Az Egyesült Államok közelgő elnökválasztásáról egyszerűen kötelességünk megemlékezni. Ám mivel blogunk profilja inkább az egzotikum, mint a mainstream, ill. mivel kapacitásunk nem elegendő az USA "meglovaglására és betörésére", ezért úgy döntöttünk, hogy ajánlunk egynéhány kiváló választási rovatot az Internet világában.

Hülyék lennénk, ha nem Index-ősanyánkkal kezdenénk. Az ún. Fehér Ház-blog foglalkozik részletesen demokraták és republikánusok acsarkodásaival. Lapszemléznek, hírügynökségi jelentéseket copypastelnek, érdekes képeket és videókat publikálnak és persze saját írásokat és mindezt olyan blogosan teszik. Vezérük Király András, a dörzsölt déli róka.

Konkurrenciájuknál, az [origo]-nál (ugyebár így kell írni, szegletesen) szintén külön rovata van a voksokért folytatott transzatlanti küzdelemnek. Itt nem a blogformátum dominál, hanem naptárszerűen pörgethetjük végig a főbb eseményeket. Van külön amerikai térkép, McCain- és Obama-portré, és választhatunk, hogy a demokratákról vagy a republikánusokról szóló híreket olvasnánk-e szívesebben. Itt az USA-ból beszámoló Pethő András viszi a prímet leginkább, hisz sose hátrány egy helyszíni tudósító.

Következzen a hazai külpolos oldalak egyik császára, a Kitekintő. Elnökválasztás USA '08 című rovata szép színes. Képek, cikkek, videók és egy bazi nagy térkép dobják fel a honlapot. A térkép különösen érdekes, Google Maps-os alapokon fut, és meg lehet tekinteni rajta, hogy 1932 óta melyik államban melyik elnökjelölt győzött, továbbá a nevesebb hírsite-ok közvélemény-kutatásainak ereménye is látható itt. Csodás és ritka tünemény ez hazánkban, bár olykor kissé lassan működik.

A Figyelő Net (fn.hu) külföld rovatán belül el vannak ugyan különítve az amerikai választási hírek, és a frissítés is rendszeres, mégsem kapott önálló rovatot a világ egyik legnagyobb hatású voksolása.

A HVG honlapján is egy vödörbe gyűjtik a csöpögő választási híreket Amerikáról. Itt azonban kapunk pluszba pár galériát a legfőbb elnökjelöltekről és rengeteg választási linket. Ezek igen hasznosak, köztük vannak a jelöltek honlapjai, közvélemény-kutatások, hivatalos és tájékoztató weblapok is.

Kifejezetten ezzel a témával törődik a www.napivalasztas.hu, azaz a Napi Választás blog és hírsite. Maga a híres tévés riporter, Faix Csaba volt a felelős szerkesztője, és a színvonala sem volt rossz. És hogy miért múlt időben beszélek? Ím, egy idézet a honlapról: "Sziasztok, a napivalasztas.hu nem tudja folytatni azt, amit tavaly júniusban elkezdett. Mostanra annyi médium foglalkozik már az amerikai elnökválasztással, hogy be kell látnunk, nem tudjuk felvenni velük a versenyt. Állott, unalmas és ismert híreket pedig nem akarunk írni. Ezért, bár vérzik érte a szívünk, befejezzük az itteni közvetítést." Ha fasza régi híreket akar valaki olvasni, ajánlom ezt az oldalt. Mellesleg folytonosan hozza a friss témába vágó híreket az N.Y. Timestól, a Washington Posttól, CNN-től, MSNBC-től és Google-től.

Ez a felsorolás csak csepp a tengerben. Amennyiben Ön tud még valamilyen fasza magyar nyelvű honlapot (akár határon túlit is), amely e témával foglalkozik, kérem ne habozzon! Kommenteljen! E-mailezzen! Postagalambozzon!

 

Szerző: Hentes Fülöp  2008.09.13. 17:28 Szólj hozzá!

Címkék: lapszemle elnökválasztás amerikai egyesült államok

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr46661930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása