Nem jött össze az Új-zélandi Nemzeti Pártnak a csoda, nem szerezte meg a magabiztos többséget a parlamentben. A szombati választások után ugyan ő a kőkemény győztes, de kis pártok hátsóját kell nyalnia, hogy ne ugathasson be neki senki a képviselőházban. A választási reform sem jött össze, a szavazók a régi rendszert preferálták. Az események láncolata felhúzta a gyenge idegzetű Hitlert is.

Mellét döngető, a többieket lebecsmérelve üvöltöző, csocsóban győztes állatként tombolhatna most az Új-zélandi Nemzeti Párt, amely mindenkit szétverve megnyerte a szombaton tartott parlamenti választást a szigetországban. Ám mivel kultúrált angolszász gentlemanekről van szó, ők nem fognak ilyen kocsmai stílusban ünnepelni, mégha lenne is mit. Nagyjából megismételték a három évvel ezelőtti bravúrt, ráadásul ugyanúgy John Keyjel. Sikerült kettővel több képviselőt beszuszakolniuk a parlamentbe (60 hely), míg az ősrivális Munkáspárt kilenc helyet bukott (34 hely).

Akik még rohadt módon örülhetnek az eredménynek, azok az igazi nacionalisták, az Új-Zéland az Első; ők újra bent vannak a képviselőházban, sőt nyolc helyükkel az ország negyedik legerősebb pártja lettek. A Zöldeknek sikerült beelőzni a feketéket, négy helyet javítva 13 képviselőjük b...hatja a rezet majd Wellingtonban. A Maori Párt két helyet rontva három helyet kapart össze, a shoppingolósok pártja, az ACT pedig négy helyet bukott, így csak egy képviselőjük lesz. A szocialista őslakosok érdekeit védő Mana Párt is újoncként jutott be egy hellyel, míg az Egyesült Jövőnek változatlanul egy reprezentánsa lesz ott a törvények megellésénél.

A felméréseknek megfelelően alakult a választási rendszerről kiírt népszavazás eredménye is. A szavazók 53,74%-ka a vegyes rendszer megtartása mellett voksolt. Akik a B-kérdésre is válaszoltak, azok többsége (31,89%) visszatérne a first-past-the-post, azaz a relatív többségi rendszerhez.

Key máris kótyavetyél

John Key stabil kormányt akar, úgyhogy már egy asztalhoz is ültette az ACT-t és az Egyesült Jövőt, hogy megállapodjanak egy koalíciószerűségben. Így meglehet Keynek a stabil többséghez elengedhetetlen 62 szavazat a parlamentben - írja a Sydney Morning Herald. "Múltkor ez tök jól működött" - igazolta Key a döntést. A BBC szerint a Maori Párttal is tárgyalni akar a Nemzeti Párt, sőt az új-zélandi tévé szerint a Zöldekkel is egyezményt akar kötni. Az ACT egyetlen sikeres képviselőjével, John Banks egykori aucklandi polgármesterrel már elfogyasztottak egy ellentmondásos koalíciós teát (amin az alábbi videón Hitler is kibukott).

Még a rohadt Führer is felhúzta magát az eredményeken (kicsit már gázos, de még mosolyogtató)

A Munkáspárt egyik fő kampánytémáját jól összezúzhatja most az új kormány, hisz terveik szerint privatizálnának négy erőművet is, és a gazdasági válság elleni harc jegyében gőzerővel beindul a magánosítás.

Megjöttek az első reakciók is persze. A BBC szemezgetése szerint Key örömmel közölte, hogy "újabb három évre Nemzeti-kormánya lesz Új-Zélandnak". A munkáspárti Phil Goff szerint az "emberek meghozták döntésüket, és mi ezt a döntést alázattal és tisztelettel fogjuk kezelni". Az elemzők szerint Key hátránya volt a christchurchi rengés kezelése viszont jót tett kormánya népszerűségének, hogy az All Blacks nevű nemzeti rögbiteam megnyerte a Világkupát. Ha a magyar focicsapat is nyerne egy vb-t, én is hajlandó lennék bármely magyar kormánypártra voksolni.

És egy érdekesség a végére: a Christchurch Central nevű választókerületben szavazategyenlőség alakult ki. A munkáspárti Brendan Burns és a nemzeti párti Nicky Wagner is 10.493 voksot szedett össze.

Update:
A szocialista vezér Goff november 29-én le is mondott az oltári nagy zakó után. Nálunk ugyebár elképzelhetetlen, hogy egy ellenzéki párt ne szorongassa meg a kormánypárt tökeit a választásokon. Na ennek az ellenkezője történt itt. "Hiszem, hogy a Munkáspárt vissza tud és fog vágni" - nyilatkozta a távozó Goff optimistán.

Közben a minket fikázó OECD beállt a győztes Key mögé, és támogatásáról biztosította privatizációs terveit (minő meglepetés). Szintén jól jött Key népszerűségének, hogy a világ legátláthatóbb, legkorrupciómentesebb államának minősítette a napokban a Transparency International. A koalícióteremtés már nehezebben megy, hisz a baloldali, a privatizációt zsigerből ellenző Maori Pártot is befűzné Key, ami nem lesz egyszerű kör. A választáson elég nagyot bukfencező ACT viszont kapkodva nyalt be a koalícióba, hátha hullik egy államtitkári poszt.


Szerző: Hentes Fülöp  2011.11.27. 23:04 Szólj hozzá!

Címkék: választások népszavazás privatizáció eredmények új zéland parlamenti választás john key új zélandi nemzeti párt új zélandi munkáspárt

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr753416889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása