Nem cicózok: a Fine Gael nagyon jól csapatja, ők állnak nyerésre a jelenlegi állás szerint. Marha jól áll a Munkáspárt is, azonban az eddig kormányzó Fianna Fáil már története legkeményebb napjának minősítette a mait - számol be az ír közszolga tévé, az RTÉ.

És akkor verjük csapra az exit pollokat! A Fine Gael (kék szelet a grafikonon) 36,1%-on áll a szavazókörökből kikóválygó 3500 voksoló zaklatása nyomán készített felmérésben. 20,5%-ot összeharácsolt a Munkáspárt is (vörös szelet). A Fianna Fáil (libazöld szelet) olybá tűnik, hogy 15%-ot kapart össze. Gerry Adams nagy múltú pártja, a Sinn Féin (sötétzöld szelet) egész jól teljesített: 10%-nyi voksot szedhettek össze. Az eddigi koalíciós partner Zöldek (kékeszöld szelet) viszont kurva nagy bajban vannak: az is kész csoda lesz, ha bejutnak a Dáilba, mivel mindössze 2,7% voksolt rájuk. A függetlenek és az összes többi aprópárt (sárga szelet) együttesen 15%-nyi szavazatot harácsoltak össze a nagyok orra elől.

Érdekesség, hogy a fővárost, Dublint a Munkáspárt nyerte meg magának, 31%-ot értek el az exit poll szerint. Itt a Fine Gael 27%-kal a második helyre szorult. Meglepetésre a harmadik helyen a Sinn Féin futott be 11%-kal, a kormányzó Fianna Fáil pedig csak a negyedik lett 8%-kal. A Zöldek 5, a kis pártok és a függetlenek együtt 19%-ot szereztek.

A százalékok alapján úgy tűnik, a Fine Gaelnek 70-76 hely jut majd a Dáilban, így az önálló kormányalakításhoz nem lesz meg a megfelelő súlya. Egyre valószínűbb tehát a zöld-vörös koalíció Enda Kenny égisze alatt. A felmérés ugyanis arra is kitért, hogy a megkérdezettek 39%-a a Fine Gael vezérét, Enda Kennyt látná szívesen a miniszterelnöki (Taoiseach) székben. Mellesleg a részvételi adatok egyelőre magasabbnak tűnnek, mint a 2007-es alsóházi választások idején voltak (akkor 67% volt ez a szám).

Ennyit az választási adathalmozásról. Holnap jelentkezik blogunk a végeredményekkel, remélhetőleg összeszámolják addigra azt a pár százezer voksot. Addig is jöjjön egy kis Líbia ismét. Ugyanis az Economist forró kapcsolatot fedezett fel Írország és a Líbiai Arab Dzsamahirija (vagy mi a tököm) között. A Daily Chart (Napi Diagram) rovatban felsorolták a líbiai olajtól leginkább függő országokat. Na melyik az egyetlen, amelyik arányaiban még a pizzazabálóknál is jobban függ Kadhafi fekete könnyeitől? Talált, süllyedt, Írország. Dublin a 2010-es nyersolajimportja több mint 23%-át líbiai forrásból fedezte. Ez ugyan csak 14 ezer hordó/napos felhasználás, ami smafu az olaszok 376 ezer hordójához, de az arányok mégiscsak durvák. Tehát egy ideig az íreknek is új tüzelőanyagforrás után kell nézni. Makói gázmező rulez.

Szerző: Hentes Fülöp  2011.02.26. 16:07 Szólj hozzá!

Címkék: választások eredmények líbia írország parlamenti választás exit poll fianna fáil fine gael ír munkáspárt enda kenny

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr882692764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása