Néhány napja jutott blogunk tudomására a hír, hogy Malajzia is választani fog, méghozzá a távolinak tűnő, ám hamar bekövetkező március 8-án (értsd: nőnapon). A Délkelet-Ázsiában terpeszkedő ország fejlődik, mint az istennyila, pénz csörgedezik még az esőerdők fái között is, azonban a parlamenti választásnak itt is megvan a maga tétje. Ugyanis sok-sok iszlám szerveződés követeli, hogy Malajzia (mely 60,4%-ban iszlám ország - vagyis a lakosság ekkora aránya mohamedán) vezesse be az iszlám jogot a saríát, és különben is vállalja nyíltabban Mohamed próféta hitvallását.

(Félreértés ne essék: nem Árpád-sávos lobogóból készítettük ezt a maláj zászlót!!!)

A maradék 40%-nyi maláj, akik buddhisták, keresztények, hinduk, konfuciánusok, taoisták stb., nem örülnek az iszlám csoportok saját kis kampányának. A tavaly az 50. születésnapját ünneplő államot a brit gyarmati uralom vége óta vezető Nemzeti Front nevű koalíció eléggé kényes helyzetbe került. Vezető pártja, az Egyesült Malájok Nemzeti Szervezete komoly támogatásra lelt az évek során a muszlim szerveződésekben, amelyeknek sok értelmiségi és vezető pozícióban lévő tagja is van. Magyarán egy radikális iszlám fordulattal elveszíthetik a kisebbségi vallások nyújtotta szavazóbázist, ennek elmaradásával viszont a fordulatot sürgető mohamedánok hátrálhatnak ki Abdullah bin Ahmed Badawi miniszterelnök egységkormánya mögül. A helyzetet bonyolítja, hogy az ország földrajzilag is marhára ketté van szakítva: egy része a Maláj-félszigeten fekszik, másik része pedig Borneó szigetének északi felén (itt két központi irányítású tartomány leledzik: Sabah és Sarawak).

Ergo hasonló hangoskodó küzdelem fog lezajlani, mint Törökországban 2007 augusztusában, amikor a törökök fele egy iszlamista kormánytól rettegve tüntetett, és demokráciát követelt, a másik fél viszont megnyirbálta volna a szekuláris állam jogkörét. (A fejkendő mindenesetre újra megjelent Kis-Ázsiában.) Visszatérve Malajziába, meg kell említeni, hogy a vallási kisebbségek aggodalmai nem alaptalanok, hiszen a közéletben egyre fokozottabb iszlamizáció zajlik: az iskoláktól kezdve a tévéadókig minden azt hirdeti, hogy "Légy iszlám, mert itt még a légy is iszlám!". A robbantgatós dél-thaiföldi muszlim kisebbség példája reméljük nem lesz ragadós, és a konfliktus a békés kiabálás keretein belül megoldódik. Ha mégsem, akkor már csak egy ember segíthet Malajzián...:

 

Szerző: Hentes Fülöp  2008.02.20. 20:40 Szólj hozzá!

Címkék: választások malajzia parlamenti választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr72347679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása