Chilei elnökválasztás 2010:
Igazság szerint nekem nagyon szimpatikus alak volt ez a Sebastian Pinera. Engem meggyőzött, bár sokat nem érek vele, nem vagyok chilei állampolgár. Igen, az első választás a blog történetében, ahol elfogult lettem. Pinera marha populista, de elképesztően jól csinálja. Egyik ellenfele Chile Berlusconijának nevezte, ami szerintem annyiban sem stimmel, hogy Pinera egy úriember, de mégis iszonyatosan laza, tolja a csónakot a partra, táncol a tömeggel, és rohadt színes, rohadt fiatalos. Itt egy jó cikk erről a formáról, erről a típusról, akit/amit nagyon hiányolok a hazai palettáról.

Egy gyönyörű kampányvideó ízelítőül: egész Chile a jobbos Pineráért harcol, őt akarja elnöknek a kukás tróger, a raszta narkós, a fehérgalléros bűnöző, a Pinerát összefújó tages arc, a gátlástalanul smároló nyugdíjasok, a félmunkát végző borbély etc. A Lalalalala-rész kicsit idegesítő, de tanuljunk belőle!



Nos, én az ilyen kampányvideókat hiányolom Magyarországról. Ezt a jóízű populizmust, a színesnek bemutatott országot. Mit fogunk mi bámulni áprilisig? Tuti nem pártprogramokat. Mindenki sír, vonyít, visít, vicsorog, vinnyog, fikázik, pocskondiázik majd, Orbán szenyózik Mesterházyval, Mesterházy húzgálja Bokros bajszát, Bokros pedig makrogazdasági diagrammal dobja fejbe Vonát, aki piros-fehérre vált arccal belerúg Orbánba. A kör teljessé lesz.

Kinyerma update, január 12. este:

Lejárató kampányba kezdett a chilei baloldal, avagy végéhez közelít a chilei elnökválasztási kampány - Kitekintő

Kinyerma update, január vége:

Íme az eredmények Chiléből:
Pinerát választották Chile új elnökévé, Kitekintő, január 19.
A vesztes jelölt, a szocdem ex-elnök Eduardo Frei elmondta: "a választások befejeződtek, az eredmények nem hagynak kétséget a chilei demokrácia szilárdsága felől."

A választások után megjelent egy nagyon jó elemző cikk is (Kitekintő, január 28.), amely arról szól, hogy mire számíthatunk a mosolygós-energikus Pinerától a chilei és a szélesebb dél-amerikai politikai porondon. A chilei jobboldali politikusnak a brazil Lula da Silva elnökkel való párhuzba állítása (gesztusok terén) pedig olyasmi, amire mi a Kinyerma-blogon értően bólintunk rá.

Szerző: Hentes Fülöp  2010.01.03. 20:02 2 komment

Címkék: chile elnökválasztás politikai kultúra kampányfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr261642940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2010.01.04. 13:21:12

Viva Chile! :) Pineráról, illetve szónoklási stílusáról nekem Kalifornia délceg, de őszülő szemöldökű kormányzója Arnold Schwarzenegger jutott eszembe. ;) Ha más nem, az mindenesetre stimmel, hogy mindketten jobboldali politikusok.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2010.01.17. 23:18:01

Breaking news Dél-Amerikából: A konzervatív milliárdos Sebastian Pinera nyerte a chilei elnökválasztást (annak decemberi első, majd 2010. januári második fordulóját is), legyőzve Eduardo Frei szociáldemokrata ex-elnököt. Ez kormányváltást jelent tehát: nyeregbe került a chilei jobboldal, melynek utolsó vezetője még az 1990-ben leköszönő Augusto Pinochet tábornok volt! / Forrás: főleg BBC.
üdvözlettel, Gezanguz
süti beállítások módosítása