Blogunk számára az elmúlt hét nem hozott annyi hírt, mint amennyi most fog majd beömleni a virtuális macskaajtónkon. Mint beszámoltunk róla, Malajziában és Spanyolországban javában zajlik a választási kampány-tobzódás (kattintson az adott címkére és mindent megtudhat a harcról!). A spanyolok zavarogtak is egy kellemeset ennek kapcsán. Időközben a thaiok is urnalátogatást tettek vasárnap, illetve Jerevánban szokatlanul súlyos, polgárháború közeli helyzet alakult ki. Ezalatt már régebben Pakisztánban és most Oroszországban is lezajlottak világrengető jelentőségű választások, plusz Kubában Raúl kilőtte a bal felsőt, mely esetek számunkra nem elég egzotikusak a leközléshez, és különben is az Index.hu zseniális beszámolókat karcolt a szerkrendszerébe e témákról.

Kezdjük Thaifölddel. A 2006 őszi puccs (ami miatt nem adta folyton minden hírcsatorna a budapesti eseményeket) után ez volt az első parlamenti (pontosabban szenátori) választás a délkelet-ázsiai királyságban. A szavazásra jogosultak 57%-a jelent meg az urnák előtt a kínai People's Daily Online szerint. Ezt mindenki nagyon-nagyon sajnálja, azt azonban nem, hogy semmi erőszakos cselekedet nem történt az országban vasárnap. Csak 34 választási csalást fedeztek fel a nagy államban, illetve 131 esetben bebaszott thaiok randalíroztak, 141 fazon került emiatt detoxba vagy kóterbe. A választási bizottság feje szerint alkoholtilalom kéne Thaiföldön, amikor választás napja közeleg. A kétkamarás thai parlamentnek most a Szenátusába választottak képviselőket. Mindegyik szenátor képvisel egy tartományt, így ők 76-an vannak, pluszba még listáról hozzájuk vágnak 74 képviselőt. Adja össze, aki akarja, ez a hf kedves Olvasó! (helyes, 150) A 2007-es alkotmány folytán a választott elnök kormányába a nagyobb hatalommal rendelkező, közvetlenül megválasztott képviselők könyékig belenyúlhatnak, és változásokat eszközölhetnek a kabinet összetételében. A kormányt amúgy a Képviselőház (a kétkamara egyik háza) legerősebb politikai ereje adja, úgyhogy a jelenlegi választás közvetlenül nem szól bele a hatalomgyakorlásba. Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy a 2006 óta számüzetésben élő (és a Manchester City focicsapatát felvásárló) volt thai miniszterelnök, Thaksin Shinawatra a múlt hét közepén érkezett haza. Mivel a képviselőház felét kinevezik, ezért konkrét eredményről nehéz beszámolni, de a BBC szerint a Szenátus inkább a leköszönő katonai kormányzat pártján áll, míg a Képviselőház Shinawatra pártjának oldalán. Ergo jó kis politikai csatározások várnak a thaiok földjére.

Ennyit kókuszdióhéjban Thaiföldről, most pedig egy sokkal súlyosabb téma: a jereváni zavargások. Blogunk mindig örül egy kis utcai vérátömlesztésnek, amíg párthívek agyalják egymást, nincs baj, azonban Jerevánban valami olyan történt, ami mellett nem mehetünk el önelégült vigyorral: 8 ember maradt holtan az utcakövezeten, és ez talán nem a legtisztességesebb megoldás választások után (ha lehet, pajtik, ne kövessük márc. 9. után!). Robert Kocsarián elnök 20 napos szükségállapotot rendelt el, és tankok róják a főváros utcáit, miután 15 000 tüntető összecsapott a sokak szerint éles lőszert is használó hatóságokkal. A balhé oka a február 19-i elnökválasztás volt, melyen Szerzs Szarkiszján nyert Levon Ter-Petroszjánnal szemben, ami az utóbbi híveinek hosszú napok óta tartó tüntetéssorozatát váltotta ki. Hiába nyilatkozta a FÁK és az EBESZ megfigyelői küldöttsége is, hogy kisebb szabálytalanságoktól eltekintve tiszta volt a választás, az ellenzékbe került hívek nem hisznek a burzsuj nyugatiaknak (a másik szervezetnek meg lehetne kiáltozni, hogy FÁK off!). Maga Ter-Petroszján az Alkotmánybíróságnál próbálkozik, és híveit kushadásra intette. A 131 sérült és 8 halott mellett az EBESZ és a Vatikán se tudott szó nélkül elmenni, rögtön küldöttségeket menesztettek a konfilktus elsimítására. Úgyhogy Örményországból valószínűleg csak 18 nap múlva fogunk tudni jelentkezni friss hírekkel, merthogy a szükségállapotban a cenzúra is masszívan működik...

 

 Jerevan by night

A Kedves Olvasó pedig kezdhet lassan készülődni (popcorn, távirányító, transzparensek, miegymás), mert elképesztően mozgalmas hétvége következik. A hazai kutyakomédiák és referendumok mellett a világ Spanyolországra, Malajziára és Máltára fog figyelni, ahol a választópolgárok igyekeznek majd kirúgni a régi parlamentet a helyéről. Tehát víkendre fel!

 

 

Szerző: Hentes Fülöp  2008.03.03. 22:13 1 komment

Címkék: spanyolország zavargás tüntetés malajzia thaiföld alkotmány elnökválasztás örményország eredmények parlamenti választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr22364269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.03.04. 16:21:10

A teljes hírzárlat nekem is feltünt. Sötét éjszaka borult
rájuk szombaton az biztos. Furcsa dolgok zajlanak a
volt KGST birodalomban, minket is beleértve.

alkaloida.blogspot.com/

süti beállítások módosítása