Közelednek a paraguayi választások. Az ország jelenlegi elnöke, Nicanor Duarte (Colorado Párt) felszólította a választókat, hogy ne hallgassanak rádiót, ne olvassanak újságot, mert - állítása szerint - ellenfeleik hazugságait közvetítik. Mi viszont arra buzdítjuk a kedves olvasókat, olvassák el beszámolónkat arról a két jelöltről, akik a legesélyesebb ellenfelei a már több mint 60 éve kormányzó Colorado Pártnak:

A szegény családból származó Lino Oviedo katonai pályán indult el a felemelkedés útján, míg Lugo atya püspökként tett szert hihetetlen népszerűségre.

A paraguayi Chavez vagy a szegények püspöke?

Fernando Lugo, az ex püspök a legesélyesebb jelölt a közvélemény-kutatások szerint. (Itt megjegyezném ahány lap, annyi közvélemény-kutatás. A paraguayi blogolók össze is gyűjtötték a különböző adatokat. Egységesen Lugo atya vezet, a La Nacion szerint Blanca Ovelar, az ABC Color szerint Oviedo követi.)

Lugo atya a Hazafias Szövetség a Változásokért nevű két pártból álló koalíció elnökjelöltje. Blogján  a szegények püspöke cím szerepel, ám ellenfelei, akik vörös püspökként emlegetik, azzal vádolják, ő lenne a paraguayi Chavez. Bár az igazságosabb elosztás mellett áll ki, fontosnak tartja a demokrácia védelmét is, mondta egy interjúban, válaszként a vádakra. „Az én politikai stílusom az, amit sok év egyházi szolgálat alatt megtanultam” - folytatta. 

 

 

 

 

 

 


Lugo atya már süveg és pásztorbot nélkül
szól a san pedroiakhoz


Lugo atya az amúgy is szegény ország egyik legszegényebb tartományából, San Pedróból származik, melynek püspöke lett 1994-ben. Hamar felhívta magára a figyelmet, a társadalmi egyenlőtlenségeket kifogásoló nézeteivel, annyira, hogy a birtokosok őt tartották felelősnek a földfoglalásokért. 2004-ben II. János Pál pápa nyugdíjazta (az indoklást nem hozták nyilvánosságra) és ezzel Lugo atya lett a katolikus egyház legfiatalabb nyugdíjas püspöke, és az első (és eddig egyetlen) aki jelöltként indul a választásokon. Ezt hivatalosan 2006-ban jelentette be, magára vonva ezzel a pápa haragját és a kiátkozás veszélyét. De végül csak egyházi hivatalának gyakorlásától tiltották el.

 

 

 

 

 
 

"Éljen az egészség!"                "Éljen a munka!"

 

Kampánya során elhatárolódott a földfoglalásoktól, kijelentette, hogy ezeknek okát szeretné megszüntetni. Programjának része a korrupció elleni küzdelem, és egészségügyi ellátás biztosítása mindenki számára. Jelszava „Éljen Paraguay”. Az „Éljen a munka” felkiáltással kezdődő plakátok munkát ígérnek a „paraguayiaknak Paraguayban”, valamint a jövedelmek egyenlő eloszlását.

Nézze meg a videót Fernando Lugoról és kampányáról! 

A Bonsai Huszár

Lugo atya egyik ellenfelét, Lino Oviedót nem a püspöki cím akadályozta abban, hogy induljon a választásokon. Neki a börtönből kellett kiszabadulnia.

Az ex generális, saját pártjának (Az Erkölcsös Polgárok Uniójának) jelöltje jelentős szerepet játszott abban a felkelésben, amely megdöntötte Stroessner diktatúráját, majd 1993-ban a hadsereg élére került. Amikor 1996-ban Wasmosy, az akkori államfő lemondásra szólította fel, nem engedelmeskedett. Wasmosy első ijedtségében felajánlotta neki a hadügyminiszteri posztot, amit aztán vissza is vont. Ám ezzel nem tudta kiiktatni Oviedót, sőt a volt generális a Colorado párt tagjaként egyre nagyobb népszerűségre tett szert, amit főleg hatásos szónoklatainak köszönhetett, amiket félig spanyol és félig guarani nyelven tartott. Azonban gúnyolói is akadtak bőven, akik kis termete miatt a „Bonsai huszár” becenevet ragasztották rá.

’98-ban a Colorado párt jelöltjeként indult a választásokon, és népszerűsége rohamosan nőtt. Ezzel arányos ütemben sürgette Wasmosy elnök a bírósági tárgyalását a katonai engedetlenség miatt. Végül 10 év börtönbüntetésre ítélték. De a választók beérték közeli szövetségesével, és megszavazták Raul Cubas-t. Oviedo azután, hagyta el az országot, hogy őt is vádolták kettejük riválisának meggyilkolásával ’99-ben.

Miután a 2000-es puccskísérlettel is összefüggésbe hozták, 2004-ben hazatért Brazíliából azzal a szándékkal hogy tisztázza a nevét, de már a repülőtéren letartóztatták és az Asunción melletti katonai börtönbe vitték. Támogatói igazságtalannak, és politikailag motiváltnak tartották Oviedo letartóztatását, és ennek hangot is adtak: 2006 novemberében többen gyűltek össze az asuncióni Legfelsőbb Bíróság előtt, ahol egy paraguayi férfi (Tomas Velazquez) az ex-generális kiszabadításáért nem kevesebbet tett, mint keresztre feszíttette (!) magát, ráadásul nemzeti lobogót hordozó anyja jelenlétében. Ezt azért a bíróság sem tudta végignézni anélkül, hogy megígérje: felülvizsgálja az ügyet. Majd szeptemberben (még időben, hogy tudjon indulni a választásokon) szabadon is engedték Oviedot. Ezt képesek voltak a fogoly jó magaviseletével indokolni.

Lino Oviedo leghűségesebb hívei vagy nagyon szegény vagy nagyon gazdag választók. „Se nem jobb, se nem bal, de haladás” mondta Oviedo, aki korábban hevesen kampányolt a homoszexuálisok ellen. Programjában hadat üzen a korrupciónak, valamint az infrastruktúra javítását ígérte.

A nagygyűlésekre volt, hogy lóháton érkezett, hogy ismertesse programját a választókkal, melynek része az emigráció megszűntetése, új munkahelyek teremtése, valamint a képzetlen, munkanélküli fiatalok segítése.

Plakátjain nem csak saját arcával kampányol. Erős negatív kampányt indított Lugo ellen. A botrányt kavaró plakát egyik oldalán Lino Oviedo látható, Brazília és Argentína miniszterelnöke között, „tárgyalás” címszó alatt,  a másik oldalon az ex püspök Hugo Chavez és Evo Morales társaságában, „konfliktus” felirattal. A kép a bolíviai nagykövet tiltakozását is kiváltotta.

Egyben biztosak lehetnek a paraguayiak Oviedo kampányhadjárata után: az ex generális lovagolni és táncolni tud.

Nézze meg a videót Oviedóról és kampányáról!

Szerző: Halàszò Macska  2008.04.16. 14:00 Szólj hozzá!

Címkék: elnökválasztás jelöltek paraguay fernando lugo lino oviedo

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr59427577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása