30 nappal a választások után sem lehet tudni, hogy ki lesz Zimbabwe elnöke. A voksok részleges újraszámolása után viszont biztossá vált, hogy az országot 28 éve kormányzó Robert Mugabe pártja (ZANU-PF) elvesztette parlamenti többségét az ellenzéki Morgan Tsvangiraival (MDC, képünkön) szemben.
A választásokat politikai erőszak követte, amely az ellenzék támogatóit érte, és a rendőrség a nagy ellenzéki párt (MDC) főhadiszállásán is razziázott múlt héten.
Vajon ki nyeri az elnökválasztást – a 84 éves diktátor, vagy az összevarrt fejű ellenzéki vezető?


Oda a ZANU többsége


A választások napja (március 29-e) után az urnák még megvoltak, azután viszont mintha elvitte volna őket a cica. Talán egy zimbabwei típusú, fekete. Ha nem is így történt, elképesztő, hogy a Zimbabwei Választási Bizottságnak (ZEC) 30 nap sem volt elég arra, hogy a legfontosabbról, az elnökválasztásról bármilyen adatot is közöljön. Ugyanakkor a 84 éves Mugabe ellen 1999 óta lázadó Morgan Tsvangirai már 1 nappal a választások után – taktikai húzásból, és részeredményekre hivatkozva – saját győzelmét hirdette! Vagyis, aki akart, tudott gyorsan számolni. Elaludtak volna a zimbabwei szavazatszámlálók a köztes időben, vagy Mugabe kérte őket, hogy szenderedjenek el picit, míg hívei beletúrnak az urnákba? Manipuláció történhetett az ellenzék kárára a szavazatszámlálásnál? Nem kizárt, de a parlamenti eredmények más irányba mutatnak:

A kormánypárt ZANU-PF kérésére 23 választókerületben újraszámolták a voksokat – ami persze gyanús –, de a parlamenti eredmények ettől még nem változtak! A 210 parlamenti helyből az egységesnek mutatkozó ellenzék szerzett többet:

Kormánypárt
ZANU-PF: 97
Ellenzék
MDC tsvangirai frakciója: 99
MDC mutambarai frakciója: 10

Oda van tehát a ZANU-PF megszokott parlamenti többsége, és mivel nem az ellenzék áll vesztésre, sejthetjük: Mugabe eddig még nem csalt. A 84 éves diktátor ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „miért csalnék? Az emberek ott vannak, hogy támogassanak, nap nap után.” Mugabe talán nem nyúlt az urnákhoz, de az elmúlt 30 napot tervezéssel, a második fordulóra való felkészüléssel, és egyesek szerint az ellenzék támogatóinak megfélemlítésével tölthette. Az MDC állította: a választások utáni erőszakban 15 támogatója halt meg, és ezrek vesztették el otthonukat.


Összevarrt fej, súlyos ököl: Tsvangirai küzd a diktátorral

Tsvangirai vs. Mugabe: ez a páros egy Mortal Kombat játékban is elmenne. Képzeljük csak el, amint 2 izzadó politikus Nagy-Zimbabwe impozáns romjai előtt üti egymást. Villognak a vakuk, figyel a média. A kampányhacukás Mugabe ököllel súlyt le, Tsvangirai „nyílt tenyérrel” pofoz, és mindketten szuszognak, de makacsul folytatják, miközben a globális nézőtérről Brown brit kormányfő imádkozik leghangosabban a diktátor nyugdíjazásáért.

De térjünk vissza a jelen Zimbabwéjába: Tsvangirai a választások után – biztonsága érdekében – Botswanába ment, mert nem Mortal Kombat-harcos akar lenni, hanem elnök, és ahhoz életben kell maradnia. Az ellenzéki vezető most – ha egy hajszállal is – de vezet Mugabe előtt. Tsvangirai kitartása – 1999 óta a zimbabwei politika főáramával szemben – tiszteletre méltó, főleg annak tudatában, hogy Tsvangirait 2007 márciusában letartóztatták és durván megverték a rendőrök. Ezután a kórházban megvizsgálták koponyáját, és összevarrták leborotvált fején a sebet! Ezek után látható, hogy Tsvangirai olyan makacs, mint a zimbabwei diktátor: a verés nem tántorította el céljától.

„Az öregember menjen és távozzon becsülettel” – mondta egy sajtótájékoztatón Tsvangirai, aki győztesnek tartja magát, és szeretné, ha a 84 éves diktátor lemondana. Mugabénak tegnap George Bush is beszólt. Bush szerint Mugabe kudarcot vallott, Zimbabwe pedig a változásra szavazott.

Túl vén róka

A ZEC kedden tervezte megmutatni a jelölteknek az elnökválasztás eredményét, amit nekik kellett megerősíteniük a nyilvánosságra hozatal előtt. Azért megnéztem volna Mugabe, vagy Tsvangirai arcát, amikor szembesültek a ZEC eredményeivel! Vagy Mugabe (képünkön) már mindent tudott a kimenetelről, s ezért lapított? Kevesen tudják a választ, s én nem is érzem kompetensnek magamat arra, hogy Mugabe beavatottsági fokát találgassam. Túl nagy a földrajzi távolság (Budapest Harare: 7450 km), s Mugabe túl vén róka.


Források szerint Tsvangirai esélyes arra, hogy megszerezze a voksok több, mint 50%-át, és ezzel elkerülje a második fordulót. Mugabénak viszont
– vélhetően a második fordulóba kellett helyeznie reményét, annak ellenére, hogy ebben nehezen elképzelhető a diktátor győzelme. Miért? Azért, mert az MDC két frakcióját vagyis Tsvangirait és Mutambarát , valamint a ZANU-PF-ben idén törést okozó Simba Makonit támogató emberek nagyrészt Mugabe ellen szavaznának egy második fordulóban. Hacsak a politikai erőszak el nem tántorít sokakat, hacsak a zimbabweiek máshogy nem gondolkodnak, mint egy átlagos európai.

Kérjük kedves olvasóinkat, tippeljék meg, ki lesz Zimbabwe elnöke!
Szurkolhatnak is a politikusoknak!

Szerző: Gezanguz  2008.04.30. 10:00 2 komment

Címkék: választások mdc erőszak urna elnökválasztás eredmények diktátor zimbabwe mugabe tsvangirai zanu

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr73446393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2008.06.04. 23:20:37

Az összevarrt fejű ellenzéki vezért 8 órás őrizetbe vétel után elengedte a rendőrség – értesült blogunk a zimbabwei fejleményekről. Az összevarrt fejű Tsvangirai nem ijedt meg a diktátortól, s tovább küzd a zimbabwei politikai változásért. Kedves olvasóink ne feledjék, hogy az elnökválasztás június 27-én tovább folytatódik: Tsvangirai és a diktátor - erőszakkal és rendőri erők felvonultatásával fűszerezett - durva küzdelmére számíthatunk, s blogunk nem lesz rest, hogy tájékoztassonk a zimbabwei harc végkimeneteléről!

Gezanguz

figyelo · http://kinyerma.blog.hu 2008.06.20. 15:54:49

A zimbabwei ellenzék hétfőn jelenti be, hogy visszalép-e az elnökválasztás június 27-i második fordulójától. Túl sok az erőszak: az MDC szerint mintegy 70 támogatóját ölték meg az elmúlt hetekben, a párt főtitkárát Tendai Bitit pedig árulással vádolják.
Ha Tsvangirai visszalép, akkor Mugabe úré lesz az ország, s folytatódik a vén róka 28 éve tartó kormányzása.
süti beállítások módosítása