Zseniális hacukákban kampányolt Zimbabwe elnöke az elmúlt hetekben. A 84 éves diktátor 28 éve kormányozza gazdaságilag padlóra küldött, hiperinflációval sújtott országát. Mugabe elnököt egy karikatúra makacs, öltönyös emberként ábrázolja, aki egy kidöglött orrszarvún lovagol és ostorral próbálja az állatot száguldásra serkenteni az afrikai semmiben. Az orrszarvú maga Zimbabwe, amely már képtelen talpra állni. De még a karikatúra vizuális élményénél is érdekesebbek a diktátor kampányhacukái!

Mugabe vizualitása a kampányban

A szokásos öltöny a gardróbban maradt: Robert Mugabe az elmúlt hetek kampányrendezvényein arcképével többszörösen ellátott, csicsás ingeket viselt (lásd képeinken!). Vegyük csak szemügyre a diktátor zseniális hacukáit! Zöld, fekete és sárga alapszínű ingeken minták ismétlődnek, de ezek csak díszítenek, az üzenetet azok a nagy „plecsnik” hordozzák, amelyeken a szürkeárnyalatos Mugabe látható. Nem semmi, ha egy politikus olyan ruhában népszerűsíti magát, amin legalább háromszor szerepel a saját portréja: mellkasán és két karján! Képzeljük csak el Gyurcsányt, vagy Orbánt hasonló csicsás lebernyegben szónokolni!

Olyan, mintha Mugabe többszörözni akarná magát az arcképes ingekkel! (A többszörözés mesei megvalósulása esetén a Mugabét démonizáló Nyugat a szívéhez kapna, Gordon Brown biztos elájulna.) A zimbabwei zászló színeivel harmonizáló kampányhacukáiban Mugabe feltehetőleg azt akarja demonstrálni, hogy Ő egy Zimbabwéval! Az elnök kendője és jellegzetes baseball sapkája is a zimbabwei zászló színeire hajaz, és Mugabe ezeket a színeket sajátjaként meri használni a kampányban, hisz – mondhatnák szimpatizánsai – ő maga a nemzet. Ez alapján nem a kihívó elnökjelöltek – a magát függetlennek mondó Simba Makoni és a tényleg ellenzéki Morgan Tsvangirai –, hanem Mugabe az, aki ma, 2008-ban egyszeményben képes megtestesíteni Zimbabwét, hiszen az ország gyarmatosítás utáni története (1980-2008) róla és intézkedéseiről szólt. Mugabe dekoratív – és szerintünk kifejezetten szép – zöld, fekete és sárga alapszínű kampányhacukáinak vizualitásában tehát a fent említett üzenet bújik meg: az elnök összeolvad a nemzettel. Hozzá kell tennünk még, hogy a 84 éves Mugabe minimum erőtől duzzadó 70-esnek néz ki jelenleg.


Makoni: a kihívó oroszlán mosolya

A Kinyerma-blog szeretné bemutatni Mugabe két komoly ellenfele közül az egyiket, Simba Makonit. (A Simba név szuahéliül oroszlánt jelent.) Makoni függetlenként, és az emberekért indul a március 29-ei választáson. Tény azonban, hogy a volt pénzügy­miniszter és üzletember a kormánypárton belülről jött, így a Mugabe ellen 1999 óta lázadó ellenzéki Tsvangirai szerint Makoni csak generációváltás a ZANU-PF-nek. Makoni - a mosolygó, megnyerő úriember - amúgy nem élhet rosszul. Zimbabwéban ugyanis nem sok embernek van saját honlapja (smakoni.com).

Az elnökkel összehasonlítva láthatjuk, hogy Makoni szintén nem öltönyben szól a néphez kampánykörútján, hanem farmerben, karórával, és egyszínű ingben, amire rendre egy sárga színű virág van tűzve, afféle kokárdaként (lásd képünkön). A virág valószínűleg Makoni szlogenjére utal, ami „új hajnalt” ígér, mindezt egy felkelő nappal érzékeltetve: egy olyan nappal, amely Simba győzelme esetén felkel és életet pumpál majd Zimbabwe félig döglött orrszarvújába (lásd a karikatúrát lent!). Persze ugyanezt Tsvangirai is megtehetné, aki nemrég egy ellenzéki gyűlésen a játékvezető szerepét játszotta: piros lapot mutatott fel Mugabe elnöknek. Tsvangirai alighanem sok focit néz.

 

 









Na de ki lesz Zimbabwe elnöke?

Kérjük kedves olvasóinkat, tippeljék meg, ki lesz a befutó!
Szurkolhatnak is a jelölteknek!
Íme a 3 elnökjelölt:

Szerző: Gezanguz  2008.03.22. 14:35 7 komment

Címkék: elnökválasztás diktátor zimbabwe mugabe parlamenti választás jelöltek makoni tsvangirai kampányhacuka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr88391814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ottó 2008.03.22. 15:47:46

Ez a Mugabe úgy hasonlít a gyurcsányra.

Le Querq 2008.03.22. 16:43:08

Szerintem meg Orsós Viktorkára hasonlít, a bőrszín alapján értem ezt.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.03.22. 18:05:04

Gratulálok, bizonnyal liberális (?) baloldali (?) szavazó vagy...

mekkmesterr 2008.03.22. 19:29:15

Az a baj, hogy a magyarországi és a zimbabwei viszonyokat illető összehasonlításotok egyik esetben sem annyira irreálisak, mint elsőre tűnnének.
Itt 2 populista majom oltja az idióta népet, ott meg 3 ugyanilyen ténykedik a (sajnos) csak kevéssel sötétebb népesség körében. :) További jó köpködést.
A cikk témája egyébként nagyon karay, de csak azért, mert nem ott kell élnem.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.22. 22:36:20

A 2 szélsőre alakra egy száraz zsemlét sem mernék rábízni ...xD

teljesen_mind1 2008.03.26. 13:03:41

Le Querq ez az orsós szöveg roppant érdekes, mert van amikor meg náci, épp amire szükségetek van ?

fara-muci 2008.03.29. 00:04:49

Elgyütt a nap!
süti beállítások módosítása