Kezdjük egy alaposabb F.Y.R.O.M.-magyarázattal. Tömören annyi történt, hogy a (mindenkori) görög kormány Macedónia 1991-es függetlenné válásakor az ország nyakának ugrott, és a mai napig morogva szorongatja azt. Ennek oka a fatális névválasztás volt: ugyanis Görögország egyik északi tartománya szintén a Macedónia nevet viseli (nevezhetjük Makedóniának is persze), és a görögök szemében a 'területi integritás veszélyeztetése' -kategóriába tartozik a délszláv szomszéd név-, lobogó- és címerválasztása. Ezt nyomatékosítandó a görögök 20 hónapos gazdasági blokáddal is szivatták az északi szomszédjuk, de ez sem vitte rá a büszke macedónokat a névcserére. Macedónia felvételét a NATO-ba az idei bukaresti csúcson szintén a görögök ezirányú sértettsége torpedózta meg.


Nem is csigázom tovább a kedélyeket, lássuk mit választ Macedónia 2008. június 1-én. Parlamentet. Bizony parlamentet választ az ország, ez pedig egy 120 fős teamet jelent. Az ország 6 választókörzetre van felosztva, ezek delegálnak 20-20 főt a Sobranie nevezetű országgyűlésbe, és természetesen az "erősebb kutya elve" évrényesül itt is: a legizmosabb párt alakíthat kormányt Branko Crvenkovszki köztársasági elnök felkérése nyomán. A 2 061 315 főt számláló népesség 18 év feletti tagjai járulhatnak a demokrácia megszentelt urnáihoz. Első számú érdekesség: nincs százalékos limitje a parlamentbe jutásnak, ergo bármelyik párt alakíthat frakciót, amelyik választókörzetében elegendő szavazatot kap, így a koalíciók és szövetségek szerpe igen nagy. Második számú érdekesség: 2006-ban volt utoljára parlamenti választás az országban, akkor a Nikola Gruevszki vezette Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Demokrata Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) nyert. Gruevszki és pártja most 18 másik tömörüléssel fogott össze, és Egy Jobb Macedóniáért nevű koalícióval indulnak a megmérettetésen. De hogy lehet az (és ez a dologban az érdekesség), hogy Gruevszki és kormánya nem bírta ki 4 évig, azaz miért kell előrehozott választásokat tartani?

Április 12-én beérett a brezsnyevies pangás Macedóniában, és az Albánok Demokratikus Pártja (DPA) kijelentette, hogy ez a parlament így egy nagy kalap folyami kavics, és márpedig itten előrehozott választásokat kell tartani. Ráadásul mihamarabb. Az országgyűlés gyorsan feloszlatta önnönmagát, majd június 1-re kiírták a választásokat. Van még a világon olyan hely, ahol politikai válságokat gyorsan oldanak meg, és albánok oldanak meg.

Apropó albánok. Nos ők mindenhol jelen vannak, ahol egy kicsit is balkániasabb a légkör. 2001-ben még a pokolba kívánta őket a macedón kormány, mivel a koszovói háborút kiterjesztették macedón területre is. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) hadműveletei nyúltak át ide, illetve a helyi albánokat támogatták az ország destabilizálásában. A mára európai politikussá vált Ali Ahmeti, aki jelenleg a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) nevű albán parlamenti párt vezetője, korábban az albánok Nemzeti Felszabadító Hadseregének parancsnoka volt. A kormány - ha a tű fokán egyensúlyozva is - de túlélte akkor a polgárháborús helyzetet, és a NATO segítségével rendet teremtett. A rendteremtésig azonban százas nagyságrendű embernek kellett meghalnia, köztük 2 EU-megfigyelőnek és egy brit katonának. Az ohridi egyezmény vetett véget a konfliktusnak, azóta pedig az állam minden szintjén képviseltetik magukat az albánok.

Ezután a kis kitérő után lássuk a megmérkőző feleket. Már említettem, hogy a jelenleg hatalmon lévő VMRO-DPMNE a szocialistákkal és a nemzeti oldallal karonfogva alakítana kormányt az idén. A konkurrenciát a napocskás tömörülés alkotja (Nap-Koalíció Európáért) Vlado Buckovszki vezetésével. Ők liberális és szocdem támogatást szereztek maguknak, szívük pedig balra húz. A két nagy macedón párt mellett még két albán párt esélyes sok parlamenti szék elnyerésére: az Ahmeti-féle DUI és a Menduh Thaci-féle DPA. A DUI-t támogatja egyébként a bosnyák kisebbség is.

Mit jósolnak vajon a közvélemény-kutatók? Hát a jelenlegi kormánykoalíció győzelmét, több mint 30%-os szavazati aránnyal. A Napos-koalíció 11% körüli támogatottságot élvez, míg az albánok két fő pártja közül a DUI kb. 9%-ot, a DPA pedig 5,5%-ot fog kapni az érvényesen leadott voksokból. 1-én tehát kiderül, ki tudja továbbvinni a görögök által csúnyán pofánvágott országot a következő négy évben.

 (Egyébként az eredeti (általunk átretusált) képet köszönjük a bumm.sk-blognak, akik amúgy a magyar Indymediának köszönik. Nem megyünk tovább a köszönési láncban, éljen a blogformátum és a copyright. Ja meg Attila, aki pontosított, vagy legalábbis azt hitte szebb lesz a kép...)

 

Szerző: Hentes Fülöp  2008.05.27. 18:31 8 komment

Címkék: kormány választások görögország háború koszovó parlamenti választás macedonia f.y.r.o.m. névvita

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr60490537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amok 2008.05.27. 22:50:36

Épp Skopjeban vagyok. Választási buli és felvonulés volt a Balkán téren (Főtér). Szinpad, zene, tömeg. Nem tudom kik voltak.

Tüzijáték is van.

nagyon kár 2008.05.27. 22:51:37

volt elolvasni

tczifra 2008.05.27. 23:03:50

Azt azért ne felejtsük el, hogy a bizonytalan szavazók aránya is 30% körüli.
A másik: csodálom, hogy nem írsz arról az erőszakról, ami övezte a kampányt már az elejétől fogva, a DUI és a DPA ellenségeskedéséről, illetve az EU figyelmeztetéséről.

Ami a név-vitát illeti, macedón forrásokból hallottam, hogy Gruevszki, ha győz, rövidre zárja Görögországgal a parttalan hülyéskedést, mert minél gyorsabban szeretne végre NATO-tag lenni. Bár ők inkább azt szerették, volna ha még június elejéig az USA hat egy kicsit a görögökre...

Civil Fülöp 2008.05.27. 23:22:16

Igen, magam is hallottam az erőszakos oldalról, lövöldözésekről, de nem akartam mindent egy posztba zsúfolni, lesz erről is szó. Gruevszkinek meg nem lehet egyszerű dolga, mert a saját nacionalistáival is meg kell küzdenie a névvitában. Valaki biztos pórul jár a megoldással. Már ha ennek a nemzeti tűzön kívül bármi értelme is van.

chabie 2008.05.28. 00:47:29

Na,de Barátaim !
Mit is jelent az a F Y R O M rövidités?

Tuvalu 2008.05.28. 01:21:02

Former Yougoslav Republic of Mac(k)edonia :)))

lápi lidérc 2008.05.28. 01:33:07

Tuvalu 2008.05.28. 01:21:02
Lényegében ezt, csak apróbb helyesírási javításokkal:

Former Yugoslav Republic of Macedonia

tczifra 2008.05.29. 11:44:19

Már 41% a bizonytalanok és a távolmaradók aránya... Azért lehet, hogy 3x annyi szavazatot mégsem fognak Gruevszkiék szerezni, mint a szocdemek. Bár a média is eléggé feléjük húz, ezt meg kell hagyni.
süti beállítások módosítása