Blogunk értesülése szerint (via AFP) Kambodzsában nem kukoricáznak sokat az ősi örökséggel, hanem választási célokból felhasználják azt. Preah Vihear az idegeket borzoló név, mely miatt thaiföldi és kambodzsai katonák néznek farkasszemet egymással a vitatott határvonal két oldalán. Pontosítsunk: vitatni egyedül a thai kormány vitatja a status quót, amit maga a hágai Nemzetközi Törvényszék állított fel, mondván az ősi templomegyüttes Kambodzsáé. Preah Vihear mindössze 280 km-re fekszik a híres-neves Angkor romvárosától és Siem Reaptól, az Angkor mellé épült üdülővárostól.

Egykor a mai Kambodzsa helyén nem tömegsírok és gyilkos mezők voltak, hanem egy - még Kínával is dacoló - fantasztikus civilizáció, a Khmer Birodalom. Az I. században már léteztek kis khmer fejedelemségek, amiket karizmatikus uralkodók idővel masszív államalakulattá kovácsoltak össze. I. Jasovarman király tekinthető Angkor alapítójának. A 800-as évek végén alapította Jasodharapurát, Angkor elődjét. A már említett vita tárgya, Preah Vihear temploma is ebben az időszakban épült fel. Maga Angkorvat óriási temploma azonban "csak" az 1100-as években épült ki II. Szurjavarman jóvoltából. Angkor ezután óriási fejlődésnek indult - fénykorában milliós városnak (értsd a Föld legnagyobb városának) számított. Rengeteg kor hagyta rajta nyomát, mivel olykor a régi épületeket szanálták, és újabbakat is építettek.

A thaiok 1400-as évek eleji offenzívája azonban elsöpörte a khmereket és művészetüket, és Angkorból is csakhamar szellemváros lett. Benőtte a dzsungel, elfelejtette a történelem (bár még lakott maradt), egészen a XIX. századig. Ekkor jött Henri Mouhot, aki híressé tette a félig elfeledett várost. Mouhot-ot nem lehet felfedezőnek tekinteni, mert európai misszionáriusok már a XVI. század folyamán is eljutottak ide, és útleírásokat hagytak az utókorra. Angkort manapság folyamatosan restaurálják, hisz az esőerdő a szó szoros értelmében benőtte, sőt a faépületeket már meg is semmisítette rég.

 Ez lenne a vitatott Preah Vihear

A turisztikailag kincsesbányának számító ókhmer romok miatt hűlt meg Kambodzsa viszonya Thaifölddel is. A thaiok hosszú ideje maguknak követelik a területet, de a kambodzsai vezetés kulturális, hagyományos és bírósági indokokkal támadja a thaiok igényét. Június óta (csak nem a közelgő kambodzsai választások miatt?) a helyzet tovább fajult. Mindkét országban tüntetések zajlanak a másik fél ellen, Kambodzsa lezárta az érintett határszakaszt, és a már korábban elaknásított terület letépte egy thai katona lábát is. Július 17-én több mint ezer katonát telepített a romok környékére a thai kormány, Hun Sen miniszterelnök pedig ezek visszavonására szólította fel thai kollégáját. Ez természetesen nem történt meg, így mostmár kambodzsaiak és nehézfegyverek is megjelentek a színen. Kambodzsa az UNESCO és az ENSZ segítségét is kérte, ám jelenleg kitart a patthelyzet a 4,2 km²-es térségben.

A kormányzó Hun Sennek (alant a képen épp szavaz - friss fotó ám!) jól jön a felhajtás, és hogy a nemzeti érdekek védelmezőjeként tetszeleghet. Ezt mutatják a kezdeti eremények is a mai választásokon: Hun Sen előre láthatólag győzni fog, bár az emberek a határvillongások miatt kerek perec szarnak a választásokra. Hun Sen rutinja óriási, 1985 óta irányítja az államot, és a vietnamiakkal kéz a kézben rántotta ki azt a Vörös Khmer rémuralmából. A nyomoron ugyan még képtelen volt enyhíteni, de többé-kevésbé demokrácia van, bővül a gazdaság, virágzik a turizmus. Egyszóval nem egy Mugabéról van szó, aki agresszívan betonozza be magát a hatalomba.

Hun Senék még a királyságpárti FUNCINPEC párttal is szövetkeztek, így a libero Sam Rainsy Párt max a fővárosban győzhet majd. A 13 ezer bel- és külföldi megfigyelő békés és szabad választásokra számít, ugyanakkor minden évben előfordul pár helyi csetepaté. Ámde nem szép dolog innen egy nyugati fotelból nézve az, hogy a kormány kezén van a földi sugárzású média java, így a kiegyensúlyozott választási tájékoztatás és kampányolási lehetőségek csorbát szenvednek. Ez az ellenzék egyik legsűrűbben hangoztatott kritikája amellett, hogy szerintük a kormányzat nem hagyná magát veszíteni, és ha kell, fegyverhez nyúlna.

A választások eredményéről később beszámolunk még, jelenleg a legfontosabb, hogy Hun Sen pártja, a Kambodzsai Néppárt már-már győztesnek kiáltotta ki magát, és szerintük akár a 2/3-os többséget is megszerezhetik a kétkamarás parlament alsóházában. Folyt. köv.

Szerző: Hentes Fülöp  2008.07.27. 13:00 Szólj hozzá!

Címkék: választások monarchia thaiföld kambodzsa parlamenti választás angkor hun sen

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr89587705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása