Valljuk be magunknak, az emberek sehol se szentek, még a békés buddhista Mongol Köztársaságban sem. Alkohol meg narkó akad mindenhol, a kereskedelem zavartalan, de e blog nem foglalkozik koszos illegális szerekkel, hanem a narkotikumok koronázatlan legális királyát szemléljük most pár pillanat erejéig: a PIÁT!

Mongóliáról egyértelműen mindenkinek a kumisz nevű lötty ugrik be, ha megkérdik: "Áruld már el, kedves barátom, mit isznak az iszákos mongolok?" A pannon Wikipedia szerint "A kumisz lótejből erjesztéssel készített enyhén szénsavas édeskés alkoholos ital." Marha nagy trükkje abban áll, hogy ahogy óráról órára erjed, egyre magasabb lesz az alkoholtartalma, és így a tejérzékeny mongoloidok kétszeresen jól járnak: elkerüli őket a cifra kábelezés, és jól bemattolva mehetnek szavazni vasárnap a bolsikra vagy a liberálkapitalistákra.

A kumisz elnevezése török eredetű, de a hatalmas mongol sztyeppék lakói nem mindenhol így hívják. Elterjedt az airag és a csigí elnevezés is. A kumisz nem engedi ivóját könnyen benyomni, mivel általában max. 2,5%-os az alkoholtartalma. Azonban egyes fanatikus mongolok akár 12%-ra is feltuningolják nemzeti italuk, ennek neve a simín arkhi. Bár nálunk is lenne némi alkohol a tejben, rögtön nem lenne probléma az iskolatej-programokkal!

Fontos pia még a szoci múltú országokban elmaradhatatlan vodka. A Bolor és a Soyombo vodka még nemzetközileg is megállja a helyét, ők a leghíresebbek. A Soyombót egyébként az ország zászlajában megjelenő szimbólum után nevezték el. A mongolok arkhinak hívják a ruszki eredetű nedűt.

A városokban már a nyugati cefrék is igencsak fogynak, népszerű lett például a serital is. Egyik legnépszerűbb hazai márkájuk a Khan Bräu. Ja és még egy érdekesség: a sört arany kumiszként emlegetik az ulánbátori kricsmókban. Fontos megjegyeznünk, hogy a mongol férfiak szocializációjában és elismertségének kialakításában rohadt nagy szerepe van, hogy mekkora alkesz az illető. Ha nem bírod a szeszt, papírkutya vagy, ha visszautasítod, nemzetáruló jenkibérenc.

Végül zárjuk posztunkat egy elképesztően cool koktélrecepttel, aminek a neve angolul Mongolian Motherfucker, ami szabad fordításban annyit tesz: mongol mutterkamatyoló. Íme a recept (szigorúan kövér pénztárcájú olvasóinknak):

Egy-egy rész a következő piákból: vodka, kávélikőr (optimálisan Kahlua), dinnyelikőr, banánkrém-likőr, baracklikőr (Southern Comfort). Ehhez lehet hozzálöttyinteni némi citromlevet, cukrot és Sprite-ot, végül egy kis freccsentés gránátalma-szirup. Ezt mixeljük alaposan össze, fogyasszuk egészséggel, és lássunk kettőt barátainkból az est hátralevő részében!

Szerző: Hentes Fülöp  2008.06.28. 16:16 13 komment

Címkék: pia mongólia kumisz

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr89543474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyula Úr 2008.06.28. 20:24:58

Dzsingisz Kán nevű vodkájuk csodás.
Ízléses üveg (dombornyomott), tiszta vodka.
Amíg iszod, semmi íze, semmi melegség.
Amikor abbahagyod, nem a torkod és a garatod lesz meleg, hanem csak a hasad.
Mindenkinek ajánlom. Én utálom a vodkát, de ez nagyon jó.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2008.06.28. 20:35:19

Így van, tökéletes vodka, tiszta és erős.

Encok 2008.06.28. 20:53:50

Hát én kóstoltam kumiszt Mongóliában. Nem is engedtek két kortynál többet inni. Ehhez ugyanis nekik is évről évre hozzá kell szokni, a tej ugyanis télen nem erjed meg a mínus 40 fokban, és kijönnek a gykorlatból. Nem lett a kedvenc szeszem. Azt nem tapasztaltam, hogy sokat innának.

bubu 2008.06.28. 21:56:41

Én is ittam, egy kicsit a kefírre emlékeztetett az íze! Én a hasmenéstől rettegve nem ittam sokat belőle! De szerintem egész elviselhető volt!

gabro 2008.06.28. 22:08:43

A "mongolian motherfucker" ortt-barát fordítása "mongol anyaszomorító".

vernarancs 2008.06.28. 22:23:59

A Dzsingisz tenyleg jo vodka. Sorbol a Cass-t nyomjak szinte mindenhol, ami nem helyi keszitesu, hanem koreai (ha jol emlexem). Lattam en ott balatoni feher bort is. Sot azt a helyi teoriat is megismerhettuk, hogy minel melyebb a borosuveg feneken a melyedes annal jobb minosegu a bor :))))

tenegri 2008.06.28. 23:13:04

Kumisztól berúgott embert még nem láttam Mongóliában. Becsípni lehet tőle, berúgni nem nagyon, még azzal együtt sem, hogy tapasztalataim szerint az ázsiaiak nagyon nem bírják az alkoholt. Kumiszból már a becsípéshez is nagyobb mennyiséget kell meginni, amit persze a mongolok bőven megtesznek. A nyári időszakban akár van, hogy itt-ott szinte csak kumiszon éldegél vki, de ettől függetlenül is a vidéki közösségi élet elengedhetetlen része. Pl. ha játszanak (leginkább egy jellegében a kő-papír-ollóhoz hasonló játék folyik a jurtákban, csak itt ujjakkal mutogatnak), a vesztesnek egy csésze kumiszt kell meginnia - namost ez a csésze min. 0.5-1 liter, de van nagyobb is, s persze egy este jópár fordulóra sor kerül. Télen nem azért nincs kumisz, mert nem erjedne meg, hanem mert eleve nem ad tejet a kanca, ha nincs szopós csikaja (márpedig télen nincs). A hasmenés jogosan figyelembe veendő szempont - kell pár nap amíg a látogató hozzászokik a kumiszhoz, az első adag könnyen minden béltartalom gyors kiürüléséhez vezethet :) De ha már belejött a helyi gasztronómiába vki, nyugodtan ihat akármennyi kumiszt. Egyébként csak a friss kumisz igazán finom, a több napos állott már nagyon nem jó tud lenni. A "hatalmas mongol sztyeppék lakói" nem csak hogy nem mindenhol hívják kumisznak a kumiszt, hanem egyáltalán nem hívják kumisznak, sehol sem :) A simín arih nem továbberjesztett kumisz, hanem lepárlással készül (és szerény véleményem szerint mind ízre, mind szagra, mind pedig kinézetre borzasztó).

Pista 2008.06.28. 23:24:25

"Fontos pia még a szoci múltú országokban elmaradhatatlan vodka."

Hülyeség, a vodka legalább annyira elterjedt a kapitalista múltú országokban, mint a szoci múltúakban...

"baracklikőr (Southern Comfort)"

Hülyeség, a Southern Comfort elsősorban nem likőr, mert az alkoholtartalma eléri a 40 %-ot, másodsorban semmi köze a baracklikőrhöz. Van benne ízesítésképpen barack (aroma), de ennyi erővel hívhatnánk narancslikőrnek is...

lain am 2008.06.29. 04:33:05

Es foleg hogy ez egy amerikai whiskey.

Civil Fülöp 2008.06.30. 00:35:34

Nos reagálnom kell az utóbbi két kommentre: Pista, jogos az, hogy a vodka nem csak keleti blokkbeli pia, de valljuk be: a legtöbben nem a finn vagy a svéd vodkára asszociálnak először.
A Southern Comfort témájában igazad van, csak nem akartam belemenni mélyen az eredetébe, azonban "lain am" kommentezőt cáfolom az áldott-átkozott Wikipediával: "A likőrnek minősülő ital whiskey, barack, narancs, vanília, fahéj és cukor keverékének felhasználásával, titkos recept alapján született meg."
Igyatok sokat, de mértékkel!

bedouin · http://www.bedouin.hu 2009.09.01. 13:48:39

Egy pár helyesbítés:
- narkó nem hogy nem akad mindenhol, de szinte nem létezik. Még egy fővárosi goa-partin sem találni
- a mongolok nem tejérzékenyek, az a hiperallergén nyugatiak kiváltsága
- A Bolor és Sayambor már rég nem híres, sőt. Maradt a Chinggis és az Altan Turuu a külföldieknek, a Hárá a mongoloknak
- a legnépszerűbb sörmárka a Bordzsó (legalábbis a mongoloknak), a sár airag jelentése pedig sárga kumisz, ugye nyelvrokonság...

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.09.20. 23:59:58

Bedouin, köszönjük a helyesbítést! Ez a cikkünk - témája és pontatlanságai miatt úgy vélem - egyike a kakukktojásoknak a Kinyerma-blogon ... A szeszek nem igazán, Mongólia viszont annál inkább érdekel(t) minket tavaly a Kinyermán; s leginkább történelmi illetve aktuálpolitikai szemszögből közelítettünk felé (kinyerma.blog.hu/tags/mong%C3%B3lia). Láttam ugyanakkor, hogy a Bedouin.hu - gyönyörű fekvő fotókkal (!) tűzdelt - blog részében ti meg kulturális-, illetve kulturális antropológiai szempontból szemlélitek leginkább - s mutatjátok be - Mongóliát. Hirtelen kedvem támadt odamenni, eltúráznék ott egy hétig, főleg ha valaki állná a repjegyet Ulánbátorba és vissza! :D

194408 2011.03.23. 17:15:50

Én született mongol vagyok,itt élek Magyarországon 14 éve.A kumisz nagyon finom,télen nem is készítenek,az őszi készítést isszuk télen.Egész Mongóliában készítik,de nem mindenütt finom.Nagyon jó,a legjobb a Gobi sivatagban és a közép nyugati részen.A sivatagban ez nem csupán ital,hanem étel is,előfordul,hogy reggeltől-estig egy igazi mongol megiszik-eszik akár 25 litert is.A gyerekek és az idős nők is isszák.
süti beállítások módosítása