Kis késéssel ugyan, de illik megemlékeznünk a Sinavatra-klánról, amely kőkeményen jelen van Thaiföld politikai-gazdasági vérkeringésében. A thai-montenegrói-nicaraguai hármas állampolgár Thakszin a família leghíresebb tagja, akit fél Thaiföld rühell, a másik fele ajnároz. Sokat gondolkoztunk, hogy esetleg a most induló tesóját mutassuk-e be (pár szót róla is szólunk majd), de a szálakat véleményünk szerint ezen a választáson is Thakszin mozgatja majd.

A Sinavatrák még tök más néven, a 19. század közepén vándoroltak be Kínából az akkori Sziám területére. Pár évtizeden belül a thaioknak elegük lett a kínaiakból, és Szak Szae Hu, Thakszin dédnagyapja emiatt gyorsan "átthaiosította" a család nevét Sinavatrára. A huszadik század közepén beindult a vagyonosodásuk, üzleteik elstartoltak az építési és ingatlanpiacon.

A családba még hercegnői vérfrissítés is bekerült, mígnem Thakszin meg nem született 1949. július 26-án. A kis lurkó kijárta iskoláit, majd zsaru lett hamarjában. 1973-tól az USA-ban is tanult némi büntetőjogot - állami költségen. Hazatérve létrehozta telekommunikációs cégét, és a nyolcvanas évek végéig azt építgette.

Irány a politika

1998-ban alapította meg a hírhedt Thai Rak Thai pártot, és 2001-ben már a miniszterelnöki bársonyszékben találta az ülepét, miután legyőzte a Demokrata Párt szottyadt jelöltjét. A szegényebbek imádták nacionalizmusa és az olcsó egészségügy ígérete miatt. Neve egybeforrt a "thakszonómiával", a róla elnevezett gazdaságélénkítéssel. Thakszin átélte a 2004-es nagy cunamit is, ami után mindenhonnan megkapta a támogatást a lerombolt Dél-Thaiföld újjáépítéséhez.

Thakszin meggyengült hírneve ellenére is nagy dolgot vitt véghez: az első megválasztott thai kormányfő volt, aki végigzongorázta a teljes ciklusát. Azonban megosztó figura maradt: a művelt thai elit bevágta volna az első dögkútba, a filléres gondokkal küzdő rétegek viszont körülrajongták populizmusa miatt.

Közben ömlöttek a kritikák is: szarul kezelte a dél-thaiföldi muszlim lázongást, 2500 ember halálát okozta narkó elleni küzdelmével és a madárinfluenzát sem oldotta meg egy csapásra. Na meg a sok-sok korrupció. Aztán eladták nagy távközlési cégük a gonosz szingapúriaknak, ami megint kinyitott pár bicskát.

Egy gombóc puccsot kérek!

2006-ban - a már említett budapesti cicaharc idején - a thai haderő megpuccsolta őt egy kamu választás és kamu lemondás után, és ekkor kezdődött számára hosszas száműzetése. Ez idő alatt megfordult Londonban, Dubaiban, szerzett montenegrói és nicaraguai útlevelet, és bevásárolta magát az MU-hívek számára változatlanul röfögő disznókondának minősülő Manchester City focicsapatába (fenti képünkön egy City-mezzel látható). Ugyan rövid időre, pártja választási győzelme után hazatért, de hamar rászállt a bíróság, így skeráznia kellett.

Számtalan korrupciós ügyéért távollétében két év tömlöcre ítélték. Hazatérni ugyan már nem mert, de a szomszédos Kambodzsával élezte a viszonyt, hogy ott Thakszinból helyi különleges gazdasági tanácsadót csináltak 2009-ben. A bíróság ezalatt befagyasztotta a Sinavatrák vagyonát, és a Man Citytől is meg kellett válnia Thakszinnak. Azonban ő változatlanul nem hátrál: a vörösingesek tüntetésein videón jelentkezik be rendszeresen, és állítja, hogy egyszer még visszatér. És ez gyaníthatóan így is lesz.

A dögös hugi

Jingluk Sinavatra Thakszin 44 éves húga, és május óta az ellenzéki Pheu Thai Párt miniszterelnökjelöltje. A tömörülésnek persze köze van a bátyhoz is, akinek korábban sorban tiltották be a pártjait. A hölgy hasonló karriert járt be, mint Thakszin, bár a rendőri rész kimaradt belőle: amerikai egyetem, thaiföldi telekomcég és végül a politika. A botrány is megtalálta őt, mivel állítólag az ő számláin keresztül folytak azok a pénzek, amikkel a vörösinges tüntetőket támogatták 2010-ben. Ennek ellenére Jingluk egyik fő törekvése, hogy békét teremtsen a kettészakadt országban. Egyelőre úgy látszik, hogy Thakszin bábjaként erre kevés esélye nyílik majd (bár e videón Thakszin az ellenkezőjét bizonygatja)

Azt semmiképp se tévesszük szem elől, hogy Jingluk rendkívül dögösnek mondható hölgy, akire mi, a Kinyerma blog szerkesztői szívesebben szavaznánk, mint kevésbé nőies ellenfelére, Abhiszit Veddzsadzsivára!

Szerző: Hentes Fülöp  2011.06.22. 20:00 Szólj hozzá!

Címkék: család thaiföld jingluk sinavatra thakszin sinavatra

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr743006892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása