Jobb későn mint soha, ahogy az ősi román mondás tartja, úgyhogy vessük vigyázó szemünket Bukarestre, és lássuk, miről, kire és hogyan szavaznak ma a román állampolgárok, akik az előzetes adatok szerint inkább nyaralni mennek, vagy csak szimplán otthon maradnak, ahelyett, hogy kezükbe vennék országuk sorsát.

A román politikát már alapból az rém viccessé teszi, hogy a két nagy párt egyaránt a kommunista utódszervezetből nőtt ki, ezért gyakorlatilag mindenki rendelkezik valamiféle komcsi- vagy ügynökmúlttal. Ez egészen eddig nagyon egyszerűvé tette a kampányokat, mindössze sűrűn kellett emlegetni a másik oldalon található szekusokat, és garantált volt a siker. Kivételt képez ez alól persze az RMDSZ, de ők meg tavaly óta bántják egymást eleget a Magyar Polgári Párttal, hasonló vádakkal (röviden: az RMDSZ szerint az MPP hergeli a románokat, az MPP szerint az RMDSZ egy rakás lepukkant, korrupt politikusból áll). Az ügynökmúlt a román pártok közül talán legkevésbé még a kormányon lévő Nemzeti Liberális Pártra (PNL) fogható rá, persze illúzióink azért ne legyenek.

A kampány ehhez képest meglepő volt, most szinte először nem a "mocskosszekusozás" dominált, igaz, a helyzet azért nem szívderítő. A pártok olyan irreális ígéreteket tettek, hogy a 2006-os magyar "ígéretcunami" ehhez képest lágy tavaszi hullámzás.

A PNL "mindössze" hatalmas infrastruktúra-fejlesztési projekteket ígért, de már ezekről is tudható, hogy valószínűleg a fele sem lesz igaz. Traian Basescu "szeretett" Demokrata-Liberális Pártja, a PD-L extrém fizetésemeléseket és adóegyszerűsítést ígért, és ebben pont összevág a program a szocdemekével (PSD) is. Nem véletlenül fakadtak ők egy tőről. A legtöbb anyázásra konkrétan az ad okot, hogy néhány héttel a választás előtt az ellenzéki többségű parlament pillanatnyi jókedvében elfogadott egy olyan törvényt, ami 50%-kal megemeli a tanárok fizetését novembertől. Na most, erre Romániának nincsen pénze, úgyhogy a kormányfő, Calin Popescu-Tariceanu azonnal ki is rúgta az oktatásügyi minisztert, és rendelkezett arról, hogy függesszék fel a törvényt. A rendeletet persze megtámadták az alkotmánybíróságon, a tanárok pedig sztrájkolni kezdtek. A két nagy pártot közben annyira elkapta a gépszíj, hogy a PD-L pl. azt ígérte, az egészségügyi dolgozókra is kiterjesztik az emelést. Sőt, az ő fizetésüket még jobban megemelik. Száz emelést, ezeret...! A PSD még ennél is viccesebb: ők mindezt nagy mértékű adócsökkentés mellett képzelik el.

Egyszóval sejthető, hogy ebből sok minden nem lesz, hacsak nem áll a pártok szándékában lenullázni a költségvetést a gazdasági növekedés lassulása előtt. Pedig a mostani választásnak éppen az lenne a célja, hogy normális legyen a politika Romániában.

Négy évvel ezelőtt, ha visszapörgetjük az idő kerekét, a demokraták és a liberálisok ünnepeltek, de nem sokáig. Traian Basescu elnök és Calin Popescu-Tariceanu kormányfő egy év után úgy összevesztek, hogy gyakorlatilag szóba sem nagyon álltak egymással. Mindez különös és humoros dolgokhoz vezetett. Volt pl. olyan, hogy az elnök, mint egyszerű állampolgár, betelefonált egy talkshowba ahol épp a miniszterelnökkel készítettek interjút, és elküldte Tariceanut a sunyiba élő adásban. Vagy a kormányülésekre ment be elnökölni (mivel az alkotmány szerint ezt megteheti), hogy idegesítse a liberálisokat.

Az összeveszés alapja az volt, hogy Tariceanu 2005-ben először le akart mondani, aztán meggondolta magát és maradt. Mindez Basescunak nagyon rosszul esett, mert ő már beleélte magát abba, hogy egy demokrata miniszterelnököt nevez ki. 2006-ban aztán a PNL is szakadt, a párt egy része fogta magát és átállt Basescuhoz. Ezt a kormány sem bírta tovább, úgyhogy tavaly év eleje óta kisebbségben kormányoznak a liberálisok - a magyarokkal együtt, és az elnök által is támogatott, folyamatos korrupciós vizsgálatok kereszttüzében. Az, hogy még mindig Calin Popescu-Tariceanunak hívják a miniszterelnököt, annak köszönhető, hogy a háttérben szövevényes szálak futnak a szocdemek felé, amit persze mindkét párt hevesen tagad. Pedig ők ketten együtt még Basescut is megpróbálták kikészíteni tavaly - ez nem sikerült, a nagytermészetű, enyhén soviniszta hajóskapitányt túlságosan sokan kedvelik Romániában.

 

Persze kit is kedveljenek a románok, ha nem a paprikajancsi Traiant, aki Olaszországba is úgy ment tárgyalni, hogy az első dolog, amit megemlített, az volt hogy milyen szép római keresztneve van. Habár tudjuk, hogy a román politika Horn Gyulája, Ion Iliescu a háttérből még mindig húzogatja a szálakat a szocdemeknél, előtérbe már nem akar kerülni. A többi arc pedig, valljuk be, unalmas. De kik próbálják meg befolyásolni a román népet (és persze a székelyeket)? Kik azok, akik be szeretnének ülni a hatalmas Ceausescu-stílusú parlamentbe?

Itt van először is Mircea Geoana, a szocdemek elnöke, akit már ismerhetünk a státusztörvény körüli vitákból. Akkor külügyminiszter volt, aztán pedig a PSD egy meglepően megújuláspárti pillanatában elnökké választotta az ősöreg Iliescuval szemben. Külön érdeme, hogy azóta egyszer már Iliescu csatlósát, Sorin Oprescut is lenyomta, igaz, azóta az utóbbi bukaresti főpolgármester lett, ami azért egy kicsivel jobb állás. Geoana olyan a pártban, mint valami önjelölt Phelps, aki megpróbál az Iliescu által gerjesztett hullámokkal szemben úszni. Valami azt súgja, hogy a modellek körében jól ismert jégacél-nézés is innen jön.

A szemüveges professzor, Emil Boc Basescu pártjának, a PD-L-nek az elnöke. Túl komolyan nem kell venni, mert a párt igazi vezetője természetesen Basescu, a miniszterelnök-jelölt pedig a volt szakadár liberálisok közül kerül ki. Boc azért mégiscsak Kolozsvár polgármestere, és Gheorghe Funar után jelentős minőségi javulást jelent a Babes-Bolyai Egyetemen tanító politológus. A nevét leginkább onnan lehet megjegyezni, hogy még 2003-ban egy talkshowban a slendrián módon berendezett stúdióban egészen hatalmasat esett.

A PD-L miniszterelnök jelöltje Theodor Stolojan, aki az itt látható képen éppen karvalyarccal magyarázza, mennyire, de mennyire szeretne miniszterelnök lenni. Ő volt annak a csoportnak a vezetője, amelyik otthagyta Tariceanu miniszterelnököt 2006-ban, aztán jó egy évvel később beállt Basescu mögé. Stolojan Ceausescu alatt a költségvetési tervezéssel foglalkozott, aztán miniszterelnök is volt, szóval kimondottan régi motorosról beszélünk. Különös vonzalommal bír Basescu elnök iránt, akinek tanácsadója is volt. A liberálisok és a demokraták közötti belviszályt persze ez nem oldotta meg.

Calinusz Popescusz Tariceanusz (persze hivatalosan sz-ek nélkül) a görög származású miniszterelnök. Az oldalt látható képen éppen azt nézi, mennyi ideje van még hátra a miniszterelnöki bársonyszékben. Tariceanu a legfőbb szálka Basescu elnök szemében, mivel, mint említettük, nem adta oda a körteformát a homokozóban. Az elnöknek valószínűleg nagy megkönnyebbülés lesz, hogy Tariceanu minden bizonnyal nem marad miniszterelnök még az erre vonatkozó hangzatos kijelentései ellenére sem. A kormányfő ennek megfelelően inkább a szocdemekkel egyezkedne (és tette ezt eddig is), pártja másik szárnya Ludovic Orbannal az élen pedig visszatérne a jobboldal kebelébe.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Aki pedig Corneliu Vadim Tudort szereti, jó ember nem lehet. A Nagy Románia Párt elnöke annakidején költőként kezdte, még Ceausescuhoz is írt ódákat, a rendszerváltás után pedig, ha lehet, még a korábbiaknál is jobban meghülyült. Hajviselete kísértetiesen emlékeztet Csurka Istvánéra. 2000 óta ugyan kicsit enyhített a sovinizmuson, de valamiért ma már ez sem jön be a románoknak: Tudor pártja valószínűleg kiesik a parlamentből. Persze ez annak is köszönhető, hogy a szavazatok megoszlanak közte, és...

...Gigi Becali Új Generáció Pártja között. Nem tudom, önök hogy vannak vele, de nekem már alapból gyanús, ha egy politikust Giginek hívnak. Jó név ez egy italodisco-énekesnek, vagy egy palermói keresztapának, na de egy pártvezérnek? És legyünk őszinték: a képre nézve nem Marlon Brando  vagy Adriano Celentano ugrik be? A románok helyében én egy húsz banist sem bíznék rá. Szerencsére ezzel ők is így vannak, így Gigi valószínűleg marad a Steaua tulajdonosa és Románia egyik leggazdagabb embere, de politikus legalább nem lesz.

Persze folytathatnánk a sort, de úgy gondolom, Markó Bélát már így is túl jól ismerjük, Tőkés Lászlót meg még annál is jobban, az ennél kisebb pártokra meg kár leütéseket pazarolni. Végezetül még szaladjunk végig azon, hogyan is lesz ebből parlament.

A románok (és a székelyek) most szavaznak először az új választási rendszer szerint, amit idén fogadtak el. Ennek az a lényege, hogy egyéni kerületek vannak, ahol a pártok egy-egy jelöltje ugrik egymás nyakának. Ezek pont megfelelnek a Szenátus 137 és az alsóház 332 helyének (azt, hogy Szenátus miért kell Romániának, igazából senki sem érti). A felmérésekben sokáig a PD-L vezetett, de az utolsó hetekre feljött a nyugdíjasok és a vidékiek által kedvelt, a konzervatívokkal szövetkező PSD, és még a PNL is 20%-ra tornázta fel magát. Az RMDSZ még bejutna, kevéssel több, mint 5%-kal. Persze nem listás a szavazás, szóval ezek csak amolyan nagyjábóli becslések.

Aki a körzetében több, mint 50%-ot szerez egy körzetben, az bejut. Ez tiszta sor. Aki viszont nem, annak összesítik a szavazatait, előbb megyei szinten, bonyolult módon számolnak egy úgynevezett "mandátum-együtthatót", aztán a pártrangsor alapján visszaosztják a szavazatokat. A végén ugyanezt országos szinten is eljátsszák, és így osztják ki az el nem dőlt körzeteket. Megeshet tehát, hogy valaki győz egy körzetben, de nem éri el az 50%-ot, és ezért nem az övé lesz a képviselői hely, mert a pártja amúgy gyatrán szerepelt a megye többi körzetében. A visszaosztáshoz persze az kell, hogy országosan meglegyen az 5%, vagy elegendő számú körzetben nyerjen a párt. Értik? Nem? Sebaj, a választók sem. Lehet, hogy emiatt is olyan alacsony a részvételi arány... Eredmények? Hát, úgy egy hét múlva...

Szerző: Edigej  2008.11.30. 15:38 8 komment

Címkék: választások románia alkotmány parlamenti választás jelöltek

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr5796259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.11.30. 20:17:44

ősi román szokás nem elmenni szavazni.

radiris 2008.11.30. 22:57:02

Helló,

lehet, hogy tőlem hallod először, de Romániában nemcsak románok és székelyek élnek.

Most hagyjuk azt az összesen nyolcszázezernyi-egymilliónyi szászt, svábot, törököt, ruszint, tatárt, lipovánt, szerbet, bolgárt, szlovákot, ukránt, lengyelt és zsidót, és hagyjuk a négymillió cigányt.

Foglalkozzunk a saját fajtánkkal.

A romániai magyarság 1,5 milliója közül székely van kábé egymillió (és akkor kurvára nagyvonalúak voltunk), a többiek NEM székelyek.

NEM székely a bánsági, NEM székely a partiumi, NEM székely a kolozsvári, a szatmári, a máramarosi, a szebeni, a brassói, a bukaresti magyar. És nem székelyek a csángók sem.

Köszönöm, hogy segíthettem.

2008.12.01. 01:37:20

Engem személy szerint nem különösebben köt le a politika, de nagyon szórakoztatónak találom az itteni írásokat. Teljesen rendben van ez. Csak így tovább!

Manyizga (törölt) 2008.12.01. 07:46:25

"azt, hogy Szenátus miért kell Romániának, igazából senki sem érti"
Bizonyára azért, mert ragaszkodnak a "római hagyományaikhoz". :) Még szerencse, hogy nem császárt akarnak... :))

kajánkodó 2008.12.01. 08:05:08

Császár és király is van ám Romániában! Talán ez az egyetlen ország, ahol a cigányok csinnadrattás, szemkápráztató külsőségek közepette ünnepelhették saját császárukat és királyukat... Ők ott még ezt is megtehetik. A magyaroknak viszont nem tanácsos semmiféle autonómiát emlegetni, mert rögtön az ország integritására törő, veszedelmes ellenségnek kiáltják ki őket az állandó magyarveszélytől rettegő románok.

Edigej 2008.12.01. 12:29:26

Kedves radiris!

Annyira tudom hogy milyen nemzetiségek élnek Romániában, hogy még partiumi rokonaim is vannak, az őseim pedig duna-deltai törökök, képzeld... :) Viszont: ha felsorolom az összes nemzetiséget, úgyis beleköt valaki hogy még vannak. Ha azt írom hogy "a románok", akkor meg anyázás lesz belőle. Megpróbáltam a középutat választani. Üdv!

rianna 2008.12.02. 11:09:11

radiris-szel muszaj egyetertenem, a masfel millio magyarbol kb 7-800 ezer a szekely. Mi, a tobbiek csak amolyan mezei magyarok vagyunk:).
Geoana igazabol nem egy aceltekintetu harcos, mint ahogy te abrazoltad, hanem egy tokkelutott (prostanac), ahogy nehany eve iliescu jellemezte, es senki sem veszi komolyan, meg a sajat partja sem

Edigej 2008.12.02. 12:48:36

Kedves rianna, olvastad amit radirisnek írtam válaszként? No, hát neked is pontosan azt üzenem. :)
Ami Geoanát illeti, igen, tudom hogy milyen a helyzete a párton belül, csak megtetszett ez a kép. Ha jól emlékszem - és hopp, feljebb olvasva tényleg - le is írtam hogy nem sokat ér ő az Iliescu-árral szemben... :)
süti beállítások módosítása