Tonga szigeteit az 1770-es években „Barátságos Szigeteknek” nevezte James Cook kapitány. Egyes vélemények szerint ugyan meg akarták ölni a felfedezőt, de végül nem történt semmi. A jelenlegi uralkodó, V. Tupou György már korántsem barátságos. Egy dombtetőn lévő, erődítményszerű palotában lakik, amit a helyiek „a Villának” neveznek. A márványoszlopos épület előtt sorakozik a király sajátos járműparkja: egy Jaguar, egy sportterepjáró és egy fekete londoni taxi. Az utóbbi jármű állítólag azért az uralkodó nagy kedvence, mert abba könnyebben száll be karddal az oldalán. Na és az sem elhanyagolható tény, hogy le lehet függönyözni.

A tongaiak nem szeretik új királyukat. Az előző uralkodó már túl volt a nyolcadik x-en, amikor 2006-ban egy új-zélandi kórházban meghalt. Már ő is elég sok bajt okozott az utolsó óceániai monarchiának, de a népe így is szerette. IV. Tupou dollármilliókat költött olyan kísérletekre, amikkel „kivonnák a vízbül a zoxigént”, vagyis a tengervizet szerette volna földgázzá alakítani. Az eredménytelen (és alaptalan) kőolajkutatás az ország vagyonát, az al-Kaida hajóinak adott tongai zászló és a pénzért árult tongai állampolgárság a hírnevét tépázta meg. Végül a király egy amerikai szélhámosra bízta Tonga pénzét. Jesse Bogdanoffnak Tonga hivatalos udvari bolondjaként „derűs bölcsességet és vidámságot” kellett volna terjesztenie a világban. Ehelyett derűs bölcsességgel lenyúlta az államkasszát, és lehetőség szerint még melegebb éghajlatokra költözött.

Az új király külföldön, Sandhurstben és Oxfordban nevelkedett, ahonnan tweedöltönyt, monoklit és brit akcentust hozott magával. Van sörgyára, villanyerőműve, híradástechnikai cége és légitársasága, de leginkább a kijelentéseiből derül ki, miért van a népének oka nem szeretni őt. V. Tupou György azt találta például mondani, hogy királyi útmutatás nélkül a tongaiak „vizeldének néznék a liftet”. A hagyományos foglalkozásokról pedig a következőt böffentette oda: „a kosárfonás vagy mi, amivel ez a népség pepecsel”. Na nem kell azt gondolni, hogy a király csak saját alattvalóit kezeli így. Arról, hogy miért él fényűzően, miközben a nyomorgó tongaiaknak más országból küldenek iskolabuszt és számítógépeket, azt mondta „A külföldi segély – az külföldi segély. Hogy mihez kezdünk mások jótéteményeivel, az nem az ő dolguk, hanem a miénk.”

Tongán azonban van parlament is. A 30 képviselőből nem kevesebb, mint kilencet választhat a nép, de őket is csak 2005 óta. A többieket a nemesek és a király jelölik ki. Az alattvalókat képviselő kilenc politikust három évre választják, így a második szavazás 2008. április 23-án és 24-én lesz.

A demokráciához vezető út nem volt zökkenőmentes. Az 1980-as években tűnt fel ’Akilisi Pohiva, aki nyilvánosan bírálta a monarchiát, ezért többször börtönbe vetették. A tongaiak először kinevették, de 2006-ban már a kavától bódult „közgyűlés” előtt szónokolt és petícióját minden falusi aláírta. Ugyanebben az évben voltak a komoly zavargások, amikor épületeket gyújtottak fel, és vérontással fenyegetőztek.

A Tonga szigeteken elterülő monarchiának 100 ezer lakosa van, akik főleg cserekereskedelemből és a külföldön dolgozó tongaiak hazaküldött pénzéből élnek. Az állattenyésztő, földművelő életmód mellett azonban 99 százalék az írni és olvasni tudók aránya. A vasárnapi pihenőnapot törvénybe iktatták a keresztény többségű országban. A közlekedés sajátosságai közé tartozik, hogy az autó csak az utóbbi években vált népszerűvé, és nem mennek vele gyorsabban, mint ahogy egy ló lépkedne. A királyi flotta utasokat is szállító repülőjén szigorú korlátozások vannak: előzőleg lemérik és papíron, ceruzával összeadják a poggyász, élő állat és az utasok súlyát. A szerkezet még a második világháborúból maradt hátra ugyanis, és már igencsak nehezen száll föl.

A tongaiak legnagyobb találmánya azonban kétségkívül a bálna-élmény-biznisz. Jó sok külföldi valutáért be lehet ugrálni az átvonuló óriások közé, és együtt úszni a hosszúszárnyú bálnákkal. No meg a közelben köröző cápákkal, de „balesetről” még nem érkezett hír. (A National Geographic magazin 2007/11. számának felhasználásával)

Szerző: Fippicus  2008.04.05. 19:35 10 komment

Címkék: bevezető monarchia zavargás bálna parlamenti választás tonga

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr61412749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeeeee 2008.04.05. 21:38:55

„kivonnák a vízbül a zoxigént”
mongyuk ez nem is olyan hüjeség.
H2 marad, amit el lehet égetni 's akko megin víz lesz. A napenergiát lehet így átalakítani és eltárolni.
A hatásfokot nem tudom, azt mondja meg egy fizikus.

et 2008.04.05. 21:43:07

na ide meg el kell mennem , talan olyan mint weh szigete sumatra folott, amit mindenkinek ajanlok. az biztos , hogy nehanyak velemenyevel ellentetben jobb hely lehet jelenlegi (atmeneti) helyemnel, sudannal. itt aztan varhatom a balnakat, bar meg johetnek. a kozos megis az, hogy tonga es a sivatag egyarant Rejto kedvenc helyszine volt es barmilyen fura a sivatagban neha valosagga valik az az abszurditas mint Rejto irajaiban. Epp ezert meg remenykedhetek a darfuri balnak eljoveteleben.

mister_x 2008.04.05. 22:01:46

"jeeeee": A hatásfok egyelőre elég gyengécske, de végül is a Nap ingyen süt. A napelemek is kb. ilyen hatásfokkal dolgoznak, és a vízbontás-hidrogénmotor ötlet az energiatárolás lehetőségével több a "hagyományos" napelemnél. A gond viszont éppen a tárolással van, ha járműveket akarnánk vele hajtani (még túl nagyok és kis kapacitásúak a tárolók, akárcsak az akkumulátorok) illetve a túl nagy költségekkel, akár telepített erőműben, akár autóban használnánk.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.04.05. 22:36:57

Bloggos!
Te olvasod az Sg.hu-t. :-)
Én egyébként imádnék Tongán lakni. Feltéve, hogy az emelkedő vízszint nem mossa el az elkövetkező 50 évben.

Dennismoor 2008.04.06. 01:14:16

Én jártam Tongán 2000ben bár nem luxusutazás hanem luxushajópincérkedés keretein belül, de egyáltalán nem tűnt Tonga népe boldogtalannak, leginkább csak heverésztek, meg korallnyakláncot és műanyag delfint árultak a segghülye amcsi túristáknak.Ja és kb 3 dolcsi egy g .
A tongai király söre se rossz, sima lager, elég lightos, kb mint a kőbányai.

b. 2008.04.06. 04:49:28

epikurosz: helyesen: imádnák.

c. 2008.04.06. 06:30:30

b.: helyesen: imádnék.
1. szám, 1. személy, feltételes: -nék.
(Csak tárgyasban -nám, de az se -nák, ami a többes 3. személyé feltételesben.)
Műveletlen tahó-e vagy?

zsüber 2008.04.06. 08:50:29

Kis falunk szülötte egy híres tongai ember. A tongai udvari festő. A története legaláb annyira zavaros, mint a tongai királyé...
nol.hu/cikk/149559/
nol.hu/kultura/cikk/395057/

anti0 2008.04.06. 09:14:57

2 és fél hetet töltöttem Tongán még 2006-ban. Új-Zélandról mentem, fapados jeggyel, ami egy heti bérembe került. A tongaiak nagyon vidám emberek, persze a kava sokat segít ebben:) , jó hely, csak ajánlani tudom.

GodmaNZ 2008.04.06. 11:54:58

Anti,ha itt eltel Zelandon,akkor biztos tudod,hogy a tongaiak,bar nagyon rendesek, nem az eszukrol hiresek.Ezert is hivjak oket coconut-ok nak :o)Bar ahogy olvasom a "kiral-vezer" bolcs megszolalasait,nem nehez kovetkeztetni,hogy honnan orokoltek :o)Tonga egyebkent tenyleg szep,csak ugy,mint a tobbi tropusi sziget a Del-Csendes oceanon.(Szamoa,Tonga,Niue,Cook Island,Tahiti,stb.)Ha lehetosegetek adodik,mindenkeppen latogassatok el valamelyikre.
süti beállítások módosítása