Sajna, időnk fogytán, úgyhogy már nem ígérnék olyan magabiztos bengáli jelöltbemutató postot, ám kötelességemnek érzem, hogy némi csúszással legalább az eredményeket leközöljem.

MTI, Indexes felforgatással (bár az egy jó kérdés, vajon átírják-e a legendásan jó minőségű MTI-jelentéseket, de ebbe ne menjünk bele):

A Sejk Haszina Vazed asszony vezette balközép irányzatú Awami Liga nyerte meg nagy fölénnyel Bangladesh-ben a hétfőn megrendezett parlamenti választásokat. A részvételi arány a nagy hideg ellenére több mint hetven százalékos volt.

A párt által vezetett koalíció 255 mandátumhoz jutott a 300 fős parlamentben, közölte az országos választási bizottság. Legfőbb vetélytársának, a jobboldali Nacionalista Pártnak 32 hellyel kell beérnie. A többi parlamenti mandátumon független képviselők és kis pártok jelöltjei osztoznak. 

2001-ben tartottak legutóbb választásokat Bangladesh-ben. 2006. október 27-én halálos áldozatokat is követelő zavargások kezdődtek, miután Haleda Zia kormányfő mandátumának lejártát követően Jadzsuddin Ahmed államfő a lakosság bizalmát nem élvező ideiglenes kormányfőt jelölt ki. 2007. január 11-én az államfő a zavargások megfékezése érdekében rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendelt el, továbbá elhalasztotta a 2007. január 22-ére kitűzött parlamenti választásokat. A mostani választásokkal ezt az átmeneti időszakot zárták le.

Rendkívüli biztonsági intézkedések övezték a voksolást, amelytől a demokrácia helyreállítását remélik. Mintegy 660 ezer egyenruhás biztosította a rendet a szavazás idején a 144 millió lakosú Bangladesh-ben.

Január 2-i frissítés, Népszabadság, MTI: A bangladesi választásokat megnyerő Awami Liga vezetője, Sejk Haszina Vazed kijelentette szerdán, hogy hajlandó megosztani a hatalmat a jócskán alulmaradt vesztessel, a Haleda Zia vezette jobboldali Nacionalista Párttal. Felajánlotta, hogy az ellenzék fontos parlamenti pozíciókat, sőt miniszteri posztokat is kaphat. ...Na ilyet sem fogunk Magyarországon látni egy ideig: balközép-konzervatív összefogás, tiszta sci-fi, Asimov, nonszensz.

Szerző: Hentes Fülöp  2009.01.02. 00:28 Szólj hozzá!

Címkék: választások eredmények bangladesh parlamenti választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr49852607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása