Csaknem 11 millió választópolgárt várnak ma az urnákhoz Malajziában.
214 parlamenti és 501 állami gyűlésbeli hely forog kockán! Reggeli 7:30-kor kezdődik a tánc. A legdurvább csata a Maláj-félsziget északi államában, Kelantan-ban várható. Kelantan az ellenzéki Pánmaláj Iszlamista Párt (PAS) végvára, de a 14 pártot tömörítő kormánykoalíció el akarja foglalni.

A választások fokozottan láthatóvá teszik az ország faji sokszínűségét. Malájok, kínaiak, és indiaiak járulnak hozzá a kulturális mixhez. Az előrejelzés az ellenzéknek új - maláj, kínai és indiai - voksokat jósol, a Nemzeti Front (BN) kormánykoalíció viszont szeretné elérni a 2/3-os többséget, és állítja, hogy "csak egy választás" van: ők. Lah bácsi (Abdullah Ahmad Badawi miniszterelnök) ösztönzi népét, hogy menjenek és "szavazzanak bölcsen".

A lakosság 8%-át kitevő malájziai indiaiak eddig a Nemzeti Front-ot támogatták, most állítólag - a kuala lumpuri, novemberi utcai demonstráció után - az ellenzéki Keadilan-ra (PKR) fognak voksolni. Az urnáknál várhatóan több malajziai hindu fogja kifejezni dühét - véli a BBC tudósítója. De a rendőrség fogadkozik: nem kell félni, biztosítják a rendet. A mintegy 11 millióból 1,4 millióan első szavazók, az összes választók között a nő-férfi arány 50-50%. Érdekes, hogy míg Borneó szigetén a szavazóhelyiségek már 7:30-kor kinyitnak, a Maláj-félszigeten csak 8:00-kor.

Kelantan a PAS végvára. Ez az egyetlen maláj állam, ahol a kormánykoalíció nincs hatalmon. Az iszlamista párt támogatói tegnap több ezren imádkoztak Allahhoz, hogy segítsen a PAS-nak megtartani Kelantant. Az imán ott volt Kelantan főminisztere, a PAS szellemi atyja:
Nik Abdul Aziz Nik Mat (képünkön), aki könnyeivel küzdött.
Vajon sikerül megtartaniuk az államot?

Szerző: Gezanguz  2008.03.08. 04:23 Szólj hozzá!

Címkék: választások malajzia parlamenti választás abdullah badawi nemzeti front nik aziz

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr9370847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása