Kép: Jobboldalt Lah bácsi a maláj függetlenség 50. évfordulóján, egy hatalmas poszteren Kuala Lumpurban. Mellette “Malajzia Szeme” forog.

Lah bácsi: Maláj miniszterelnök 2003 és 2008 között, iszlám szakos bölcsész, költő, az UMNO vezére. Maláj bloggerek szerint azonban alvó politikus és a legpocsékabb kormányfő. Olyan alakja országának, aki még életében ikonná vált. Olyan kormányfő, aki vörös riadó és árvíz idején szeret kiruccanni, ausztrál vizeken ringani. A Lah bácsinak becézett Abdullah Ahmad Badawi most 2/3-osnál nagyobb többséggel akar nyerni a március 8-i választásokon. Ezért tesz is: tegnap felfedte a kormány ciklusértékelő és programadó nyilatkozatát. SELAMAT, AMAN, MAKMUR – csak úgy lüktetnek a hívószavak.

Biztonság, béke, jólét – e hívószavakkal indult a Nemzeti Front (BN) kampánya tegnap, Kuala Lumpurban. A kormánykoalíció nagy médiafigyelem mellett fedte fel ciklusértékelő és programadó nyilatkozatát (BN Manifesto). Lelkes asszonyok kis zászlókat lobogtattak, rajtuk a kormánykoalíció jelével: kék alapon fehér mérleggel. Badawi maga mutatta fel a 21 oldalas képes füzetet, ami a kormány 4 éves teljesítményét, de új ígérteit is tartalmazza. A miniszterelnök állította: ígéreteik reálisak és felelősek, programjuk ember-központú. A kiadványból egy modern Malajzia köszön vissza ránk: ott vannak a Petronas-tornyok, Malajzia Szeme, a felzárkózó vidék, a nívós felsőoktatás, a maláj űrhajós alakja. De a legfontosabb mégis Badawi kormányfő. Ő a Nemzeti Front kampányarca idén is: feje a kis füzetkében 15-ször ismétlődik. Malajzia előre tekint, a jövőt pedig továbbra is a Nemzeti Front építi – sugallja a nyilatkozat. Lah bácsi nem is aggódik. Már február elején bejelentette: 2/3-osnál is nagyobb győzelemre számít március 8-án. Megint kormányfő akar lenni.

Penang kicsi nyugat-maláj tartomány: itt született Abdullah Ahmad Badawi. Iszlám tanulmányokat folytatott a fővárosi Universiti Malaya-n, ahol a szlogen továbbra is: “vezetőket termelni” – hirdeti az egyetem honlapja. Badawi – ahogy apja is – az Egyesült Malájok Nemzeti Szervezete (UMNO) tagja lett, és kúszott felfelé a ranglétrán. Volt külügy-, védelmi- és oktatási miniszter Dr. Mahathir regnálása idején. 1999-ben miniszterelnök-helyettes lett, miután elődjét – a kritikus, demokrata harcos Anwar Ibrahim-ot – kirúgták és 5 évre bedutyizták korrupció és szodómia vádjával. 2003-ban Badawi átvette Mahathir helyét. Ígérte, hogy visszaszorítja a korrupciót, megküzd a vidéki szegénységgel, erősíti a gazdaságot. 2006-ban belekezdett a dollármilliárdokat felemésztő Kilencedik Maláj Terv-be. És lám: a kormány teljesítette ígéreteit – meséli a Nemzeti Front kiadványa. Badawi állítja: jelentősen csökkentették a szegénységi rátát (3,5%-ra), felszámolták a maláj város-vidék kontrasztot, jó életminőséget biztosítottak polgáraiknak, 2007-ben a maláj gazdaság 6,3%-al nőtt, 1,3 millió munkahelyet teremtettek, bevezették a modernséghez igazodó valláspolitikát, az Islam Hadhari-t. A korrupciót ugyan nem sikerült megfékezni, de a kormány becsület szavát adja: folytatja a harcot. Sőt a rend érdekében 60 ezerrel növeli a rendőrség létszámát 2011-re. Mindehhez a választók támogatását kéri. “Maláj polgártársaim! Mi tudjuk hogyan vigyük előre e nemzetet!” – állítja Abdullah Badawi a kiadványban, jelezve: vén rókák ők, tudják mi kell a népnek, ráadásul küldetésüknek érzik “győztessé”, és 2020-ra fejlett országgá tenni Malajziát.

A kormány 2007-ben – rendkívül sokat – 12, 4 milliárd dollárt ölt a maláj üzemanyagárak alacsonyan tartásába, az olaj ára most mégis emelkedik. Ezt maga Badawi erősítette meg újságíróknak, vasárnap. Az élelmiszer- és üzemanyagárak növekedése kulcskérdés. Ugyanis emiatt gyengül a Nemzeti Front szavazói bázisa. Egy januári közvéleménykutatás szerint Badawi népszerűsége 30%-ot esett. Ráadásul a miniszterelnököt mostanában hazai bloggerek kóstolgatják, rámutatva: Lah bácsi 68 éves és gyakran elalszik munka közben. Sőt nagyothall és képes belesülni az olvasásba. Jeff Ooi, hírhedt blogger utánanyomozott, hogy a kormányfő hol ünnepelte a karácsonyt és az újévet 2006-ban. Badawi Jean Todt-tal, a Ferrari volt csapatfőnökével vitorlázott Ausztráliában – állítja maga Todt a The Star lapnak adott interjújában. Ezalatt vörös riadó volt Johor-ban az erős eső miatt, az árvíz 18 ember halálát okozta decemberben, majd januárban 90 ezer malájt kényszerített otthona elhagyására. Egy másik kritikusa felveti: akár a johori házak közt is lehetett volna hajókázni, akkora volt a víz. Badawi mégis Todt-al ringott ausztrál habokon – mutat rá Jeff Ooi.

A 13 napos választási kampány zökkenőmentesen kezdődött meg vasárnap. A jelölőcédulák benyújtásának napján Abdullah Badawi – választókerületében –, Kepala Batas-ban fotózkodott. Kezet fogott kihívójával, Subri Mohamed Arshad-dal, aki az ellenzéki Pánmaláj Iszlamista Párt (PAS) jelöltje. Badawi-t szülővárosában több, mint 1000 szimpatizánsa és új felesége kísérte – mellén Lah bácsis kitűzőt viselve. Itt, a miniszterelnök tartományában, Penang-ban mostanában rengeteg pénzt fektetnek be.
Dübörög a Kilencedik Maláj Terv. Penang-szigeten készül például egy új, egysínű monovasút. Továbbá ide vezet majd Délkelet-Ázsia leghosszabb hídja, a 24 km-es Második Penang, ami 2011-re készül el. A szigetnek amúgy van már hídja, de a kormány szerint az nem elég. A malájok hídépítésben minimum leiskolázzák Európát. Pedig tavaly októberben Merkel kancellár még a Rügen-híd avatásán is annyira örült! A Rügen-híd ugyanis Németország leghosszabb hídja, mindössze 4,1 km-es – legyinthetne egy maláj építőmunkás. Bárhogy nézzük, az ország menetel a kormánykoalícóban legerősebb UMNO által kijelölt irányba. És az UMNO vezére jelenleg Badawi, akit portréírója Anwar Fazal nyílt, “emberarcú miniszterelnökként” jellemez. Az öregedő Badawi és a többi UMNO-s kormányfő imidzsét igyekszenek még életükben megkreálni, és a www.primeministersofmalaysia.net -re tévedve az ember érzése az, hogy az öt bölcset látja. Vagy az öt törpét. Furcsa az egész, színes sapkákban álldogálnak. Ha ez nem lenne elég, ugyanitt olvashatunk verset Lah bácsitól.

 

Bár a választásokon a Nemzeti Front gyengülése várható, úgy tűnik: a miniszterelnök Badawi marad. Az álmos bácsival Malajzia vélhetően tovább száguld majd 2020 víziója felé. Csak bírni kell szuflával.


Nézze meg az alvó Lah bácsit! – országépítés közben durmol a maláj!

 

Nézzen vicces videót Lah bácsiról és dühös vejéről!
- ne gyülekezz Kuala Lumpurban, mert megjárod!

 

 

Szerző: Gezanguz  2008.02.26. 10:49 2 komment

Címkék: választások malajzia abdullah badawi nemzeti front mahathir politikuslíra kampányhacuka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr19354930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Civil Fülöp 2008.02.27. 17:10:52

Ilyen miniszterelnökös, sapós honlapunk nekünk magyaroknak miért nincs?? Simán el tudom képzelni Horn Gyulát ilyen fejfedőben, ahogy a jövő felé tekint :)

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2008.02.27. 23:52:48

Bizony!;)
Pontosítás: a Nemzeti Front kiadványa 21 oldalas, annak csak elektronikus változata 13 oldalas. (lásd a pdf-fájlt fent: BN Manifesto)
süti beállítások módosítása