Hoppá! Huszonhárom százalék! Csoda! Mondják a politológusok, megveregetve a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt vállát. Ekkora volt ugyanis a részvétel a szombati szlovák népszavazáson, ahol a tévéről, netes szavazásról, kormányverdák max áráról, mentelmi jogról, sajtótörvényről és a képviselők redukálásáról szavazhattak a választók és polgárok.

A 23 százalékos részvételi arány üzenete egyértelmű: az 50 százalékos érvényességi küszöb miatt marha nagyot bukott a szavazás, több millió eurót kivágtak az ablakon a kormányoldali SaS-osok. Michal Horsky politológus azonban sikernek tartja a szavazást. Azt mondta a Pravdának, hogy a populista kérdések és a Smer ökörködése Richard Sulík házelnök leváltása körül egyaránt sok embert sarkallt arra, hogy elmenjen szavazni.

"Úgy gondolom, elsősorban az SaS szimpatizánsai mentek el szavazni, de a Szenci járás eredményei [30,24% - a szerk.] azt mutatják, a Híd-Most választói is nagy számban vehettek részt" - mondta a politológus a szerinte sikeres referendumról.

Ivan Gašparovič államfő volt a nap legviccesebb figurája: bujdokolva osont be szavazni tíz perccel urnazárás előtt. Szerinte a szavazás ugyanis az SaS kampányfogása volt, de államfőként mégiscsak el kell menni voksolni. Kedves szégyen.

Így szavazott Szlovákia

Jöjjenek az eremények! 95,4 százalékos elsöprő többségben voltak az igenek a képviselők mentelmi jogának szűkítése ügyében a néphez intézett kérdés válaszadói között. Horsky szerint ez azt jelenti, hogy Robert Fico Smer pártja is kénytelen lesz fejet hajtani az ügyben, és tárgyalni a kérdésről a kormánypártokkal. Iveta Radičová kormányfő eltökélten azt mondta: "Annak ellenére, hogy a népszavazás nem volt érvényes, közel egymillió ember értett egyet a feltett kérdésekkel, egyebek mellett a képviselők mentelmi jogának korlátozásával". Szerinte így a kormányprogramba is bekerült kérdések megvalósításához megkapták a felhatalmazást (igazi politikusi értelmezés).

Szintén sokan támogatták, hogy 150 helyett csak százan képviseljék a Népet a parlamentben (93%). A kormányautók ármaximálását pedig 89 százalék hagyta (volna) jóvá. A legfontosabb kérdésben, a tévé és a rádió üzemi díjának megszüntetésének ügyében a voksolók 87 százaléka mondta azt: Elég a rabigából! Ingyen tévét!

Az emberek kevésbé támogatták az internetes szavazás lehetőségét (70,46%), de a sajtótörvény módosításáért se rajongtak (75%). Horsky az internetes kérdés viszonylagos elutasítását azzal magyarázta, hogy nincs elég nethozzáférés az országban, illetve paráznak a szlovákok az ilyen eredmények manipulálásától. Hogy a sajtótörvényes kérdést miért utasították el, arra még a politológus se tudott válaszolni.

Végezetül egy érdekes adat a TASR hírügynökségtől: a szlovák börtönökben őrzött - szavazati joggal is rendelkező - rabok közül mindössze 3,67 (!) százalék élt szavazati jogával, és nyúlt át a rácson ikszelni. Nekik mindegy, a börtönben úgyis ingyen megy a tévé.

(Via Bumm.sk, Új Szó)

Szerző: Hentes Fülöp  2010.09.20. 14:16 Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia népszavazás televízió eredmények érvénytelen szavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr442309939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása