Afrika egyik kulcsállamában, a 47 milliós lakosságú Dél-Afrikai Köztársaságban április 22-én választásokat tartanak. Nagy az izgalom, mivel az apartheid eltörlése (1994) óta kormányzó párt – az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) – tavaly kettészakadt, és most elvesztheti 2/3-os többségét a parlamentben. A sajtót azonban nem csak a voksolás és annak tétje érdekli: a parlamenti választásokkal párhuzamosan egy régebbi topsztori is fut – egy nagy port kavaró korrupciós ügy – amelynek célkeresztjében az ANC 66 éves zulu vezére, az ország várható új elnöke Jacob Zuma áll.

Blogunk áprilisban a következő kérdésekre keresi a választ:

  • Dél-Afrika ma az az ország lenne, amelyet emblematikus Nobel-békedíjat kapó figurái, Nelson Mandela elnök és Desmond Tutu érsek elképzelt? Az az ország, amely – barnapajzsos, „a különbözőségben egységet” deklaráló, egymást üdvözlő koiszán embereket ábrázoló – címerének megfelelően:

    a szivárvány-nemzet*
    az apartheid sebeit begyógyító rendszer
    a béke és nem a lincselő idegengyűlölet állama?

     
  • A demokratikusnak tartott Dél-Afrika mért épp azt az 1 embert akarja elnöknek, akire 47 millió állampolgára közül a korrupció legsötétebb árnyéka vetül? Egyszóval miben rejlik a szimpatizánsainak gyakran harci dalt éneklő Jacob Zuma varázsa?**
     

Bemutatjuk még olvasóinknak a 2010-ben foci-világbajnokságot rendező Dél-Afrika
vetélkedő pártjait, meghatározó politikusait – Mosiuoa Lekotát, Kgalema Motlanthét, Helen Zillét és persze Zumát. Emellett nem feledkezünk meg beszámolni arról sem, hogy hol tartanak a foci-vb előkészületei, illetve megjelenik-e a küszöbön álló világbajnokság valamilyen formában a választási kampányban.

* a kérdés nem újkeletű: a BBC tavaly, Nelson Mandela 90 születésnapján cikket szentelt a témának, 'Rainbow nation – dream or reality' címmel.

** A Zuma elleni korrupciós vádakat éppen tegnap ejtette a dél-afrikai főügyészség, miután olyan telefonbeszélgetésekhez jutott hozzá, amelyek azt sugallták, hogy az ANC-pártvezér elleni 2007-es vád időzítése manipulálva volt. Zumát először 2005 októberében vádolták meg korrupcióval, Dél-Afrika legnagyobb – 4,8 milliárd dolláros – apartheid utáni fegyverüzletével összefüggésben. Bár a főügyész engedett, Zuma bűnrészességének tárgyalása itt még nem ért véget.

Kérjük Önöket, hogy kövessék velünk pár hétig e színes és hatalmas ország sorsát!
Lesz ám izgalom és elemzés!

Szerző: Gezanguz  2009.04.07. 16:30 3 komment

Címkék: bevezető korrupció urna dél afrika parlamenti választás zuma szivárvány nemzet

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr74997112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.04.10. 05:01:59

Köszi Orbán!
Szombaton jövünk a folytatással.

figyelo · http://kinyerma.blog.hu 2009.04.11. 23:25:05

Még csiszoljuk a beígért bejegyzés tartalmát. Ezért elnézést kérünk. Holnap a Kinyerma pontban 06:00-kor jelentkezik egy dél-afrikás háttéranyaggal és egy szülinapi köszöntővel, ha minden igaz! Addig is jó pihenést Orbánnak és többi olvasónknak!
süti beállítások módosítása