Ami nálunk a gonosz mostoha vagy az emberevő farkas (lásd Piroska), az Kuvaitban a félelmetes déli szamár vagy a mindent felzabáló birka. Politikusokkal egyelőre nem rémisztgetik a gyerekeket, de a nevelésben régóta fontos szerepe van az ijesztő szereplőknek.

A leghíresebb kuvaiti rém a Tantál. A nagyon magas ember napnyugta után üldözte a gyerekeket, főleg még a közvilágítás előtti időkben. Természetesen azért, hogy ne kódorogjanak az utcán sötétedés után.

 

A gyorsabb elalvást valamiféle torz fordított pszichológiával a Vavi nevű farkas segítette. Őt nem volt szabad ugyanis meglátni, ezért a gyerekek becsukták a szemüket, és hamarabb elaludtak – állítja egy hatvan éves kuvaiti nő. Biztos nem voltak rémálmaik.

 

A Vavi egyébként nem valódi farkas, hanem egy furcsa alakot öltött dzsinn. Na de vannak nála perverzebb szellemek is, így jöhetett létre az ijesztő öreg nőszemély, akit mi valószínűleg boszorkánynak hívnánk. El-Szuluva egy dzsinn és egy emberi lény szerelmének gyümölcse. Egy másik rémisztő banyáról sem tudunk sokkal többet, csak annyit, hogy Umm el-Szaaf val Lifnek hívták és elrabolta az engedetlen gyerekeket.

 

Az igazán izgalmas karakterek azonban az állatvilágból kerülnek ki. Az állattartó beduinok szörnyetegei közt van félelmetes déli szamár, akit Hmarat el-Kailának hívnak. Ő délben kergeti a hangoskodó gyerekeket. A gonosz dög meg akarja harapni őket, de nem kizárt, hogy fel is falja a rosszalkodókat. Csak hogy elég abszurd legyen ez is, egy szamárfejű nőalakról van szó, és semmi köze a Szentivánéji álomhoz (azért kicsi a világ, nem igaz?). Abu Abdulaziz, egy 75 éves kuvaiti férfi készségesen elmagyarázta egy újságírónak, hogy ezt a lényt azért találták ki, hogy a fárasztó munka után az ebédidő és az azt követő pihenés nyugodtan teljen.

 

A másik legérdekesebbnek tűnő szereplő Karuf Mszalszal, a láncait csörgető birka… Azért kellett tőle félni, mert mindent megevett, ami az útjába került (főleg a rosszalkodó vagy csavargó gyerekeket, gondolom).

 

Ja igen, jegesmedve nincs, de választások lesznek, május 17-én.

 

Szerző: Fippicus  2008.05.13. 23:21 Szólj hozzá!

Címkék: kuvait

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr97467325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása