A dél-afrikai választások kapcsán ígértük, hogy a 2010-es foci-világbajnoksággal is foglalkozunk, hiszen a rendező ország éppen a vitatott Jacob Zuma vezette szivárványos Dél-afrikai Köztársaság lesz. A választások véget értek (és a Kinyerma bloggere írt minderről egy nagy eredménycikket a Kitekintőre, „Éneklő zulu nyert a legjobb polgármester ellen” címmel), azonban a foci-vb még előttünk van és tartogathat meglepetéseket! Úgy döntöttünk, hogy egy jó kis képösszeállítással mutatjuk be a dél-afrikai vb stadionjait:

Csibész leopárd a foci-vb kabalája

Most pedig jöjjön a dél-afrikai vb hivatalos kabalája, Zakumi leopárd! Ő egy csibész a Baktérítő alatti fás-bozótos dombvidékről, arról a környékről, ahová Dél-Afrika urbanizált gócai - Johannesburg, Durban, Fokváros - nem nyúlnak el, és csak kisvárosok jelzik a fekete és fehér ember jelenlétét. Zakumit ebbe a miliőbe helyezték alkotói.

A neve annyit jelent, hogy Dél-Afrika 10: a ZA előtag Dél-Afrika kétbetűs országazonosítójából van, a kumi szó pedig tízet jelent és a 2010-es évszámra utal.

A macskahangokat kiadó leopárd története azért is jó, mert megvalósul benne állat és ember barátsága. Hiszen kislányok nem sűrűn ölelkeznek leopárdokkal, ugye? Leopárdok pedig nem segítenek dél-afrikai fekete kislányoknak énekelni, hanem befalják őket. De Zakumi más, ő egy szelíd, emberbarát kulturális konstrukció. Jöjjön tehát Dél-Afrika "új szupersztárjának" története! Önök szerint is édes a kislánnyal?


A zöldhajú Zakumit amúgy pár napja egy versbe is becsempésztük.

A válogatott: a Bafana bafana!

A 'Bafana bafana' a dél-afrikai foci-válogatott beceneve, azt jelenti, hogy "Fiúk, fiúk!" és egy dél-afrikai szurkoló minden bizonnyal ezt ordítja, ha nagyon lelkes. A kérdés már csak az, hogy mi, elvadult választás-elemzők képesek vagyunk-e foci-eseményekre, jelen esetben dél-afrikai focira visszaemlékezni?

Nos, igen, a '98-as francia vb-ről nekem beugrott Benny McCarthy, a szőkített hajú Sibusiso Zuma és a híres Leeds-ben játszó Lucas Radebe neve, de ez tényleg a max. Az apartheid utáni új Dél-Afrika akkor 3-6-os gólkülönbséggel végzett a csoportjában, Franciaország és Dánia mögött. A jelenlegi keretből bevalljuk őszintén, senkit sem ismerünk, de figyelünk majd rájuk!

Ha még jobban meg akarják nézni a világbajnokság stadionjait, kattintsanak a FIFA oldalára itt, ha pedig a fogadó városokat, akkor itt!

Most, amikor ez az bejegyzés megjelenik, még pontosan 407 nap és 7 óra van hátra a dél-afrikai foci-világbajnokságig!

Szerző: Gezanguz  2009.04.29. 17:00 Szólj hozzá!

Címkék: sport futball dél afrika zakumi

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr951090746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása