"Végre legális" - reagált a BBC a hírre, hogy a máltaiak többsége ráikszelt a válás legálissá tételére. A cikket illusztráló fotó válás helyett egy új kapcsolat kibimbózását tükrözi inkább: Deborah Schembri az igenesek fő arca ölelkezik a képen Jeffrey Pullicino Orlandóval, a válási javaslat parlamenti beterjesztőjével.

Az eredményekről dióhéjban annyit, hogy a nép 72%-a járult az urnák elé, ezek 54%-a pedig berántotta a tollal az igen rubrikát. 13-ból 3 szavazókörzetben azonban így is győztek a nemek.

Schembri amúgy nagyon heppi volt az eredmény hallatán, amit a "máltai nép (...) mindig önzetlen" mivoltának tulajdonított. Hozzátette: ragaszkodnak a kezdeti feltételekhez: négy év különélés, reménytelenség a békére, garantált a lurkók eltartása és védelme.

Marthese Borg viszont tiszta depressziós lett az eredménytől. A Cana mozgalom, a katolikus egyházzal szövetséges válásellenes civil szervezet alelnöke elmondta, szentül hiszi, hogy "a válás nem megoldás és az ország nem fog nyerni ezzel semmit". De a Cana nem a habzószájú bigottok gyülekezete, Borg szimpatikusan azt reagálta a fejleményekre még, hogy a szervezet, az egyház és a kormány most a házasságok megerősítésén fog majd dolgozni. A labda tehát a politika térfelén, ki kell dolgozni szépen a szabályozást.

A BBC megemlékezett egy apróságról, amit blogunk eddig nem fedezett fel: a napóleoni megszállás idején két évig legális volt a válás a szigetországban. A brit médium eleve történelmi távlatokba helyezi a szavazást, Málta történetének egyik legfontosabb napjaként írta le azt, összevetvén az EU-csatlakozással vagy magával a függetlenné válással.

Tehát tudomásunk szerint már csak egyetlen ország maradt a világon, ahol nincs válás: a Fülöp-szigetek. Ha lesz ott erről népszavazás, esküszünk a tiszai csukák ikráinak egészségére, hogy arról is tudósítunk! Hentes Fülöp, Kinyerma News, Valletta. A szó a stúdióé!

Szerző: Hentes Fülöp  2011.05.29. 19:20 Szólj hozzá!

Címkék: népszavazás eredmények málta katolikus egyház

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr952941462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása