Február 19-én a világ választásszerető közvéleményét leginkább az amerikai előválasztások hawaii és wisconsini fordulója foglalkoztatja, de máshol is az urnákhoz járulnak ezen a napon. Ekkor dőlhet el ugyanis, hogy ki lesz a harmadik Örmény Köztársaság harmadik elnöke. A ciprusi választáshoz hasonlóan itt is kilenc jelölt gondolja úgy, hogy ő jelent megoldást az ország gondjaira, és ő képes letörni a volt szovjet köztársaságokra jellemző elképesztő méretű korrupciót.

Az örmény elnököt öt évre választják, és egyszer választhatják újra. A sikerhez a szavazatok több mint felének megszerzése szükséges, amennyiben ez senkinek nem jön össze, második fordulót rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével. A jelenlegi elnök, Robert Kocsarján a második ciklusát tölti, ezért ő nem indulhat. Utódjául a miniszterelnököt, Szerzs Szarkiszjánt jelölte ki, akinek pártja, a konzervatív Örmény Republikánus Párt fölényesen nyerte a tavalyi parlamenti választásokat. Szarkiszján sikere esetén Kocsarján valószínüleg elfoglalná a miniszterelnöki pozíciót, azaz egy Putyinéhoz hasonló vezércselre készülnek. Ebben legfőbb ellenlábasuk Lev Ter-Petroszján, a poszt-szovjet Örményország első elnöke, aki függetlenként indul. Ter-Petroszján 1998-ban lemondott, most azonban elérkezettnek látja az időt, hogy visszatérjen a hatalomba. Éles bírálója a jelenlegi vezetésnek, akiket nemes egyszerűséggel csak „kleptokratikus rezsimként” jellemez. A indulók között van még Vahan Hovanniszján, az Örmény Forradalmi Föderáció képviseletében, akit Ter-Petroszján elnöksége alatt bebörtönöztek terrorizmus és a kormány megdöntésére irányuló tevékenységek vádjával. Ennek is köszönhetően Szarkiszján pártjához áll közelebb, de véleménye szerint most változásokra van szükség, és ennek záloga ő lehet.

 

Megbízható közvélemény-kutatási adatok nincsenek, ráadásul az örmény választások tisztaságát nemzetközi szervezetek rendszeresen megkérdőjelezik. A 2007-es parlamenti választások után az ellenzék szavazatvásárlással, és a közszférában dolgozók megfélemlítésével vádolta a kormányt, valamint kifogásolták a média hatalom iránti elfogultságát is. Közvélekedés szerint a mostani választásokon is hasonló eseményekre lehet számítani, ezért a legtöbben Szarkiszján győzelmét valószínüsítik.

Szerző: buranszki_g  2008.02.14. 21:05 Szólj hozzá!

Címkék: elnökválasztás örményország

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr56339289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.