Ötéves a Kinyerma, és ebből az alkalomból indított sorozatunk utolsó éves beszámolója következik a 2011-es évről. Ha kíváncsi rá, hogy indultunk el 2007-ben, hogy lódultunk meg 2008-ban, hogy torpantunk meg 2009-ben és hogy stagnáltunk 2010-ben, akkor kattintson az évszámokra! Most pedig következzen az év, amely újra felcsillantotta a reményt: lehet a Kinyerma is főnixmadár!

2011 - Az újjászületés éve

Ez az esztendő tehát úgy tűnt, újra megmutatja, nem kell a blogot temetni. Új szerzőt ugyan nem sikerült szerezni (egy balul sikerült egyetemi kampány ellenére), mégis mozgott valami a szerkrendszerben. Hentes Fülöp elsőként Írországba kalauzolt el minket, ahol parlamenti választást tartottak az euróválság közepette. A bevezető után két remekbe szabott posztban bemutatta az induló ír pártokat és jelöltjeiket a helyi Mesterházytól a vörös törpékig.

endaposter2011.jpgEzután bemutattuk, hogyan ívelt fel, majd zuhant össze az ír gazdaság. A következő héten sok-sok ír poszt született. Először megpróbáltuk kitapogatni az ismert ír celebek pártpreferenciáit (ami nem igazán sikerült), aztán blogunk történetében először élőben, percről percre közvetítettük az írországi voksolást. Kaptak egy posztot az exit poll eredmények, majd a véglegesek, így kiderült Kenny sorsa...

Sok-sok hét szünet után májusban újra jelentkeztünk, és megmaradva Európában, ezúttal Málta népszavazásáról közvetítettünk. Be is mutattuk hát, miért nagy szekuláris küzdelem az, hogy Málta legalizálná a válást. Csaptunk egy kimerítő történelemórát, majd több éves szünet után folytattuk zavargós sorozatunkat a szigetországgal. Hat bekezdésben bemutattuk a hótunalmas máltai politikai életet, majd bejelentettük: hamarosan el lehet válni az asszonytól az országban.

A thaiföldi parlamenti választással és a kimondhatatlan nevek arzenáljával folytattuk a blogszerkesztést. Nekimentünk a kőkemény és véres 2010-es tüntetéseknek, majd újra bemutattuk a kambodzsai határ menti ősi templomokat. Ezután bemutattuk a thai politika két domináns alakját: Abhiszit Veddzsadzsivát és Thakszin Sinavatrát és a klánját.

Ezt médiatörténeti fontosságú esemény követte: a blog történetében először (mondanom sem kell, hogy exkluzív) interjút készítettünk, méghozzá Tomaj Dénes bangkoki magyar nagykövettel. Aztán Thakszin hugija egyszer csak megnyerte a választásokat. Végül kielemeztük a választást, és feleletet adtunk a kérdésre: lehet-e sziámi cicával bábozni? Ezt követően ismét hosszú hetekre, sőt hónapokra elnémult a blog, mígnem ősszel vissza nem tértünk.

új-zéland.JPGAz egyik legjelentősebb óceániai országot, Új-Zélandot kezdtük el felkészíteni a parlamenti választás és a népszavazás közös gyötrelmeire. Egy jó kis saját illusztrációval megtűzdelt politikai elemzés után fejet hajtottunk Gallipoli új-zélandi hősei előtt. Miközben a Blog.hu adminfelületének markáns változásaival küzdöttünk, elkezdtük bemutatni a pártokat. Aztán folytattuk a pártbemutatást (egy magyar zöld raszta is bekerült a képbe), majd lesfestettük a festői Új-Zéland természeti szépségeit.

Leástunk a népszavazás okának, a voksolási rendszer módosításának a mélyére is (két szóviccel megspékelve), végül pedig pontozásos győzelmet hirdettünk a választáson. És itt a vége, fuss el véle! Ennyi volt a 2011-es év, idén, 2012-ben pedig még csak megemlékezésekre futotta. A következő, és egyben utolsó szülinapi posztban számokkal, térképekkel, grafikonokkal jövünk, összefoglaljuk a blog eddigi tevékenységét, és megpróbálunk egy pozitívabb jövőképet felvázolni, ami nem lesz egyszerű. Kitartás, olvasók!

Szerző: Hentes Fülöp  2012.04.21. 16:19 Szólj hozzá!

Címkék: választások thaiföld málta új zéland megemlékezés írország ötödik szülinap

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr44465008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása