In medias res. Kezdjük rögtön egy látszólag mellékesnek tűnő adattal, mely azonban rendkívül sokat elárul egy ország fejlettségéről és lakosainak szívmélyi érzelmeiről. Kuvait focicsapata a korántsem előkelő 117. helyen áll a FIFA világranglistáján - a vietkongok és a karibi Barbados között. Utóbbi két évében az ország csapata egy nagy kalap homok volt, még Irak is felpofozta őket (nem '91-re gondolok).

Na most, hogy elmentek a csajok, beszélhetünk a választásokról (nyugalom, nem lettünk hímsoviniszták, ám ez kihagyhatatlan). Kuvait hamisítatlan, forró, egzotikus, vérpezsdítő, huncutságra csábító közel-keleti arab demokrácia - annak minden szaftos visszásságával és kínjával együtt. A hat kormányzóságra felosztott olajsejkség kormányához köze sincs a Perzsa-öbölben lubickoló lakosoknak. Maga a mindenkori sejk nevezi ki a helyi végrehajtó hatalmat. Akkor meg mi a fenét választanak meg ezek a szabadságuktól látszólag megfosztott polgárok? A népgyűlést. Igen, a népgyűlést; ráadásul 4 évre.

Node akkor mi a frász folyik itt? 2006-ban volt utoljára parlamentcsere, és már 2 évre rá urnához parancsolják az embereket? Sejk Szabah al-Ahmad al-Szabah emírnek tele lett a hócipője a kinevezett kormány és a választott képviselőház közötti permanens civakodással, és feloszlatta az országgyűlést. Emellett a kabinet is benyújtotta lemondását, mindez már március közepén megtörtént. Mostanság, durván egy héten belül, azaz május 17. napján mennek voksolni a kuvaitiak (nyelvgyakorlat: Kuvait a kuvaitiaké). Ugyanakkor sok képviselőben a félelem lett úrrá lévén, hogy 1976-ban és '86-ban is eljutott az ország egy-egy olyan krízishelyzetbe, amikor a parlament intézményét oszlatták fel évekre. Ha ez megtörténne, akkor valószínűleg jelentős tömegtüntetésekre kerülne sor. Közben még márciusban felállt az új kormány Nasszer al-Mohammad al-Ahmad al-Szabah vezetésével, és az ország történetében először kettő (azaz 2) női miniszterrel, akik az egészségügyi és az oktatási-felsőoktatási tárcákat vezethetik. Dúl a demokrácia.

Ám a furcsaságoknak nincsen végük ezzel. Kuvaitban nincsenek pártok! De itt van a világ olajának majdnem 10%-a és pártok helyett informális politikai blokkok és klikkek léteznek. És az is különös, hogy a melóra fogható lakosság 80%-a nem kuvaiti polgár, hanem mindenféle közel-keleti és dél(kelet)-ázsiai személy. Vendégmunkásból nincs hiány. Így csak az szavazhat, aki 20 éve kuvaiti állampolgár, sőt 2005 óta már az sem akadály, ha neadjisten valaki nőnek született. Szerencsére nőből sincs hiány.

Joggal kérdezheti Ön, nyájas Olvasó, hogy ha pártot tolni illegális, akkor ki mit képvisel? Vagy ez ilyen egypártrendszer szagú dolog? Nem, szó sincs róla, bár tény, hogy az emír a nagyfőnök. Azonban a népgyűlésbe különböző féle-fajta frakciók kerülnek be. Most is a klasszikus nyomásgyakorló csoportok versengenek majd: kormánynak nyalók, síita kisebbségiek, liberálisok (Nemzeti Demokratikus Szövetségnek nevezik maguk), centristák (ők a Népi Akció Blokk), iszlamisták, a különböző törzsek és klánok, és még sorolhatnánk pitymallatig.

A választások célja tehát egy együttműködőbb és nem obstruáló parlament létrehozása, amely jobban kibékül az al-Szabah uralkodói családdal (akik a kormányfőt is adják az emír mellett). Érdekes végső adalék, hogy az emír egyfajta vének tanácsa felállítását is kezdeményezte, mely közvetíteni tudna a pörlekedő honatyák és a makacskodó kormányzat között.

(P.S.:Blogunk kifejezetten aggódik amiatt, hogy hiszünk (legalábbis jómagam) mindenféle káoszelméletben, és kikövetkeztettük, hogy a kuvaiti választások eredménye befolyással lehet az olajárra, a globális felmelegedésre, ezáltal tömeges jegesmedve-pusztuláshoz vezethet, és ez felboríthatja a békés hazai belpolitikai viszonyokat. Hiszen nincs kisebbségi kormányzás jegesmedvék nélkül.)

Szerző: Hentes Fülöp  2008.05.11. 12:49 6 komment

Címkék: bevezető kormány választások monarchia bukás futball kuvait parlamenti választás sejk

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr31463647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gravy_t 2008.05.12. 19:20:53

majd ha én is lekszusszal járok be dolgozni heti 6 órában, én is leszarom, hogy demográcija-e van.

Lekszusz 2008.05.12. 19:59:19

Egyáltalán nem járok dolgozni...

IS 2008.05.12. 20:32:28

@gravy_t: csak még észre kellene venni, hogy a demokrácia termeli ki a Lexust, azért kellene vigyázni rá. demokrácia nélkül legfeljebb annyi az esély egy Lexusra, mint egy lottóötösre.

Béla 2008.05.12. 21:13:28

Ennek a cikknek gyakorlatilag semmi értelme. Legfájóbb pontja azonban, hogy a szerző nem tud magyarul, így a végtermék zagyva, értelmetlen.

gravy_t 2008.05.12. 23:08:19

IS,
melyik demokráciára gondolsz, Szaúd-Arábiára vagy az Egyesült Arab Emírségekre? Esetleg Kuvait?

Green21 · http://www.fullstart.hu/szabodezikepek.htm 2008.05.13. 03:16:55

Lorenzz · FullStart.hu 2008.05.11. 22:31:58
Gyerekek. MyVipen sokkal jobb anyagok vannak...
Onnan is lehet közvetlen linket beszúrni, csak a "megnyitás új ablakban-t" kell használni az adatlapoknál.:)
süti beállítások módosítása