Mielőtt bármilyen fejtegetésbe kezdenénk Thaifölddel kapcsolatosan, kőkeményen le kell vernünk egy szöget. Tisztázni kell ugyanis a 2010-es anarchikus helyzetet, ami a mostani választások legfontosabb nyitókulcsa. 2010-ben ugyanis olyan politikai válság söpört át Thaiföldön, ami majdnem polgárháborúba döntötte a turistaparadicsomot. Tempósan tegyük hozzá: a 2006-os budapesti zsaruparádét a nemzetközi hírekben a már akkor is durva thaiföldi helyzet tudta csak elhomályosítani.

2001-ben került hatalomra Thakszin Sinavatra, pénzes csóka, a populistának bélyegzett Thai Rak Thai párt atyaúristene (az alanti képen épp Vlagyimir Putyinnal spanol). Thakszin marha népszerű volt a csóró thaiok körében, és a tömegeknél könnyedén elhintette populista szövegét, hogy minden jobb lesz. Ment a költekezés, mígnem ellenfeleinek elegük lett. Kiderült, hogy dúl a korrupció és a drog elleni harc jegyében már 2000 ártatlan embert vetettek oda a halál martalékának. Szondi Limthongkul lett az első ellenfél, aki megalapította a Nép Szövetsége a Demokráciáért (PAD) nevű formációt.

2006-ban mindenki kezdett beleunni Thakszinba, és a parlament feloszlatása felbőszítette a hadsereget is (ami mondanunk se kell, a legalapvetőbb hatalmi góc és támasz egy államban). Aztán a világ egyik sokkból a másikba esett. Épp végignézték, amint egy dühös tömeg megostromolja egy kelet-közép-európai államocska köztévéjének székházát, amikor másnap érkezett a hír: Thakszint megpuccsolta a hadsereg, mialatt a kormányfő épp New Yorkban ejtőzött az ENSZ-székházban.



Bő egy évre rá 2007 decemberében polgári kormányt választottak a thaiok, de a politikai megosztottság a lelkek mélyén tovább pörzsölte a megbékélés illékony kanócát. Szamak Szundaravedzs végre polgári kormányt alakíthatott, ami a Thai Rak Thai, azaz Sinavatra pártjának utódszervezete volt. A kormányzat ellen már 2008-ban tüntetésekbe kezdtek az ellenzékiek (a Nép Szövetsége a Demokráciáért vezetésével). Augusztusban megszálltak kormányzati épületeket is, megbénították a légi és vasúti közlekedést. A balhénak csak a december vetett véget, amikor a helyi AB feloszlatta a kormányt választási csalásra hivatkozva.

Sárga és vörös

Mielőtt folytatnánk, egy rövidke színkulcsot közzéteszünk, ami leegyszerűsíti a továbbiakat. Az eddigi ellenzéki PAD-hívek a királyi sárga színt öltötték magukra, míg Sinavatra követői vörösbe öltöztek a következő tüntetéseken. Szóval még a balhé idején a korrupció miatt eljárás elé néző Sinavatra is hazajött, de a haverjai voltak kormányon, nem volt félnivaló. Ettől függetlenül megkapta a maga három év börtönét csalás miatt, azonban gyorsan eltűnt az asszonykával a ködös Londonban (az más kérdés, hogy a britek gentlemanes lassúsággal visszaszívták a vízumát).

Ezalatt Szomcsai Vongszavat gyorsan átvette a kormányfői széket, de ő is ugyanabból a Sinavatra-féle kompániából, amiből sok embernek elege volt. A végén három embernek kellett meghalnia (és több száznak megsérülnie), mire az AB meghátrált a sárgapólósoknak, és még a kormánypártokat is feloszlatta. Közben más gazdasági bűnökért Sinavatra még két év börtönt kapott.

Decemberben Abhiszit Veddzsadzsiva, a jelenlegi kormányfő került be a bársonyszékbe az újdonsült Demokrata Párt élén. Ezt egyfajta finom puccsként értelmezte az akkor ellenzékbe szorult Sinavatra-brancs. Megjelengettek a bangkoki flaszteren a vörösingesek, és a sok Áts Feri 2010-ben kirobbantotta a 21. század egyik leglátványosabb és legelhúzódóbb kormányellenes tüntetését.

Tüntetésből mészárszék

Az alapvetően békés tüntetések több alkalommal haddelhaddá fajultak, így április végére már 18 embert gyászolhatott a családja, 800-an pedig megsebesültek. Nyáron tovább eszkalálódott a konfliktus: a karhatalom megpróbálta szétkapni a tüntetők blokádjait és Bangkok-centrumi táborát. Pár nap alatt 35-en haltak meg és 250-en szorultak mentős vagy kórházi ellátásra. Érlelődött a polgárháború. Még májusban egy végső attakkal a hadsereg megtisztította Bangkokot, a vörösingesek vezetőit elkapták, a forradalmuk elbukott (de újabb 12 ember halálába [köztük egy olasz újságíróéba] és pár felgyújtott plázába került ez is).


 

Veddzsadzsivával az élen a kormányzó Demokrata Párt már 2010-ben eldöntötte, hogy megszavaztatja a népet, mily kormányt akarna az magának. Ehhez idén év elején pofozgattak kicsit a választási jogszabályokon, majd május elején feloszlatták a thai parlament alsóházát. Veddzsadzsiva ezek szerint magabiztos, de majd meglátjuk, az lesz-e, ha a Kinyerma bemutatja a múltját. Ahogy ellenfeléét, a Sinavatra-ivadékét is. Kemény napok jönnek, közeleg a tél...

Szerző: Hentes Fülöp  2011.06.08. 23:29 Szólj hozzá!

Címkék: választások zavargás tüntetés korrupció thaiföld parlamenti választás abhiszit veddzsadzsiva thakszin sinavatra

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr982969406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása