265 helyet szerzett meg a lehetséges 500-ból a Sinavatra-klán pártja, a Pheu Thai a hétvégi thai választásokon. Ezek a nyers tények. Lesz többpárti koalíció is, de ezen túl mindenki csak találgat. Itt van ez a tök ismeretlen csaj, Jingluk Sinavatra, aki üzleties és dögös, de politikailag full tapasztalatlan. És ott lebeg kardként a távoli horizonton bátyja, a száműzetésben élő Thakszin, akit sokan a bábok mozgatóemberének gondolnak. Mi lesz itt kérem? Megbékélés? Churchilli vér és verejték? Országszakadás?

Erre kereste a választ a mi kedvenc brit BBC-nk is, és még nehezebb kérdéseket kukázott össze, mint mi. Egyrészt a koalíciós kormány akkora többséget ad majd Jingluknak, amivel áttolhatja akaratát a parlamenten. A BBC szerint a kulcstárcákra már rátette a műkörmeit Jingluk, belügytől pénzügyig az összes fontos minisztérium élére a Pheu Thai arca fog kerülni.

Külön parajelenség lehet, hogyha Thakszin visszatérésének megágyaznak egy jóféle amnesztiával. Akkor kiborulhat a bili a - jelenlegi választások eredményét elfogadó - hadseregnél és a királypárti bangkoki elitnél. Mindenki leakasztaná a szögről a sárga és vörös ingeseket, és egy jó Bud Spencer-i bunyóval eldöntenék, ki a janibb. Thakszin mindenesetre kijelentette, esze ágában sincs Dubaiból hazamenni, ott akar megkecskésedni, és nyuggerként figyelni a thaiföldi kakaskodást.

És akkor ott van a hadsereg is, ami kussol, "nem szórakozásból" avatkozik be olykor (eddig 18 puccsal). Most azonban kivárnak, bár rosszízű pletykák már újabb csínyt látnak a vihar előtti csendben.

Mindenesetre a BBC szerint a gazdaság profitálhat, ha végre stabil kormány lesz, és a nép sem lázadozik. Az üzleti élet ugyan tart a populista reformoktól: 800 ezer ingyen tablet a lurkóknak, megemelt minimálbér, mikrohitelek etc. Ezzel párhuzamosan az olyan lépések, mint a társasági adó csökkentése olyan mély költségvetési deficitbe csaphatják az országot, mint a Thai-öböl.

Biztos, ami fix

Most térjünk vissza a Tuti-tengerre, szóval megmondjuk, mi az, ami biztos. Biztos az, hogy (borítékolhatóan) a Pheu Thai gigagyőzelmet aratott északon, a Demokrata Párt pedig délen és Bangkokban. (A térképes és táblázatos eredményeket a Bangkok Post tolta be egy grafikába.)

Az is fix, hogy a kormánykoalíció ernyője alá 299 képviselő fog tartozni. Zömük ugyebár a Pheu Thai tagja, de elenyésző más párti képviselő is közéjük szorult. A Csart Thai Pattana 19 honatyája, a Csart Thai Pattana Puea Pandin 7 képviselője, a Palang Cson 7 államférfija és a Mahacson nevű tömörülés egyetlen fickója is a koalíciót erősíti majd. Mindezek logikus és gender-szemszögből érthető verziója a honanya/képviselőnő/államhölgy/csaj. (A fenti fotón az ünneplő öt pártvezető látható, középen a leendő kormányfővel)

Biztos továbbá, hogy a thaiok nagy része csalódott a közvélemény-kutatókban, amely intézetek nagy része egyetemi ernyő alatt működik. Ugyanis ekkora különbségű Pheu Thai győzelemre ők sem készültek, sorra kifingtak a tippjeik.

Végül tutira mondhatjuk, hogy Abhiszit Veddzsadzsiva leköszönő miniszterelnök (a fotón épp leköszön) egy időre eltűnik a palettáról, ugyanis a vereséget követően lemondott a Demokrata Párt elnöki posztjáról. A Bangkok Post szerint a pártkáderek 90 napon belül új koponyát választanak a DP élére. Hozzá kell tenni, hogy Abhiszitnek még van esélye egy visszatérésre, mert a párt állítólag bízik benne.

A legfontosabb teendő azonban felkészülni a király 84. szülinapjára, mert a vén tatát azért még csípi Thaiföld apraja-nagyja, nem mintha több szerepe lenne annál, minthogy a királyi citromfát naponta hatszor lebrunzolja.

Ez volt hát egyelőre Thaiföld, de ha a választással kapcsolatban bármi frissesség történik, még jelentkezünk. Addig is kellemes nyaralást kellemes olvasóinknak!

Szerző: Hentes Fülöp  2011.07.04. 20:38 Szólj hozzá!

Címkék: populizmus thaiföld eredmények jingluk sinavatra thakszin sinavatra

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr43039413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása