nép egységére utal: komoly problémát jelentett a pártnak a belső széthúzás is. Az első nagy szakításra 8 évvel ezelőtt került sor, amikor Lino Oviedo megalapította saját pártját, elvonva ezzel a szavazók kb. 30 százalékát. Októberben a belső választások után tovább erősödött a széthúzás. A jelenlegi elnökjelölt ellenfele, Luis Castiglioni, nem tudta elfogadni az eredményeket, és kijelentette, hogy nem fog szavazni, és úgy gondolja, csaltak a választások során.

A Colorado profi kampányt tervezett az idei választásokra: igyekeznek egységesebb képet festeni a pártról. A plakátokon és a tv reklámokban nem jelenik meg a jelöltek neve és arcképe, hanem fiatal modellek hirdetik: „Egyek vagyunk, Coloradók vagyunk”, „Egyek vagyunk, paraguayiak vagyunk”. Az új kampányt viszont többen kritizálták a párton belül. Hol is van az az egység? A kérdésre talán már holnap megkapjuk a választ.

Szerző: Halàszò Macska  2008.04.20. 13:43 3 komment

Címkék: választások elnökválasztás paraguay fernando lugo colorado párt nicanor duarte blanca ovelar

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr54433954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2008.04.20. 21:54:44

Lugo atya, az ex-püspök úr nem kispályázik! Az atyával kapcsolatban csak egy észrevétel: egészen különböző választásoknál is hajlamos az ember a változásnak / a mozdulatlanság feloldásáért szurkolni, főleg, hogy sok országban a politikai váltás egyet jelent egy autoriter(ebb) rendszer lecserélésével, s egy demokratikus(abb) térnyerésével (Malajzia 2008, Zimbabwe 2008), legalábbis ezt hisszük. De biztosak vagytok benne, hogy a zimbabwei emberek például demokráciát akarnak, mikor már úgy megszokták - az angol gyarmati uralom után identitásformálóvá és hőssé vált - Mugabe elnök urat? Ja, és ki mondta, hogy a paraguayi Ferdinand Hugo püspök-múltja miatt mentes a gazemberségtől?

Civil Fülöp 2008.04.21. 19:19:22

Hát Pippo, nem kell olyan k. messze mennünk, Iraknál jobb példát keresve sem találsz.

figyelo · http://kinyerma.blog.hu 2008.04.22. 14:52:09

Az ex-püspök nyerte a választásokat Paraguayban, így a 61 éve kormányzó Colorado párt nem dönti meg saját rekordját. A győztes ellenzéki Lugo atyának nagy munkára lesz majd szüksége, hogy Dél-Amerika második legszegényebb országát felzárkóztassa ...
süti beállítások módosítása