Szombaton annak rendje és módja szerint lezajlottak a kuvaiti parlamenti választások. Jelenleg az ötből már négy olyan választókerület van, ahol már feldolgozta a helyi választási bizottság az eredményeket. Az Iszlám Szalafista Szövetség (hangsúlyozottan nem párt!) és szövetségesei minimum 10 helyet szereztek az 50 fős nemzetgyűlésben, amivel megduplázták az előző voksoláson elért eredményüket. A közel-keleti női emancipációért aggódók számára rossz hír, hogy ismét nem jutott be egy hölgy sem a parlamentbe. A szunniták négy hellyel növelték 21-re a gyűlésben elfoglalt kényelmes székeik számát, az Iszlám Alkotmányos Mozgalom tagjai 3, a síiták pedig már 5 székkel rendelkeznek. A síiták szerepe azonban ennél nagyobb az országban, mivel a lakosság harmada az iszlám ezen ágához vallónak tartja magát. 7 helyet a liberálisok, 4-et a nacionalisták csíptek el. Utolsó adat: 22 új arc van a parlamentben, zömük különböző nagyobb törzsek képviselője. Mint minden számtani példát, úgy ezt is ellenőrizzük le: 10+21+3+5+7+4=50. Tudományos számológéppel ellenőrizve.

Végül egy 3 perces videó két bátor kuvaiti képviselőjelölt-hölgyről, akik szembemennek az iszlám hagyományokkal a nőket illetően. Egyikük angol kiejtése csodálatot keltett bennem. Hasim al-Barah (ha jól értettem a nevét) riportja.

Szerző: Hentes Fülöp  2008.05.18. 19:48 1 komment

Címkék: választások monarchia kuvait eredmények parlamenti választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr60475756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mokkaczuka 2008.10.21. 13:42:10

Jó styl, informatív, frankó blog. Sok gratula.
süti beállítások módosítása