Ma töltötte be 67.-ik életévét Jacob Zuma: az az ember a Dél-Afrikai Köztársaságban, akire 47 millió honfitársa közül a korrupció legsötétebb árnyéka vetül, mégis őt akarja elnöknek a nép. Blogunk bemutatja Zumát, aki az április 22-ei parlamenti választások után elnök lehet. Szót ejtünk Zuma kritikusairól, a dél-afrikai "kis pártokról" is.

Zuma (képünkön) elnöke az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak (ANC), annak a fekete mozgalomnak, amely 1994-ben diadalmaskodott az apartheid felett, és amely azóta "fegyelmezett balos erőként" kormányozza a hatalmas Dél-Afrikát. Zumával azonban baj lehet, ugyanis tisztakezűen az ember nehezen kerülhet ekkora bírósági slamasztikába. Nézzük a leendő elnök pikáns szexuális és kígyózó korrupciós ügyeit!

Izomagy, aki szexel

A legtöbb Zumáról készült karikatúra a politikust izomagyként ábrázolja, egy fejéből kiálló zuhanytussal, amellyel valószínűleg a nemi erőszakos ügyére utalnak. Zuma ugyanis szexel is. 2005-ben leteperte egyik barátjának HIV-pozitív lányát, óvszer nélkül közösült vele, majd lezuhanyzott, hogy így "védekezzen" a HIV-fertőzés ellen.

A szexről tett megjegyzései miatt Zumát bírálták a sajtóban, 2006. áprilisában azonban fell lett mentve a nemi erőszak vádja alól. A szituról Zapiro, a Zumát előszeretettel rajzoló karikaturista később úgy emlékezett meg, hogy lefestette az övét lecsatoló zuhanyfejű Zumát, aki épp a dél-afrikai igazságszolgáltatás meghágására készül, miközben hűséges bajtársai - az ANC-t, annak Ifjúsági Ligáját, a Dél-afrikai Kommunista Pártot és a Cosatu-t megjelenítő arcok - lefogják az áldozatot. Zapiro rajzát nézze meg itt.

Vádak ejtve, az ANC táncot lejtve

Zumát először 2005 októberében vádolták meg korrupcióval, Dél-Afrika legnagyobb – 4,8 milliárd dolláros – apartheid utáni fegyverüzletével összefüggésben. Idén április 6-án a dél-afrikai főügyészség azonban ejtette a korrupciós vádakat, miután Zuma ügyvédjeitől olyan telefonbeszélgetésekhez jutott hozzá, amelyek azt sugallták, hogy az ANC-pártvezér elleni 2007-es vád időzítése manipulálva volt. Most már biztos, hogy a háttérbeszélgetések (a Skorpió nyomozócsoportot vezető McCarthy és a főügyészség élén álló Ngcuka között) léteznek, az azonban, hogy a – pont emiatt megbuktatott ex-elnök – Thabo Mbeki hogyan játszott össze az ügyészekkel Zuma ellen, nem tisztázott.

De a manipuláció biztos, mióta Nicholson bíró 2008. szeptemberében kijelentette, hogy a Zuma elleni vádat magas szinten manipulálták. A Dél-Afrikát 9 évig irányító Mbeki elnöknek így ez ügy lett a veszte: elbukott a a párton belül Zumával folytatott "titáni harcban", s hirtelen és befeketedve távozott tavaly. (Ezután a parlament titkos szavazáson Kgalema Motlanthét, az ANC alelnökét választotta államfővé – ahogy azt a Mindennapi Afrika blog is korrektül, még aznap megírta). Motlanthét tehát hamarosan Zuma válthatja.

Kritikák Zuma ellenfeleitől

Természetes, hogy a Zuma-szimpatizánsok ünnepeltek egy hete, amikor a Zuma elleni vádakat ejtették. Volt azonban, aki dühös volt emiatt. A legerősebb ellenzéki párt vezetője – mellesleg Fokváros díjazott polgármester asszonya – Helen Zille például a döntés bírósági felülvizsgálatát kérte. Zille pártja, a balliberális Demokratikus Szövetség (DA) jelenleg 46 helyet birtokol a dél-afrikai parlament 400 tagú alsóházában, s ezzel a második legnagyobb párt a 290 helyet birtokló balos Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) után.

Bantu Holomisa pártelnök szintén kritikát fogalmazott meg a döntés és a dél-afrikai igazságszolgáltatás felé: szerinte ugyanis az ország úton van afelé, hogy "banánköztársasággá" váljon. Holomisa a negyedik legnagyobb parlamenti erő, a balközépen álló Egyesült Demokratikus Mozgalom (UDM) elnöke.

Április 8-án Dél-Afrika legnépesebb tartományában, KwaZulu-Natal-ban, azon belül is vidéken - a 3,4 millió lakosú Durban kikötői nyüzsgésétől távol - 500 ember előtt tartott kampánygyűlést Dél-Afrika harmadik legnagyobb pártjának elnöke, a helyi politika legidősebb veteránja, Mangosuthu Buthelezi. A 80 éves Buthelezi Inkatha Szabadság Pártjának (IFP) logóján elefántok masíroznak, amelyek ormányos vízágyúvá változva szívesen támadnák Zuma nagy kopasz kobakját – amivel a BBC riportere, Alexis Akvagyiram szerint amúgy tele vannak Durban utcái. Buthelezi a kis vidéki gyűlésen elmondta, hogy "meg kell mutatni az ANC-nek, hogy Dél-Afrika unja a megszegett ígéreteiket". Buthelezi felhívta a figyelmet a munkanélküliség, a szegénység és a korrupció problémáira, amiket az IFP a kormánypárt kudarcának tud be. Az elefántos IFP azért jó, mert "erkölcsről és fegyelemről szól" – mondta a párt port shepstone-i tanácsosa.    

A Kinyerma blog úgy tippel, hogy a szülinapos Jacob Zuma elnök lesz, miután az ANC megnyeri az április 22-ei parlamenti választásokat. Ön mit gondol?

Nézzen meg egy elsőosztályú videót Zumáról és az őt éltető felajzott tömegről!

Nézze meg a szomszédos Zimbabwe kampányhacukát kedvelő államfőjét!
 

Szerző: Gezanguz  2009.04.12. 23:50 3 komment

Címkék: korrupció manipuláció pártok dél afrika zuma helen zille mbeki

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr431060369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.04.17. 09:24:41

Ahogy a helyiek mondtak nekem, az egesz arrol szolt, hogy Zumat elkezdtek nyomni a parton belul azoknak, akik a tulsagosan egyoldalu Xhosa befolyas miatt morgolodtak, amivel beleokoptek Mbeki lassan rotyogo levesebe. Talan nem veletlen, hogy pont a masodik ciklusanak elejen kezdte el furni Zumat, amikor nekilatott megagyazni a sajat harmadik elnoksegenek is (amihhez ugye nemi valtoztatasokat kellett volna eszkozolni az alkotmanyban itt-ott, es persze ott van Mugabe jo peldanak nekik, hogy hova juthatnak, ha nem figyelnek).

A vicc az, hogy a Western Capeben a Xhosak teljesen szalonkepesnek tartjak Zumat, mig akikkel beszeltem Durban-ben, azok meg kicsit fenntartasokkal kezelik. Persze roppant kivancsi vagyok arra is, hogy az ANC hogy szerepel Western Cape-ben. :]]]

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.04.18. 16:31:37

Ez a "lassan rotyogó leves" nagyon tetszett, köszi a kommentet! ;) Én örülnék, ha a későbbiekben még hozzászólnál a választásokhoz itt a blogon; akkor is ha itthon, vagy esetleg a helyszínen vagy (ezt sejtem abból, amit írtál)! Mi hamarosan jövünk újabb bejegyzéssel. Minden jót és izgalmas tavaszt (addig is)! :)

üdvözöl
Gezanguz

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.04.22. 15:01:25

Hai, nem elek kint, csak szeretnek. :D Tkeppen a valasztas nekem dotmindegy, szemelyesen gyak semennyire sem erint, csak amolyan erdekesseg.
süti beállítások módosítása