Írtunk mi már egyszer erről a balhéról, csak akkor a határkerítés túloldaláról néztük a helyzetet. A kambodzsai választások idején került elő Hun Sen nemzetvédő eszméje, a Preah Vihear nevű ősi romtemplom (ld. a képen) megőrzése kambodzsai kézben. Az UNESCO világörökségi listáján előkelő helyen lévő templomegyüttes évtizedek óta vita tárgya a két állam között.

Ahogy anno írtuk, "vitatni egyedül a thai kormány vitatja a status quót, amit maga a hágai Nemzetközi Törvényszék állított fel, mondván az ősi templomegyüttes Kambodzsáé". 2008 nyarán a kambodzsai választások miatt vált kampányhelyszínné és lövöldözések színterévé a környék, most a thai politika fitogtatja erejét. Ezt jól jelzi a környékbeli lakosok dühe is, akik azt mondták a Bangkok Postnak, hogy tökük tele a kormánnyal. "Ti csináltátok a háborút. Ti zavartatok meg minket. Nem várunk titeket" - hangzott a Ban Phum Szrol faluban lakók szava a PAD-kormány tervezett falubeli demonstrációja kapcsán.



A kormánypárti nyilvános janizást ugyan elhalasztották, de a helyzet továbbra is feszült. A kambodzsai választások lecsengésével 2009-ben és 2010-ben viszonylag (itt a mondat hangsúlya) békés volt a helyzet, de 2011-ben újra fellángoltak az összecsapások. Az eddigi összesített veszteségekről nincsenek objektív adatok, mindkét fél a másik seregének megalázását hirdeti, és saját veszteségeit csekélynek állítja be. Így lehet, hogy a kambodzsaiak maguknak 22 halottat állítanak, míg a thaiok szerint már 64 katonájukat lőtték szitává. A thaiföldi oldalon ez az arány 18:141.

Idén február 4-én kezdődtek a harcok a Phu Makua dombért. Egy thai civil halt meg bennük, és hét épületet csapott szét a khmer tüzérség. A két fél egymásnak tök ellentmondó adatokat közölt, és a másik fél több tucatnyi halottjáról beszélt. Két nappal később már civilek ezreit mentették ki a térségből, a kambodzsaiak pedig beásták magukat a templom köré. 9-én Hun Sen kambodzsai kormányfő már háborúnak nevezte az összecsapásokat, amik pont erre a napra lenyugodtak. Február 15-16-án ismét lövöldözés volt, majd indonéz megfigyelők kiküldésében állapodott meg a két harcoló fél.

Az is kiderült időközben, hogy Thaiföld nem válogat az eszközökben: Veddzsadzsiva hadereje tiltott ún. kazettás vagy fürtös bombát is bevetett (A nagy bomba sok kis bombával van töltve, amik nem robbannak azonnal. Alkalmas civilirtó fegyver, betiltása aljassága miatt szükséges volt).

A legsúlyosabb összecsapások április 22-én robbantak ki, és a május 4-i tűzszünetig tartottak. Közben a thai légierő vélhetően a kambodzsai légtérben víkendezett. A thaiföldieket harci gáz bevetésével is megvádolta Phnom Penh. A tűszünet létrejötte után Veddzsadzsiva még harcoskodott egy sort, mondván nem akar egy szem nemzetközi békfenntartót sem akar látni héderelni a templom körül, amíg a magukat földikutyaként beásott khmerek el nem takarodnak a vitatott területről. Az egész balhézás miatt 22 ezer thainak kellett elhagynia otthonát, és a határ túloldalán is ezrekben mérhető a menekültek száma.



Bő egy hónapja tehát nyugi van, azonban ha Veddzsadzsiva pártja vesztére fog állni, könnyedén előhúzhatja a háborús kártyát. Mit ad a jóisten, Nicolas Sarkozy francia államfő is ezt választotta megtépázott tekintélye helyreállítására: elküldte a francia Rafale-okat, hogy bombázzák Kadhafi tripoli bordélyait meg Elefántcsontparton is markolják meg a kezdeményezés kormányrúdját Alassane Ouattara mellett. Miért is? Mert Franciaországban is közelg az elnökválasztás.

Szerző: Hentes Fülöp  2011.06.11. 13:48 Szólj hozzá!

Címkék: erőszak háború thaiföld kambodzsa menekültek hun sen abhiszit veddzsadzsiva

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr692975214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása