Eredmény van, győztes nincs

Zimbabwéban kihirdették az elnökválasztás eredményét! Az ellenzéki Morgan Tsvangirai a szavazatok 47,9%-át kapta, és ezzel megelőzte a Zimbabwét 28 éve kormányzó Robert Mugabét, aki 43,2%-ot zsebelt csak be. Mivel egyik jelölt sem érte el az 50%-os küszöböt, a zimbabwei alkotmány alapján második fordulót kell tartani. Mindez hetekkel hosszabbítja meg a gazdasági krízisben lévő, hiperinflációval sújtott ország választási procedúráját, és feltehetőleg az ellenzékieket ért atrocitások is folytatódnak. Elképesztően feszült a légkör.
A választások utáni helyzethez Gordon Brown és George Bush is hozzászóltak, azt a látszatot keltve, mintha Zimbabwe egy nagy olajmező lenne, amelynek sorsa senkit sem hagy hidegen. Azonban a Nyugat gesztusai nem Zimbabwe kiaknázható ásványkincseinek, hanem a demokrácia hiányának (a zimbabwei diktátor 28 éves kormányzásának) szóltak. A legtöbben egyébként úgy látják, hogy az afrikai ország nem kiaknázható olajmezőhöz, hanem hadirokkanthoz hasonlít.

Zimbabwei erőszak: ez a demokrácia!

A nagy ellenzéki párt, az MDC kijelentette, hogy az eredmény felháborító rablás: szerintük ugyanis Tsvangirai a voksok 50%-ánál is többet kapott, és ezzel megverte Mugabét. Bright Matonga (ZANU-PF) viszont azt állítja, hogy az MDC nem a zimbabwei emberek, hanem a brit kormány hangján szólal meg: vagyis az MDC a diktátor bukását kívánó britek (Gordon Brown) szócsöveként működik.

Az MDC szerint a választások napja (március 29-e) utáni politikai erőszakban 15 ellenzéki halt meg, ami visszhangzik is rendesen a nemzetközi médiában. Míg a zimbabwei választásokat az ellenzék valószínűleg az 'erőszak' és 'manipuláció' szavakkal jellemezte volna, a diktátor-párti Bright Matonga állította a BBC-nek: ez a demokrácia. Matonga szerint ugyanis a választások szabadok voltak.

Szerző: Gezanguz  2008.05.03. 12:00 Szólj hozzá!

Címkék: erőszak elnökválasztás eredmények zimbabwe mugabe gordon brown tsvangirai

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr52451604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása