Íme a legutóbbi közvéleménykutatások alapján akár a győzelemre is esélyes Demetrisz Krisztofiasz, ciprusi képviselőházi elnök, az „eurokommunista” Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártjának (AKEL) párttitkára. Győzelme történelmi esemény lenne mind a párt, mind Ciprus történetében.

A 61 éves rózsaszín politikus egy kommunista építőmunkás fia. A török hadsereg által megszállt részen született 1946-ban. Gimnazistaként a nyári szünetekben az apjával dolgozott, ahol megtapasztalhatta a munkások kemény életét. Már fiatalon tagja volt az AKEL ifjúsági mozgalmainak. Az egykori Szovjetunióban, Moszkvában járt egyetemre, és 1974-ben történelemből Ph. D. fokozatot szerzett. 1991 óta folyamatosan tagja és 2001 óta elnöke a Képviselőháznak.

A kormányzó demokrata (DIKO) – szociáldemokrata (EDEK) – kommunista (AKEL) koalíció épp amiatt esett szét, mert nem tudtak megállapodni az elnökjelölt személyében. Az első kettő a jelenlegi elnökök, Tászosz Papadopuloszt támogatja, a kivált eurokommunisták pedig párttitkárukat, Krisztofiaszt. És mögé állt a részben ex-AKEL-tagok alapította Egyesült Demokraták nevű liberális párt is. Ez azért érdekes, mert a ciprusiak legtöbbet emlegetett problémájában, a török és görög rész egyesítésében a két tömb ellenkező nézeteket vall: 2004-ben az Egyesült Demokraták támogatták, Papadopulosz viszont ellenezte az Annan-tervet, amely svájci típusú államszervezetté változtatta volna a jelenleg megosztott országot, ha a kérdés átment volna a népszavazáson.

Krisztofiasz a választási kampányban úgy mutatta magát, mint aki államfőként képes lenne hidat veri a görög és a török közösség között. Még ellenfelei is elismerik, hogy gyakorlatias politikus.Ugyanakkor mindhárom valóban esélyes jelölt támogatja a nyitást a ciprusi törökök felé.

Nézzen eurokommunista tévészpotot!

Krisztofiasz bebizonyította, hogy nem csak a kutyájukhoz válnak hasonlóvá az emberek, hanem politikai rokonságukhoz is.












Ikertornyok

Szerző: this is sparta  2008.02.17. 16:03 Szólj hozzá!

Címkék: kommunizmus ciprus brezsnyev demetrisz krisztofiasz akel

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr62342863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása