- jelentette ki magabiztosan - a már gyakorlatilag győztesnek mondható - Nikola Gruevszki vasárnap késő este Szkopjéban. Az Idividi weboldal szerint már 440 000 szavazatnál tart a Gruevszki vezette Egy Jobb Macedóniáért nevű koalíció, melynek vezető pártja természetesen a korábban már említett kormánypárt, a VMRO-DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Demokrata Párt a Macedón Nemzeti Egységért). Egyes jóslatok szerint még a félmillió szavazatot is elérhetik, úgy hogy közben több, mint 1 millió 700 ezer ember járulhatott az urnákhoz június 1-én, vasárnap. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ennek a számnak mindössze 55-62%-a szavazott - körzettől függően.

Legpöpecebb ellenfelük, a Nap Koalíció Európáért 2006 után megint alulmaradt (Gruevszki ehhez külön gratulált is), ők egyelőre 215 000 szavazatot kapartak össze. Gruevszkiék tehát egyelőre 51, a naposok 22, a két albán párt pedig 5 (DUI) illetve 2 (DPA) helyet szereztek a képviselőház 120 helyéből. Azonban az 1. és a 6. számú választókörzetekben szórványosan kirobbanó erőszak, na meg a listák lopkodása miatt sok helységben meg kell ismételni a voksolást, vagy az összeszámolási művelet vált bonyolultabbá. Emiatt hivatalos eredményre még valószínűleg hetekig kell majd várnunk, úgyhogy elő az altatóval, nyugtatóval, és próbáljuk meg átvészelni e kritikus heteket egy Füles mellett rejtvényt fejtve.

Frissítés:

A legfrissebb adatok szerint 98,5%-os feldolgozottság mellett a következők az eredmények: Egy Jobb Macedóniáért - 46,89%, Nap Koalíció Európáért - 22,7%, DUI - 10,76%, DPA - 9,89%, Párt az Európai Jövőért - 1,42%. Közben Gruevszki kormányfő Olli Rehn EU-s bővítési biztost nyugtatgatta telefonon a választási incidensek kapcsán. Nagy Krisztina, Rehn szóvivője pedig finoman utalt rá, hogy ezek a botrányok is beleszámítanak Macedónia integrációs fáradozásainak megítélésébe. Sali Berisha albán miniszterelnök is pöfékelt egy sort a macedón választási erőszak miatt, és reményét fejezte ki, hogy a keleti szomszéd kivizsgálja az eseteket.

Szerző: Hentes Fülöp  2008.06.02. 12:11 Szólj hozzá!

Címkék: választások erőszak albánok parlamenti választás részeredmény macedonia

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr29499197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása