Blogunk ígért némi mélyebb betekintést Palau életébe, de szomorúan be kell jelentenem, hogy mindez szemenszedett hazugság és népámítás volt. Az idő az, ami örök kárhozattal sújtja az embert, nem hagyja, hogy kitépjük az életünkből, és eldobjuk, akár egy olajszintmérőpálcatörlőkendőt (várom a helyesírási megfejtéseket). Egy szó mint száz, az igazság az, hogy bemutatnám, kik azok a politikusok, akik előfurakodnak a palaui dzsungel mélyéről, avagy kidugják fejüket az atollok mészfehér homokjából, és főnökök akarnak lenni a turisták fölött.

Szeptember 23-án sajnos átsiklottunk, márpedig a palauiak tartottak egy első fordulót, amely voltaképp egész szoros eredményeket hozott. Ennek keretében mutogatnám meg Önöknek a jelölteket. Sajnos meg kell jegyeznünk, hogy Tommy Remengesau elnök úr már nem indulhat többször a palaui paradicsomért folyó küzdelmekben, jogilag épp eleget uralkodott már.

Elias Camsek Chin az első figura, akit kutya kötelességünk megemlíteni. Ő ugyanis a jelenlegi alelnök, aki még az ó szisztéma szerint került a hatalom tábortüzének izzó közelébe. Ezen avitt rendszer azt takarja, hogy külön választásokon tolnak széket az alelnök alá a napfényben fürdő arcú kedves palauiak. Így meg is ragadnám a szót és mondatot, hogy elmondjam, ez nincs többé. Mostantól az amerikai módszer érvényes: az elnökök kijelölnek egy alelnököt, és vele csinálják végig kart karba öltve a kampányt és a választásokat.

Node tapsoljuk vissza Mr. Chint! A kis Éliás japán, kínai és palaui felmenőkkel büszkélkedik, Cowboy a beceneve és hiába volt nagy baseballbuzi, mindig utolsónak választották be a csapatba kis pajtásai. Ennek oka, hogy túl vézna purdé volt. Amúgy 1949-ben született, hála a blogformátumnak, megtehetem, hogy ezt csak most írom bele (...dehát a mai irodalom már mélyen megveti a kronologizálást, köpjük le mi is!). A Hawaii Egyetemen szedett össze egy diplomát és egy csodás feleséget is, 1977-ben nős emberré érett. Pszichológiai és mérnöki végzettséggel a háta mögött az amerikai hadseregben építette tovább karrierjét, és gyakorlatilag minden tanulással megszerezhető címet megszerzett a U.S. Army kötelékén belül.

1997-ben kivénhedt a haderőből, és rögtön az igazságügyi miniszteri poszton találta megát otthon, Palaun. Marha nagy ötlete volt (bár Sztálinnak hamarabb eszébe jutott), hogy rabokkal felhúzatta az Igazságügyi Minisztérium új épületét, majd kárpótolandó a vért és verítéket, farmot létesített nekik. Itt voltaképp az elítéltek melóztak a saját takarmányuk előállításáért, így elemi érdekükké vált, hogy a hízók ne fogyjanak, és a zöldséget ne zabálja fel a spanyolcsiga. Chin úr 2000-től bekerült a nemzetgyűlésbe, 2004-ben pedig a palaui nép alelnökké választotta. Közszeretetnek örvend, nagy fejlesztéseket kezdeményezett, és a fenntartható fejlődés elkötelezett híve. Hiába kampányol az USA-tól kezdve a Mariana-szigeteken át Hawaiig, neki tök felesleges: csípik a fejét. Az összes (9188 db) szavazatból 3027-et gereblyézett össze, tehát a lakosság harmada őt fogja november 4-én is valószínűleg beikszelni. Alelnöke Alan Seid szenátor lesz, ha bejön a számítása.

Remengesau egyik fifikás ötlete volt elnöki regnálása idején, hogy diplomáciai kapcsolatot létesít Tajvannal. Ez amúgyis divat a pacifikus szigetországoknál, melyeknek világpolitikai súlya elenyésző, de azért jómagam nem merném a relatíve közeli Kínai Népköztársaságot ingerelni. Johnson Toribiong a második nagy esélyese a választásnak - 2526 szavazatot zsebelt be az előválasztáson. Hogy jön össze Tajvan és Toribiong? Hát úgy, kérem szépen, hogy ő Palau taipei nagykövete. Washington és Colorado egyetemein szerzett diplomákat az 1946-os születésű jogász. Sokáig volt Palaun képviselő, 2001 óta dolgozik a tajvani irodájában. Nagykövetsége mellett még nagyon nagy baseball-buzi is, az ország baseball szövetségének az elnöke, és volt az óceániai országok csapatait tömörítő szervezet feje is. Ő Palau kereskedelmi kamarájának az elnöke is, egyszóval elég aktív figura. A baseballon keresztül simán megnyerhetné a választásokat, dehát Chin úr népszerűbb és slussz. Alelnöke egyébként a Kerai Mariur névre hallgató képviselő lesz.

Surangel Whipps a következő jelöltünk, méghozzá az ifjabbik, merthogy van idősebbik is, aki értelemszerűen előbb született, és valószínűleg apa-fiú viszony áll fent a két személy között. Whipps valóban ifjú, '68-as évjárat, és még adventista is ráadásul. Közgázon végzett az Andrews Egyetemen, szeret pecázni, golfozni és síelni, így valószínűleg nem válik a palaui munkásréteg emblematikus figurájává. A Koreai Köztársaság tiszteletbeli konzula, a palaui hajózási vállalat feje és karrierje során sok vállalatnál és kereskedelmi árnyékszervnél fordult meg. Jelenleg a Szenátus elnöke, alelnökjelöltje pedig Billy Kuartei, a palaui vezérkari főnök. Ők 2248 szavazatot szereztek az előválasztáson.

Utolsó jelöltünk a szenátus örökbecsű tagja, valamivel tán kisebb horderejű személyiség, mint Camsek Chin. Joshua Koshiba 1943-as születésű politikus. Okos koponya lehet, mert matek szakon végezte el a Guami Egyetemet. Róla kevesebb az információ online, de azt megtudhatjuk, hogy matematikát tanított is, szenvedélye ez a diszciplina. Dolgozott már minisztréiumokban és a szenátusi munka sem új számára. Három gyereke, de csak egy felesége van, nagy pecás, és még sorolhatnánk a marhaságait. A lényeg, hogy per pillanat ő a legkevésbé esélyes, mindössze 1387 szavazatot kapott, a palauiak nagy része leszarja őt, valószínűleg elég nagy a rokonsága, hogy ennyi voksot összeporszívózott. Alelnöke Jackson Ngiraingas, Peleliu kormányzója lesz, ha minden összejön, és felállnak az utolsó helyről.

Ők lennének tehát a fő figurák, akik be akarják magukat lopni a palaui szívekbe. A lényeg, hogy ne essen az a rohadt eső, mert az előválasztáson is ez vette el az emberek kedvét a voksolástól (53%-os silány részvételi arány). A világ tehát sunyiban Palaura fog figyelni az USA helyett november 4-én, tegyék ezt Önök is! Csak nézzenek alaposan körül, amikor aznap este Palauról olvasnak, nehogy valaki őrültnek nézze Önöket, hogy nem Dumbo és Rambo küzdelmeit követik a CNN-en!

Szerző: Hentes Fülöp  2008.10.30. 22:11 Szólj hozzá!

Címkék: elnökválasztás tajvan első forduló jelöltek palau remengesau

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr46741439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása