14:50
"Elkezdődött. Jönnek. Ott érkezik az egyik, ha jól látom, nyugger. Biztos ez is több lóvéra számít. Dehát már úgyse adózik. Beengedjük? Na várjá má, ott jön még egy. Basszák meg, még csak reggel 7 van, és már itt kolbászolnak. Ráadásul valami lengyel lehet a másik. Az is biztos a mi lóvénkra ácsingózik, és benyalta valahogy az állampolgárságot. Várjá, rosszul láttam, ez inkább kongóinak tűnik, tökömbe, mindig összekeverem őket."

Kulturált ír választási bizottsági tagok között ilyen beszélgetés egészen biztosan nem hangzott el greenwichi idő szerint reggel 7-kor Dublin-külsőn, de a tény az tény: órák óta voksol az írség. Mint már megírtuk, a Fianna Fáil kormányát óhajtják az előrehozott választásokon leváltani a többségi írek, mert őket vádolják az ír gazdaság tönkretételével. A saját salakanyagában hempergő kelta tigris vélhetően a fő ellenzéki erőt, a Fine Gaelt juttatja majd hatalomra, de a kérdés megmarad: egyedül tudnak-e majd hatékony kormányt alakítani, és az elég lesz-e. Mert egy egységkormány ilyen szituációkban mégiscsak faszább megoldás.

A BBC tudósítása szerint rekordszámú független jelölt (233 fő) indult a választáson, ami reggel 7-től este 10-ig tart majd, és igyekszünk ebben a frissülő cikkben közvetíteni az eseményeit. Az előző adatot annyiban pontosítanám, hogy a világ vége után 2 mérfölddel az óceánban fekvő ír fennhatóságú kis szigeteken már szerdán lehetett voksolni.

A mostani szavazáson 566 jelölt küzd 43 választókörzetben 165 képviselői helyért. A főbb pártokat és miniszterelnök-jelöltjeiket már bemutattuk korábbi posztjainkban (itt és itt). A fő célok egyértelműek minden pártnál: melót adni a 450 ezer munkanélkülinek, megakadályozni, hogy külföldre szökjenek, helyreállítani a költségvetés stabilitását, és nyögni tovább a 85 milliárd eurós EU-IMF-segély terheit. Egy biztos: az új Dáil Éireann (ír alsóház) március 9-én ül össze, miután a holnapi nap folyamán már lezavarják az eredményhirdetést.

15:10
Országunk fölé nedves légtömegek áramlanak az Atlanti-óceán felől, és az érkező hidegfront országos esőzéseket hozhat. A napot így is ritkán látó írek kedvét lehet, hogy elveszi majd a szar idő, hogy elcammogjanak szavazni - írja az ír Independent. Nyugaton szerencséjük lehet az íreknek, ott elvonulhat az eső a nap második felében, és a bizonytalan voksolókat talán kicsábítja szobájuk rejtekéből. Ja, és 10-12 fok körüli hőmérsékletek lehetnek napközben. Enda Kenny, a miniszterelnök-esélyes és családja (Fionnuala, az asszony és Aoibhinn, a csinos lánykája) már szavazott (ld. kép via Independent.ie), gondolhatnánk, hogy a Fine Gaelre.

15:20
Azért az mekkora durva dolog már, hogy ilyet is lehet kapni: az ír-líbiai barátságot jelképező keresztbe fektetett zászlós kitűzőt. Mostanság kíváncsi lennék, mekkora a kereslet rá. Lassan elkezdhetik gyártani ráadásul az új líbiai trikolórral készített zászlópárost. Mindenesetre Kadhafi vélhetően bevásárol most ezekből, hiszen jó befektetés lesz történelmivé vált ereklyék megszerzése. Amúgy tegnap még 26 ír volt, aki nem tudott hazajönni Tripoliból. Ahogy a briteknél, úgy Írországban is az evakuálással érthetetlenül sokat tökölő hatóságokat hibáztatják. Csak itt még senki sem kért elnézést.

16:25
Már leszavaztak a nagy pártok vezetői - jelentette a közszolgálati RTÉ tévé honlapja. Mint írtuk, Kenny voksolt először Castlebarban, őt követte Eamon Gilmore, aki vélhetően a Munkáspártra voksolt Shankillben. Micheál Martin, az ír Mesterházy, feleségével, Maryvel Cork városában ikszelt egyet reggel. Mary McAleese államfő férjével, Martinnal szavazott Phoenix Parkban. Azt nem is írtuk le eddig, hogy 3,2 millió szavazásra jogosult van. Na most ezt is megtettük.

17:35
Végre valami rendellenesség! Az RTÉ élő hírblogja szerint Mark O'Donoghue ballincolligi lakos négyéves gyermeke, Ruairí (lehet tippelni, fiú-e vagy lány), felnyitotta a le sem plombált szavazóurnát. Azonnal felhívta a választási bizottság figyelmét a hibára. (fikció start) A hírre mozgósították az ír hadsereget, és különleges készenlétbe helyezték a parti őrség naszádjait. Barack Obama telefonon nyugtatta meg a már amúgy is ideges Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárt, hogy egyelőre várjon ki a katonai szervezet az Írország elleni büntető légicsapással (fikció vége).

17:40
Az ír választásról közölt egy cikket az Index nevű hírcsárda tehetséges bértollnoka, Iván Andris. Cikkét itt lehet megtekinteni. Ha már online sajtó, akkor itt a konkurens [origo] nyúlfarknyi cikke is. Itt meg egy jóféle Magyar Nemzet-cikk Kovács András billentyűzetéből (megjegyzem a MN is jól lekoppintott minket a gyurcsányi párhuzammal. Na szép.)

18:05
Egyre több választókerületben éri el a részvétel a 40%-ot, szorgalmasan vésik a kereszteket a keresztény írek a szavazócetlikre.

18:25
Gránátot találtak egy házban a szavazókörhöz közel Faythe-ben. A történelmi ereklye kategóriájú fegyver miatt nem függesztették fel a szavazást.

Plusz egy fontos, ám eddig mellőzött információ. Említettem, hogy Írország a greenwichi középidő szerint kél és nyugszik. Ez azt jelenti, hogy ez a bejegyzés ott a 17:25-ös időpontot kapná.

18:50
A kínai CCTV angol nyelvű összeállítása az ír választások tétjéről. Esküszöm, semmi mandarin rizsázás sincs benne, és a bemondónő fizimiskája sem szabad, hogy bárkit elriasszon a megtekintésétől (főleg a frizkója).

 

19:40
A Trinity Students' Union, a híres Trinity College diákképviseleti gittegylete tragikus hírt közölt: a nyilvántartásba vétel ellenére hallgatók százai nem tudtak ma szavazni. Összesen mintegy 2700 hallgató regisztrált, hogy a kampuszon szavazna (gondolom vidékiek), de a dublini városháza adminisztrációja olyan jó magyaros módra elbaszarintotta a demokráciában való részvételük esélyét.

20:15
Technikai okokból mára véget ér az élő közvetítés, de ajánlom a kitartó olvasók figyelmébe a holnapi posztot, ami remélhetőleg már eredményekkel jelentkezik, illetve ha történik bármi jelentős esemény a választásokkal kapcsolatban mostantól, arról is beszámolunk holnap. Végső mondatként azt vetnénk képernyőre, hogy "Hajrá Fianna Fáil, győzzön a Fine Gael!" ...és kikérjük magunknak az elfogultság gyanúját!!!

Szerző: Hentes Fülöp  2011.02.25. 14:46 Szólj hozzá!

Címkék: szavazás eredmények írország parlamenti választás fianna fáil fine gael

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr102690002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása