Utcanév-viták Mugabéval és Leninnel

Szocialista blokkból jövő Magyarországunkon jól ismerhetjük a következőt: valaki ráébred, hogy utcája olyan személyről lett elnevezve, aki a jelen perspektívájából már kevéssé szalonképes – mondjuk Kun Béláról, vagy Münnich Ferencről –, és kéri utcája nevének megváltoztatását.

A magyar sajtóban féltucat cikket olvashattunk ebben a témában: olyanokat, amelyek jellemzően érdekességként tálalták a kommunista utcanevek továbbélését, rezisztenciáját napjainkban is. Hazánkban Lenin nevét például 121 település utcái viselték még 2007-ben. De a cikkek nyilvánvaló üzenete az volt: látható a tendencia arra, hogy bizonyos nevek elkerülhetetlenül eltűnnek, vegyük csak a pesti Kodály köröndöt, amely 1938-tól néhány évig Hitler Adolf tér volt, mígnem nevét '45-ben érthető okokból Körönd-re módosították. Hitler – és mindjárt láthatjuk: a zimbabwei Robert Mugabe elnök is – példa arra, hogy az utcanevek eltűnése a névadók deheroizációjának következménye lehet.


Lássuk tehát a BBC legújabb hírét, amely utózöngéjéül szolgálhat a zimbabwei választásoknak: a dél-afrikai Durban kikötőváros nemrég tagadta, hogy egyik utcája, a Mugabe út (Mugabe street) a zimbabwei diktátorról lenne elnevezve: Durban ugyanis nem akar olyan közterületet, amely olyasvalaki nevét viseli, aki idén júniusban erőszakba fulladó, “egy-emberes” választásokon szerezte meg az elnöki címet újra, és akire emiatt tegnap a nagy G8-ak is orroltak. Siyabonga Mngadi, a dél-afrikai utcaátnevezők főnöke egyébként azt állította, hogy a durbani utcát egy „helyi hős” után nevezték el újra 2000-ben. Tényleg lenne még egy, dél-afrikai Mugabe? Na, ez gyanús!
Képünkön a Namíbia fővárosában, Windhoek-ben lévő, diktátorról elnevezett út névtáblája.


Zimbabwe hőséből démonizált diktátor

Ki is az a Mugabe? Egy ember, aki a diktatúra és az intolerancia zászlaját lobogtatja a világban, kampányhacukában és öklét rázva szónokol kampányrendezvényein, és aki teljes munkaidejében diktátor, mégis járt neki a hitvesi puszi június 29-ei elnöki beiktatásán, 84 évesen is. A korábban 11 évet börtönben ülő és a Zimbabwét 28 éve kormányzó Robert Mugabe sok afrikai szemében ma is az angoloktól való függetlenségi harc hőse és Zimbabwe önállóságának jelképe.

Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a Mugabe-képre a világsajtót felkavaró 2008-as zimbabwei választások erősen hatottak: médiafogyasztó polgárok világszerte ismerték meg Mugabét, de immár – markánsabban, mint valaha – a Nyugat által démonizált diktátor formájában, aki nem egy önállóságát, hanem nemzetközi izolációját erősítő, krízisben lévő Zimbabwét kormányoz. A zimbabwei választások nagy nyilvánosságot kaptak, és ez azt eredményezte, hogy a fejekben rögzült: Mugabe semmiképp sem hős, hanem démon, mert országában véresen elfojtja a demokraták – az MDC – törekvéseit. Ez fog bekerülni a demokráciát csepegtető európai töri könyvekbe is, ez a hősi voltától visszavonhatatlanul megfosztott Mugabe. Persze a zimbabwei töri könyvek még 5 évig biztosan mások lesznek: Mugabe érdemeiről tanulnak majd a gyerekek.

A tagadás buborékában

Ha már könyvekről, és Mugabe kortárs recepciójáról beszélünk, meg kell említenünk Heidi Holland új, a diktátor személyiségét megvilágító könyvét, a Vacsora Mugabéval-t (Dinner with Mugabe – The untold story of a freedom fighter who became a tyrant, 2008). Az írónő, aki legutóbb 5 hetet várt egy hararei hotelben, hogy 2 órát beszélgethessen a zimbabwei diktátorral – valószínűleg – tudatosan a választásokra időzítette könyve megjelenését, amely így középpontba kerülhetett, és Heidi duplán arathatta a babérokat. A dél-afrikai Heidi Holland a BBC-nek egy hete a következőképpen írta le a diktátort: Mugabe “maró nyilvános beszédei” mögött egy “szemérmes, nyájas” ember bújik meg, aki azonban Zimbabwe 1980-as függetlensége után egyre inkább a “tagadás buborékában” rendezkedett be, azért, hogy ne kelljen szembenéznie makacsságának, rossz gazdaságpolitikájának és fehér-fóbiájának következményeivel. Heidi és a többi média Mugabe-képében tehát az előbb említett ellentétpárok mutatják magukat: Mugabe hős és démon, illetve – Heidi alapján – humánus és autoriter vonásokkal bíró személyiség.

A Kinyerma-blog és Gezanguz csak ajánlani tudja a Vacsora Mugabéval-t kedves olvasóinak, hiszen ez a könyv igényes és színes levezetőjéül szolgálhat annak a lankadatlan és folyamatos Zimbabwe-figyelésnek, amelyet blogunk olvasóival közösen végzett 2008. márciusa és júliusa között. Köszönjük!

Blogunk reménykedik benne, hogy Zimbabwe pár évtizeden belül stabilizálódik, s olyan ország lesz, amelyet nem a rendőri erőszak, hanem látványosságai: a Viktória-vízesés és Nagy-Zimbabwe impozáns romjai fémjeleznek majd.

 

Szerző: Gezanguz  2008.07.09. 10:45 4 komment · 4 trackback

Címkék: lenin elnökválasztás hitler diktátor g8 zimbabwe mugabe kampányhacuka vitatott hősök utcanév vita

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr86559850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: similar website 2019.02.26. 08:04:38

Rajzfilmek a múltból - Jonny Quest - GourmetNoise

Trackback: click the up coming site 2019.02.16. 19:25:05

Hétköznapi Wonder Woman: Egy képregény a fiatal lányok életéről - #Konzervtelefon

Trackback: bandar sbobet online 2019.02.13. 10:01:37

Heti videó : 01# Star Wars Solo figurák részletesen 1.rész - Játékok a Polcról

Trackback: judi sbobet online 2019.02.06. 19:25:43

1972 mobile home layout - Precio de provera 5mg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halàszò Macska 2008.07.09. 12:53:36

Az utcanevekről még annyit, hogy Rómában a jelenlegi Piazza dei Partigianit (Partizánok tere) annakidején Adolf Hitler térnek hívták, és némi olaszos késéssel csak 1947-ben sikerült ezt megváltoztatni...

Mugamágus 2008.07.09. 16:24:30

Bizony, azok a Hitler utcák és terek!;) Milyen idegenül cseng ez az összetétel, nem?: Hitler tér.
Amúgy a - részint - balos partizánok emlékezete is igen sajátságos a II. világháborúban a németek által megszállt országokban. Vannak izgalmas sztorijaim norvég szabotázsokról, de ha az ember egyszerűen a horvát tengerparton jár, akkor is úton-útfélen ezekbe az antifasiszta partizán emlékekbe botlik, pl. Tito-ba! Ezek is mind az emlékezetről mesélnek ... Valakinek vannak még esetleg élményei furcsa utcaátnevezésekről? Vagy bukott, őrült politikusok után megmaradt közterületekről? Szívesen olvasnám őket!

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2008.07.10. 09:03:24

Pénteken jön még egy rövid kontrasztív elemzés a zimbabwei választásokról. Adatokkal, morfondírral, elfeledett részletekkel pénteken jelentkezik Gezanguz!

figyelo · http://kinyerma.blog.hu 2008.07.11. 08:12:25

Este jövünk az előbb beígért elemzéssel!
Kellemes napot mindenkinek!
süti beállítások módosítása