A nepáli maoista pártnak, úgy tűnik a csütörtöki választásokat követően megvan az első biztos mandátuma.

Az első négy kerületben, ahol idáig feldolgozásra kerültek a leadott szavazatok, két helyen a Nepáli Kommunista Párt, egy-egy helyen pedig az ország másik két vezető pártja gyűjtötte be a legtöbb voksot.

A választásoktól azt várják a nepáliak, hogy az ország új vezetői demokratikus köztársasági berendezkedést húznak majd fel a 240 éves hindu monarchia romjaira. Gianendra király, aki 2006 áprilisa óta gyakorlatilag protokolláris feladatköröket lát el, úgy tűnik, nem sokára trónnal együtt távozhat az ország éléről.

Nagy meglepetést hozott a maoisták népszerűsége, akik most első ízben mérhették fel támogatottságukat hivatalos választási keretek között. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy 10 éven keresztül tartó rémuralmuk alatt több mint 13 ezer fővel rövidült meg a nepáli lakosság és jelentősen megroppant az ország gazdasága, sokan jobban szimpatizálnak velük, mint az uralkodóval.

A választások igazi vesztese tehát egyértelműen a leköszönő félben lévő hindu monarchia és azon belül is Gianendra király személyesen. Gianendra azután került trónra, hogy 2001-ben testvérével, Birendra őfelségével saját fia végzett a királyi palotában. A jelenlegi uralkodó népszerűsége akkor szenvedett kiköszörülhetetlen csorbát, amikor 2005-ben  államcsínyt hajtott végre és egyetlen tollvonással feloszlatta az akkori kormányt.  Erre azért volt szükség, mert megelégelte a vezetőség maoista gerillákkal szembeni cselekvésképtelenségét; önkényes döntése azonban súlyos ellenérzéseket szült. A kialakult hangulatot kihasználva a maoisták letették a fegyvert és összefogtak az ellenzéki pártokkal, hogy közös tiltakozási hullámot indítsanak el az uralkodó ellen, aki végül, meghajolva a nép akarata előtt, a rákövetkezendő év áprilisában lemondott kibővített jogköréről.

Miközben az ország berendezkedése, úgy tűnik megállíthatatlanul rálépett a változás pályájára, egyesek félnek, mi lesz az egyébként is súlyos politikai instabilitással küzdő Nepállal a monarchia nélkül. Egyes szkeptikus hangok szerint, a nép már most túl nagy árat fizetett a változásért. A közelmúltban ismét több tucat életet követeltek a térségben fel-fel lángoló regionális és etnikai indulatok.

A további 240 választói kerület eredményeinek nyilvánosságra hozatala a következő tíz napban várható.

Szerző: bétack  2008.04.12. 14:52 5 komment

Címkék: választások erőszak nepál parlamenti választás maoizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr19422540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nas 2008.04.12. 19:33:54

mindig érdekelt, hogy ki pénzeli a maoistákat és miért?

gyz 2008.04.12. 21:39:06

több helyi ismerősöm szerint meglepő módon nem a kíbaiak, hanem a pakik destabilizációs célból. Maoisták ugyanis Indiában is vannak, Bihár államban, ill. a nepáli határ mentén igen komoly gondot okoznak, csak az indiai hadsereg/politikai vezetés messze nem olyan töketlen és anarchikus, mint amilyen a nepáli parlamenti demokrácia volt a 90-es években.

A posthoz annyit, hogy egyáltalán nem meglepő a választási siker annak fényében, hogy már a két hónappal ezelőtti felmérések is 40%-os támogatottságot mutattak. Az, hogy a Kathmandu-völgyben ellenük van mindenki, még semmit sem jelent, hiszen ez a rész összehasonlíthatatlanul fejlettebb a vidéknél, ahol megvolt mindig is a támogatói bázis.

plexus 2008.04.13. 07:41:06

"A Nepáli Kommunista Pártnak..."
Hehe, több, mint fél tucat van belőle. :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.04.13. 09:21:59

Megmondom mi lesz: instabilitás, infláció, éhezés, munkanélküliség.
Még minden országban ezt hozta az átmenet a demokráciára.

gyz 2008.04.13. 10:31:44

ehhez komoly jóstehetség kellett - ez megy már 15 éve.
süti beállítások módosítása