Blogunk tétova kísérletet tett annak kiderítésére, vajon az élő ír hírességek kire fognak X-et húzni a pénteki parlamenti választáson. Kísérletünk azonban többé-kevésbé zátonyra futott; úgy tűnik, Írországban nem dívik annyira a nálunk meghonosodott divat, hogy a fél közélet beáll a Jobb Párt, a másik fél meg a Bal Párt mellé, hogy aztán onnan dobálják egymást agyaggolyókkal. Mindenesetre Bono ebben a posztban is megkapja a magáét.

Nem a létező legfrissebb sztori, de kötelező megemlítenem: Bono megint sikeresen folytatta a favágást önmaga alatt. Február 13-án érkezett a hír, hogy az ír celebritás és csapata, a U2 Dél-Afrikába látogatott turnézni, ahol Bono támogatását fejezte ki amellett az apartheid idején keletkezett dalocska mellett, amely a búrok agyonlövését irányozza elő egy ponton (a búr az de facto a dél-afrikai exholland voortrekkerek csoportja). Fehérek és feketék Julius Manema, a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) ifjú titánja előadásában már hallhatták a legutóbbi dél-afrikai választási kampányban ezt a sanzont, és lett is nagy botrány belőle. Bono jó érzékkel rátapintott a sebre, és letépte róla a heget.

Ezzel kanyarodjunk vissza Írországba. A dél-afrikai Sunday Timesnak Bono azt nyilatkozta ezután, hogy "amikor én gyermek voltam, olyan dalokat énekeltem, amikre emlékszem, hogy a nagybátyáim is énekelték... lázadó dalokat az Ír Köztársasági Hadsereg kezdeti napjairól". Szóval első mai tanulságunk: Bono gyermekként IRA-szimpatizáns volt (bár reményeink szerint nem oly radikális, hogy angol vérre szomjúhozott volna). Bono azzal is védekezett, hogy ezeket a "népdalokat" a kellő helyen és időben kell énekelni, hogy ezzel csökkenthető legyen durva hatásuk.

(Mellesleg a BBC felhoz egy kegyetlen statisztikai mutatót a búrölő dalocska izzító hatásáról: 1994 óta 3000 fehér farmert öltek meg Dél-Afrikában. A nyers szám élét tompítandó tegyük hozzá: ezen gyilkosságok elsöprő többsége nem búrgyűlöletből ered, hanem nyereségvágyból elkövetett gyilkosság. Dél-Afrika amúgy is vezet mindenféle kriminalisztikai mutatóban. Már a negatívokban.)

Az íreket is érdekli azért, hogy nagy sztárjaik kit támogatnak a választásokon, úgyhogy a Politics.ie weboldal el is indított egy fórumot, ahol lehet tippelgetni. Az nem meglepetés, hogy a Number2 nevű kommentező szerint Bono önmagát támogatná (nem tudunk róla, hogy indult volna). Érdekes adalék, hogy a U2 nagyon-nagyon régen, a nyolcvanas években egyértelműen kiállt a Fine Gael mellett.

A Westlife nevű nyálzenekar Number2 szerint a kormányzást elbénázó Fianna Fáil (sőt egyenesen Daddy Bertie, azaz Bertie Ahern korábbi miniszterelnök) mögé állt volna be. A fő ellenzéki párt, a Fine Gael jelöltjéről egy eltitkolt öngyilkossági kísérletet nyilvánosságra hozó veterán riporter, Vincent Browne Number2 szerint tuti munkáspárti.

Pierce Brosnan is az élő ír legendák közé tartozik, de elég apolitikus figura. 2003 óta amerikai állampolgársággal is rendelkezik, és nem sokat hallani róla, hogy fog-e egyáltalán voksolni, mi nem találtunk erre utaló nyomot. Ahogy más íreknél sem, és ez így van jól. Bár mindenhol magánügy maradna a politikai irányultság, és nem azzal kéne minden kampányban szembesülni, hogy XY miért nem inkább labdázik, énekel, fingik tovább ahelyett, hogy a Nemzeti Radikális Vércsevédelmi Szervezet jelöltjei mellett ágál.



Kedves Olvasók! Ne feledjék, holnapután véget ér a kampány Írországban, hogy pénteken mindenki urnázhasson egy jót. Remélem akad majd pár barom, aki zöld koboldnak öltözve, lóherével a hajában nyit be a szavazókörbe, hogy a választási bizottság körberöhöghesse. Addig is mi rajta tartjuk kezünk Írország ütőerén, és közvetítjük a szitut!

Szerző: Hentes Fülöp  2011.02.22. 16:49 Szólj hozzá!

Címkék: dél afrika írország bono parlamenti választás apartheid anc fianna fáil fine gael sinn féin

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr712681034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása