Thakszin Sinavatra óta ez az ember tudta először megszilárdítani igazán a hatalmát, ami amúgy nem tart túl hosszú ideje, maximum thai mércével mérve. Ez a fószer letojta a körülötte tomboló tüntetéseket, véröntögetést, blokádot, a turizmus legyakását, és végigvitte akaratát. Jó sznob neveltetést kapott, de egyelőre megállta a helyét a thai politikai káoszban. Ő a Demokrata Párt feje, Abhiszit Veddzsadzsiva.

Az immár 46 éves Veddzsadzsiva thai gyökerei mellett kínai felmenőkkel is rendelkezik, és ráadásul brit földön, Newcastle-ben született 1964-ben. A művelt thai felsőbb rétegek egyik tipikus tagja, az angliai Etonban és Oxfordban taníttatták. Politikatudományi, filozófiai és közgázos végzettséget kapart össze magának. Később tanított is jogot thai egyetemeken. Közben tényleg rendkívül jó parti lett, a brit haverok csak "Mark Vejj"-nek szólították, és ahogy a Times fogalmaz, "a tökéletes vacsoravendéggé" érett. Családjában amúgy mindenkinek jó melója van, két nővére közül az egyik gyerekpszichológus, a másik írónő. Az asszony fogász meg matematikus, és szintén oktat.

Veddzsadzsiva még 1992-ben, 27 évesen csatlakozott a Demokrata Párthoz, és a thai parlament valaha volt legifjabb tagja lett. Múltjából adódóan a thaiföldi középosztály van érte a leginkább megveszve, de a vallásilag is megosztott Dél-Thaiföld is stabil bázis a számára. 2005-re a pártelnöki székig küzdötte fel magát (2001-ben még elbukott ezirányú kísérlete). Újabb rekordot döntve, az alkotmánybíróság hátszelével 44 évesen Thaiföld legfiatalabb miniszterelnöke lett.



A BBC szerint megválasztása után ugyanakkor meghirdette a "nemzeti harmónia" programját, amelyben egyesíteni szerette volna az összes thai politikai és társadalmi érdekcsoportot. Amint láttuk, ezzel úgy esett orra, mint ahogy a béna macska zuhan le a kerítésről. Thakszin Sinavatra hívei élnek és virulnak, és eszük ágában sincs hagyni, hogy ez az újgazdag csóka uralkodjon Thaiföldön.

Ráadásul thakszinista módra ő is szeretett a populizmus maszkja mögött szövegelni. Ígért sok mindent: grátisz egészségügyet a népnek, magasabb minimálbért, ingyér oktatást a pulyáknak na meg ingyen tejet. Egy jó pont nála, hogy derekasan rühelli a korrupciót és az erőszakot is csak csínján tűri. Ellenezte anno a hadsereg beavatkozását is Thakszin ellen (bár 90 ember halt meg az ellene folyó tavalyi tüntetéseken). A korrupciómentes dolog sem jött be hibátlanul, egy olajcég kenőpénzeiről már hangosan susmorog a média.

A Times szerint egy biztos: befolyásos haverok nélkül nehezebben született volna meg az AB-határozat a Thai Rak Thai párt feloszlatásáról és Veddzsadzsiva bársonyszékbe ültetéséről. A Demokrata Pártot így végül is részben joggal utálják a thakszinisták. A fent említett lap idézi Giles Ungpakorn baloldali thai koponyát, aki szerint "A Demokrata Párt a cyberközösségben 'Csótány Párt'-ként ismert. Ez azért van, mert a csótányok is mocskos helyeken laknak és képesek túlélni akár a nukleáris holokausztot is".

Szerző: Hentes Fülöp  2011.06.16. 18:27 Szólj hozzá!

Címkék: thaiföld jelöltek abhiszit veddzsadzsiva

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr622990040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása