Izgul a világ, mert Zimbabwében ma tartják a választásokat. Hamarosan eldől, hogy az országot 28 éve kormányzó Robert Mugabe elnök maradhat-e a posztján. A Nyugat által démonizált, egyesek által hősnek, mások által diktátornak tartott Mugabét megszoríthatja két komoly kihívója: a Mugabe-rezsim ellen és a demokratikus változásért 1999 óta harcoló, ellenzéki Morgan Tsvangirai (MDC) és a Mugabe pártjából (ZANU-PF) év elején kivált, magát függetlennek mondó Simba Makoni. A választási kampány az elmúlt hónapban e három politikus köré szerveződött. A mai nap fontos kérdései:

  • az ellenzéki MDC márciusi félelmei - hogy Mugabe manipulálja a választásokat - jogosnak bizonyulnak-e?
     
  • tényleg megváltozott-e a vidéki zimbabweiek hangulata, akik eddig hagyományosan a ZANU-PF-et és Mugabét támogatták?
     
  • mennyire lesz érezhető a Mugabe-kormány által indukált gazdasági krízis, hiperinfláció, áruhiány, magas munkanélküliség miatti elkeseredettség a voksokon?
     
  • Simba Makonit hányan és kik támogatják? Veresége esetén Simba merre fog hajlani?
     
  • Ha Mugabe veszt, felelősségre vonhatják-e?
     
  • a választások után elkezdődhet-e valamiféle rehabilitáció? (ugyanis ahogy Tsvangirai fogalmazott: Zimbabwe jelenleg "hadirokkant" és nem "Afrika kenyérkosara", ami korábban volt.)


Annnyira érdekesek a választások, hogy a legnagyobb svéd lap, a Dagens Nyheter riportere is a dél-afrikai Johannesburgból tudósít! Valószínűleg azért csak onnan, mert Mugabe a választáson megtiltotta nyugati megfigyelők jelenlétét, ugyanakkor látni fogjuk, hogy az Al Jazeera riportere nemrégiben a kampányhacukában népét üdvözlő diktátort is faggathatta!


Egyszer Mugabe közeli munkatársa, Didymus Mutasa azt mondta a BBC-nek, hogy a zimbabwei kultúrában a királyt csak akkor cserélik le, ha meghal, "és Mugabe a mi királyunk". Ez az elképzelés Mugabe és az Al Jazeera riportere között folyó masvingói gyűlésen készült kérdezz-felelekben is erősen érezhető: A beszélgetés nyelvi, vizuális és ideológiai élményt nyújt! A kampányhacukás Mugabe elnök úr olyan rössel vág közbe az elején, hogy alig bírják a nemlétező hangfalak: "Neeem!" Közben megy a zenés buli és a diktátor mögött ott áll három markos kísérője. Kérem kedves olvasóinkat, ezt ne hagyják ki!:

Szerző: Gezanguz  2008.03.29. 13:30 Szólj hozzá!

Címkék: választások elnökválasztás zimbabwe mugabe makoni tsvangirai kampányhacuka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr65401824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása