Telt-múlt a vasfüggöny lebontása utáni új világrend, és Madagaszkár hiába sziget, nem lett belőle az afrikai Kuba. 1993-ban az ellenzéki mozgolódás, a nyomor és a nagyhatalmak csak elérték, hogy többpárti elnökválasztást tartsanak. A győztes az ellenzék közös jelöltje, Albert Zafy lett (második Ratsiraka). Zafy szintén a gyarmatosítóknál tanult, Montpellierben járt egyetemre, és a 70-es években annak a kormánynak volt egészségügyi minisztere, amelyet katonatársaival éppen Ratsiraka buktatott meg. Zafy már a 80-as évek végén elkezdte szervezni az ellenzéket, árnyékkormányt alakított és ellenzéki részről ő vezette a rendszerváltásról szóló tárgyalásokat, vagyis a nemzeti kerekasztal helyi megfelelőjében volt jelentős figura.

Zafy hiába tudott maga mögött kényelmes parlamenti többséget. Módosította az alkotmányt, hogy nagyobb legyen a hatalma. Figyelem, a történelem ismétli önmagát, lásd mostani sorozatunk kiindulópontját! Zafy nem ment sokra nagy terveivel, mert a nyomor maradt, a korrupció viszont nőttön nőtt. Annyira, hogy valami lenyúlási ügy miatt 1996-ban a parlament leváltotta és új választásokat írtak ki. Megismétlődött a '93-as verseny, de most Ratsiraka visszavágott. A Vörös Admirális visszatért a hatalomba, csak most már a demokrácia és a piacgazdaság ígéretével.

2001-ben jött az újabb választás, de addigra a multimillomossá vált fővárosi polgármester, Ravalomanana lett az ellenzék kedvence. Az első fordulóban Ravalomanana nyert, de nem eléggé, hát kiírták a második fordulót.

Na ezt már nem! - csapott asztalára Ravalomanana, mert szerinte ő már nyert és Ratsiraka csalt. Ravalomanana bement az elnöki palotába és kinevezett egy kormányt. Na ezt már nem! - csapott az asztalra Ratsiraka, és bejelentette, hogy ő az elnök és rendkívüli állopotot hirdetett ki. Egy kicsi kis polgárháború tört ki, alig száz halott. Ratsiraka a tengerparti Toamasina városába tette át a székhelyét. Fél évig két elnöke, két kormánya és két fővárosa volt  Madagaszkárnak. Ratsiraka mellé állt a hat kormányzóból öt, Ravalomanana fővárosát blokád alá vették, nehogy kajához jusson Antananarivo. Ratsiraka arra is rájátszott, hogy riválisa egy rohadt merina. Merina az, aki indonéz-maláj ősökkel bír, világosabb a bőre és kisebb a termete, továbbá a sziget belsejében él. A part mentén arab-fekete keverék lakik. Ezt majd egy következő bejegyzésben részletezzük.

Ravalomanana viszont a tartományi kormányzóknál is jobb szövetségeseket szerzett: az amerikai elnököt és a francia kormányt. Ezek és szövetségesei mind őt ismerték el elnöknek. A vetélkedés csúcspontján a legfelsőbb bíróság újraszámláltatta a szavazatokat, és valahogy kijött, hogy Ravalomanana simán nyert, már az első fordulóban. Mit volt mit tenni, Ratsiraka repülőre szállt, és a Seychell-szigetekre menekült. Még két nap és Franciaországba költözött, ahol azóta is éldegél. 2003-ban távollétében tíz év kényszermunkára ítélték hatalommal való visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

Ravalomanana önfeledten kezdhetett bele az ország modernizálásába, pártja, a Szeretem Madagaszkárt biztos többségbe került a parlamentben is. Még az sem tudta kizökkenteni, hogy Albert Zafy nem ismerte el győzelmét, és mindenféle alkotmánysértésekkel vádolta. (Zafy 2001-ben csak 5 százalékot kapott az elnökválasztáson.)

Tavaly le is járt Ravalomanana első elnöki ciklusa. 13-an indultak a választáson, köztük Ravalomanana is. Az egyik tábornok lett volna a 14. jelölt, de a választási bizottság nem fogadta el jelentkezését. Szörnyű bosszút forralt a katonatiszt: amikor néhány héttel a választás előtt Ravalomanana éppen Európában utazgatott, akkor bejelentette, hogy átvette a hatalmat. Ravalomanana gyorsan hazajött, volt egy kis lövöldözés a reptéren, de hamar kiderült, hogy minden maradhat a régiben. A tisztet (Fidynek hívják) letartóztatták, és a puccskísérlet támogatásának vádjával egyúttal bekasztlizták az örökké hőbörgő Zafyt is.

Decemberben Ravalomanana úgy kapott simán 54 százalékot az első fordulóban, hogy a jelöltek között volt Ratsiraka unokaöccse is, aki mit ad isten éppen a nagybácsi fél éves ellenelnökségének székhelyén, Toamasinában polgármesterkedett.

Ravalomanana most azon dolgozik, hogy második ciklusa elején bebiztosítsa hatalmát. Ezért hát a 4-i népszavazás, ami miatt úgy izgulunk, hogy olvasgatjuk ezt a blogot.

Szerző: magyarip  2007.03.26. 21:58 3 komment

Címkék: történelem madagaszkár ravalomanana

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr251330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solomampianina Gilot 2008.03.09. 22:55:04

Tisztelt szerkesztő!

Nem tudom igazán, hogy mikori volt ez a 2 cikk, de szerintem Őn nagyon jól látja a dolgokat a hazámban, a politikát illetően persze. Rég nem olvastam magyar írást a hazámról és valami felfoghatatlan élményt nyújtott most a számomra az Őn cikke, ezért hálásan köszönöm.

Gilot

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.03.12. 06:16:09

Madagaszkári krízis: Csak rá szeretnénk mutatni, hogy a mostani, 2009 januárjában kezdődött hatalmi viszály elképesztően hasonlít a cikkeinkben (‘A joghurtmágnás és az admirális I-II.’) bemutatott korábbi politikai felálláshoz: szimbolikusan 2 ember civódik egy majomkenyérfa tetején. Egyikük az antananarivoi ellenzéki polgármester – mellesleg volt profi dj és a francia TGV vonatról becenevét kapó – feltörekvő fiatal Andry Rajoelina, aki posztját – Ravalomanana-hoz hasonlóan – az elnöki cím elérésére akarja felhasználni. Másikuk az általunk már bemutatott jelenlegi milliomos elnök Ravalomanana.

A polgárháborús helyzetnek most is mintegy 100 halottja van, úgy mint 2002-ben a választások után.

Ravalomanana vs. Rajoelina: amelyikük veszt, levettetik a majomkenyérfa tetejéről a földre.

Harcuk nem különböző politikai irányvonalak, csupán a személyiségek összecsapása – írja a BBC. Ezért hát a sok hűhó. Micsoda hülyeség nem?

üdv kedves olvasóinknak!
Gezanguz

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.03.18. 05:43:42

Fordulat, fordulat!
Különös hatalomátadás Madagaszkáron katonai nyomásra! Tegnap.
Ravalomanana levettetett a földre.
Számunkra úgy tűnik: az ellenzéki Andry Rajoelina csak egy merész bajkeverő, aki alulról jött és magasra tört, de inkább önös érdekből, mint hazájáért.
süti beállítások módosítása