Blogunk a brutál hosszúra nyúlt nyári (-kora őszi) szünet után végre visszatér! Ráadásul olyan messzire megyünk majd, mint még soha (18 000 km-re). Rég jártunk olyan fontos helyen, mint Óceánia egyik sarokköve és protektora, Hobbitfalva Új-Zéland. A 268 ezer négyzetkilométeres, 4,4 millió ember által lakott szigetországot ennek ellenére szokás olyannak leírni, mint ami a világ segglyuka után van két HÉV-megállóval. Közhelyes, de a mai világban, ahol interneten nézzük a pornót, és repülőn utazunk Thaiföldre kéjelegni, már nincsenek távolságok. A Gyűrűk Ura forgatási helyszínéül szolgáló Hobbitfalva Új-Zéland meg különben is nagy spílernek számít az Óceániának nevezett jacuzziban.

Sok dolog ismerős lesz majd az előző előtti célpontunkból, Írországból. Ugyanúgy angolul beszél kb. mindenki, van egy dísznek tartott ősi nyelv (ott a gael, itt a maori), az angol politikai rendszert és hagyományokat viszik tovább, sőt egyre több ír megy Új-Zélandra vakolni, betonozni, cölöpözni, vésni és kábelezni. Most azért is látogatunk ilyen messzire, mert lehet, hogy változni fog a britektől örökölt politikai szisztéma, ha a november 26-i népszavazáson feltett kérdésre ennek megfelelően szavaznak a (utoljára írom le, esküszöm) KIWIK.

És arról még nem is beszéltünk, hogy John Phillip Key, Hobbitfalva Új-Zéland 38. miniszterelnöke is megméretheti magát, mivel általános választásokat is tartanak a referendum napján. Key amúgy egy kisebbségi kormányt tol a 2008-as választások óta, de nem hülyült bele annyira ebbe, hogy ne magát indíttassa pártjával, az Új-zélandi Nemzeti Párttal a kormányfői posztért. Mielőtt bárki meglepődne a korai választási időponton, eláruljuk, hogy Új-Zélandon három évente tartanak parlamenti választást. És akkor kedvcsinálóul íme a szomszédos, szemétláda nagytesó, Ausztrália poénkodása arról, hogy rohadtul meg kéne szállni már a harmatgyönge szomszédot:

Szerző: Hentes Fülöp  2011.10.17. 20:40 Szólj hozzá!

Címkék: ausztrália választások népszavazás új zéland parlamenti választás hobbitok john key új zélandi nemzeti párt

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr463310194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása