Választási bevezetőnk leadjében nem áruljuk el, melyik országról írunk majd február 25-ig, találja ki az olvasó az első sorokból! Annyi bizonyos, hogy az Apostol együttes előre látta a sorsukat, amit gyaníthatóan Bonónak köszönhetnek!

Milyen büszkék voltunk ezekre a fiúkra itt K.-Európa bizonyos köreiben. Irgalmatlanul jól összerakták ezt az államot, másfél-két évszázaddal a brutális éhínséget okozó krumplivész és az azt követő kivándorlási hullám után, a brit elnyomás, majd a húsvéti felkelés leverése és a polgárháború dúlása ellenére és a rendezetlen északír helyzettel a háttérben. Az utóbbi adatról tuti kitalálta az olvasó: a továbbiakban kelta testvéreinkről, Írországról lesz szó.

Egy szó mint száz, Írország egy nyomortanyából Európa szupertigrise (hangsúlyozottan nem pumája!) lett, a nemzeti tűz feltámasztotta a nemzeti össztermék előállítását, és az írek egyszercsak bent találták magukat az Európai Gazdasági Közösségben, és mindenféle fejlettségi rangsorban felfelé indultak. Kaptuk itt a nyakunkba K.-Európában, hogy "tessék srácok, itt a példa: ne nyarvogj a siralmas történelmeden, hanem vágd szájon a kételkedőket egy jó kis több százalékos éves növekedési ütemmel".

Aztán kifingott az amerikai jelzálogpokol, és elkezdtek bedőlni Európa légvárai, kártyavárai, kb. ahogy a nagysikerű Apostol együttes is megénekelte egykor:


A lényeg, hogy ahogy Izlandon, Magyarországon vagy Görögországban, úgy Írországban sem voltak "vasbetonból a jolly-jokerek". A kormányzó konzervatív Fianna Fáil párt és kormányfője, Brian Cowen képtelen volt rendet vágni a sorok között, hetekig vetített, hogy nincs baj, aztán beismerték végül, hogy nagy a gáz: még a végén képesek és tönkrevágják az eurózónát. Szét is esett a kormánykoalíció, a Zöldek meginogtak, sőt a Fianna Fáil sem nyúlt Cowen hónaljkutyája alá, hogy megtámogassa. Cowen lemondott, Mary McAleese államfő február 25-re kiírta az előrehozott alsóházi választást.

A következő napokban megismerhetjük az Írországon átsöprő válságot, és Cowen emiatt handabandázó kormányát, és a leendő jelölteket is, természetesen mindezt alaposan megfűszerezve mindenféle jóval. Ja és az is kiderül, ki vagy mi az a Taoiseach, Tánaiste, Oireachtas vagy épp Dáil Éireann. Bonót senki se keresse majd, őt kihagyom a francba. Végül is lehet, hogy ő okozta a válságot... Megfontolandó.

Szerző: Hentes Fülöp  2011.02.03. 11:18 Szólj hozzá!

Címkék: zene bevezető írország bono parlamenti választás előrehozott választás brian cowen fianna fáil

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr202635436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása