Szittya honfitársaim! Tegye ki-ki a szívére a kezét, és vallja be őszintén: Mongóliáról a 'jurta-ló-Dzsingisz kán' profán hármasságán kívül francot se tudunk. Ott fekszik egy marha nagy ország (1,5 millió km²) a sztyeppe közepén, mely ugyanakkor igyekszik a szocrendszer örökségét tovább is görgetni, de alkalmazni is az új köztársasági viszonyokhoz. A rohadt nagy ország mindössze két szomszéddal büszkélkedhet: a szocializmusból a kapitalizmusba rohanó Kínával és a kapitalizmusból a szocializmusba cammogó Oroszországgal.

A mongol lovak hátából gyakran vastag törzsű fák is kinőnek, amennyiben kevés mongol lovagol rajtuk a tavaszi hónapokban.

A mai Mongólia a Nagy Októberi Szocialista Forradalom egyik szülöttje, függetlenséget az 1920-as évek elején szereztek némi bolsi hátszéllel. Történt ugyanis, hogy az ún. Külső-Mongólia nevű terület (ez a mai Mongólia) 1911-ben lerázta a kínai rabigát, Kína pedig 1919-ben betámadott. Ekkor jött Leninék hathatós segítsége, hogy 1924-ben megalakuljon a Mongol Népköztársaság. Horlógin Csojbalszan és Jumdzságin Cedenbal voltak a mongol nép legkarizmatikusabb vezetői ebben a hosszúra nyúlt komcsi érában. Mint baráti szoc ország, Mongólia sem maradhatott ki a világháborúból, ők többnyire a japánok habzását próbálták fékezni a Mandzsúria-környéki vidékeken. A rendszerváltoztatás itt is a '90-es évek elején, a Nagy Szocialista Válság tetőpontján következett be. Mongólia 1991 óta szimpla köztársaság, a népi jelző eltűnt nevéből.

Lássuk a mai Mongóliát! Mongóliában sok a ló. Emellett többségében khalkha mongolok lakják a majdnem 3 milliós lakosságú országot. Tengerpart nuku, éghajlat zord, tél tábornok radikális és itt van a világ második legnagyobb sivataga (zsúfolva dinoszaurusz-csontvázakkal), ez a Góbi. Akad néhány szocialista-lakótelepesedett nagyváros, amúgy a vidék ritkán lakott, a nomád életforma még mindig erősen tetten érhető. Az oktatási rendszer hivatalosan faszán működik, a lakosok majd 98%-a ír és olvas.

Egy ilyen Kánaánra hajazó államban vajon miért tartanak választást egy ilyen rusnya évben, mint 2008? Nos, június 29-re parlamenti választást írt ki az államfő, Nambarin Enkhbajar. 26 választókörzetben dől majd el a 76 képviselői szék sorsa az Állami Nagy Hurál nevezetű országgyűlésben, mely amúgy a kormányfőt is választja a többségi párt soraiból. A két vezető politikai erő a demokratáké (DP) és a volt kommunistáké (a Mongol Nép Forradalmi Pártja - MPRP), ők váltógazdálkodásban irányítják az országot. Az alap, hogy mindkét oldal a velejéig korrupt, korábban nem kevés miniszterelnök végzete az lett, hogy kiderültek a simlis pénzügyeik. A lopások miatt a DP eddigi egy kormányfője se töltötte végig a teljes ciklusát, mindegyiknek idő előtt le kellett mondania. Az MPRP azonban már két 4 évet végigregnáló első minisztert is adott. Külön jellemző a helyi politikai acsarkodásokra, hogy az MPRP kedvelt stratégiája, hogy rászáll ellenfelére, és addig keres-kutat valami gyönyörű okot, amíg meg nem buktatja a DP kormányát, és előrehozott választásokat vagy legalább új kormányt nem csikar ki. Ezúttal az ötödik általános (nem előrehozott!) választásokon mérhetik össze a pártok erejüket, és kiderül, maradhat-e kormányon a baloldal.

A fő kampánytéma - mondani sem kéne - a korrupció hatékony visszaszorítása. Fontos és örökzöld téma még a nemzeti vagyon kérdése is, főként az ásványkincseké. Ugyanis ahogy a harmadik világban mindenhol, úgy itt is külföldi mamutvállalatok termelik ki a dús réz-, kőszén-, arany-, molibdén-, fluorpát-, urán-, ón- és volfrámmezőket és -teléreket. Az ebből befolyó összegek elosztása természetesen központi kérdés az iparral egyébként szerényen ellátott agrárországban. A GDP per fő egyelőre még nem éri el a 2000$-t, de a következő kormányzat egészen biztos - az abc-ben az ország előtt lévő - Monaco szintjére emeli a jólétet...

A jelölteket későbbi firkálmányainkban mutatjuk be, hogy azért maradjon némi izgalom a kánikulás hétköznapokra.

Szerző: Hentes Fülöp  2008.06.21. 15:27 6 komment

Címkék: bevezető választások oroszország kommunizmus mongólia szovjetunio parlamenti választás ásványkincsek

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr98532271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mongoló 2008.06.22. 19:20:39

Oroszország a szocializmusba cammog? Szerintem nem, bár nem vagyok szakértő a témában.
Mongólia viszont érdekes, úgyhogy hajrá!
Száguldjanak a mongol lovak, csak át, át a blogszférán!;)

Civil Fülöp 2008.06.23. 11:15:00

Cárizmust, vagy putyinizmust is írhattam volna, talán találóbb is lett volna, de szubjektíve úgy érzem (sokan mások is), hogy Russija egy csúcspont után rückwärtsbe tett, és elkezdte újra leépíteni a demokráciát. A kőkemény nacionalizmus mellett (igazad van) az alapvetően internacionalista szocializmus nem fér meg, nem egyek, ez putyinizmus, semmi más.

tenegri 2008.06.28. 23:49:16

A Góbi nem sivatag, legfeljebb is félsivatag, de inkább száraz füves sztyeppe. Ami a sivatag szóról beugrik vkinek, attól mindenesetre távol van (elenyésző kisebb területeitől eltekintve). Nagyváros a mi fogalmaink szerint csak egy van, Ulánbátor. A többi "nagyobb" város közül talán pár megüti az itteni kisváros szintet, de többnyire elég más jellegűek (a városias településnek ugyanis elég kevés hagyománya van Mongóliában).

TeTahiTi 2008.07.10. 08:31:49

Gazdaságilag Kína és Oroszország is kapitalista, a politikai rendszerük pedig elvileg demokrácia, és még ha ez elég messze is áll a Nyugati értelemben vett demokráciától, legalább ilyen távol van a szocializmustól is. Ha korholni akarják ezeket az újkeletű ázsiai demokráciákat általában akkor kerül elő a szocializmus mint negatív jelző. A valóság valahol a kapitalizmus és a szocializmus között van, és ez nem lehet másképp Mongóliában sem, hiszen az is valahol Kína és Oroszország között van. Bár Mongóliára lehet inkább a kapitál-szociál-nomadizmus a jellemző, vagy mi...

vorostraktor 2008.09.05. 18:38:40

mindenkinek ajánlom jiang rong könyvét, melynek farkastotem a cime, hát leesik az állatok

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2008.09.06. 17:53:53

Vorostraktor, kössz a tippet! ;)
Elolvastam egy rövid ajánlót a Farkastotem-ről, illetve egy részletet a könyvből. Érdekesnek tűnik és csalogató a borítója is!

Gezanguz
süti beállítások módosítása