Hattttalmas, gigászi küzdelem, kevés vér, sok verejték. Ez volt Thaiföld nagy parlamenti választása, amiről - szégyen bevallani - az egyik most befejeződött zenei fesztivál miatt kissé késve tudunk jelenteni. No de semmi cicó: Jingluk Sinavatra és pártja, a Pheu Thai pokoli nagy győzelmet arattak.

A BBC beszámolója szerint Abhiszit Veddzsadzsiva, a Demokrata Párt arca is elismerte a buktát. Így Jingluk lesz Thaiföld első női miniszterelnöke, történelmet írtak a thaiok. A voksok 92%-os összeszámolásánál a következő a steisz: az 500 fős thai alsóházban 260 helyet összemakkoltak. Vélhetően a kicsiny Chart Thai Pattana párttal lépnek majd koalícióra (ez a Thai Nemzeti Párt).

És akkor következzen Mr. Abhiszit: "Mostmár tiszta sor a választási eredmények miatt, hogy a Pheu Thai megnyerte a választásokat, és a Demokrata Párt elismeri vereségét. Meg fogom adni a sanszot Jingluknak, az első csajnak ezen a poszton, hogy alakítson egy jóféle kormányt. Egységet és megbékélést akarok látni, basszus. A Demokraták készek rá, hogy ellenzékben csapassák." Majdnem ezekkel a szavakkal, de alapvetően ezt mondta a bukott kormányfő.



Jingluk is szólott az egybegyűltekhez: "Akarja a fene azt mondani, hogy ez egy győzelem nekem és a Pheu Thainak, de a nép akkora esélyt csapott a mancsomba, hogy én legjobb képességeim szerint gürcölök majd értük. Meg szeretném ismételni, készek vagyunk teljesíteni mindent, amit ígérgettünk. Ám ehhez sok melóra lesz szükség." Ezek is szép szavak voltak...

Villámhírünket követően holnap igyekszünk jobban elmélyülni a választások történéseiben és a következmények ecsetelésében. Tartsatok ki, olvasók!

Szerző: Hentes Fülöp  2011.07.03. 21:26 Szólj hozzá!

Címkék: választások thaiföld eredmények parlamenti választás abhiszit veddzsadzsiva jingluk sinavatra

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr13035855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása