Elérkezettnek látjuk az időt, hogy a blog mostani célpontját, Írországot válsági oldaláról is kivesézzük. Sebészkésünket Brian Cowen birodalmának szívébe szúrjuk, és Dublin környékén mély metszést ejtünk a sziget smaragdzöld szíve környékén. Íme a sztorija annak, hogyan vált egy prosperáló, cool, laza kis atlanti ország egy tüntető, elégedetlen, politikusait a picsába kívánó nép otthonává.

"Boom and Bust" - hogy a gazdaságértelmező Economicshelp.org-ot idézzem. Az írek 1973-ban csapódtak a ma Európai Uniónak nevezett gyülevész hadhoz, ami akkor még az Európai Gazdasági Közösség nevet viselte. A közös piac csodája na meg a zsíros donációk hozzásegítették az íreket ahhoz a gigafejlődéshez, aminek a végeredménye a ma látható modernitás Írországban ("Boom"). Egyre több befektetést döftek az országba, a gazdasági mutatók szárnyaltak, az infrastruktúra épült-szépült évtizedeken át. Ekkor kapták az írek a Kelta Tigris becenevet is, amire Kóka Janó ízlésesen rákontrázott egy Pannon Pumával.

De mindez csalóka délibáb volt ám!

Minden összeomlott, amikor az írek megtudták, hogy Bono is földijük! Ez némiképp túlzás, de a bankok felelőtlen magatartása akkor is hozzájárult a buktához. Lazítottak a hitelezési szigoron és mindez olyan bazi nagy építkezési hullámhoz vezetett, hogy abban kódolva volt a kifingás. Az évtizedekig tartó fellendülés után a koppot a világgazdasági környezet 2008-ban kezdődő köhécselése hozta, aminek nyomán a bankok már jobban paráztak lóvét adni a sok túlzottan ambíciózus építkezésre. Azok abbamaradtak, egyre többen nem tudtak fizetni, és a láncreakció gépszíja bekapta a befektetőket, építőket és magukat a bankokat is ("...and Bust").

Itt jött képbe Brian élete. Cowen - még ha megkövezték is volna ezért - nem tudta volna hihetően tagadni az ír fostalicska-helyzetet. Főleg azért hasalt el az állam, mert egyre többen melótlanokká lettek, ők pedig nem adóznak ugyebár, csak igénybe vették az ír állam zsíros jóléti szolgáltatásait. A selymesen, eurókompatibilisen csengő 3%-os hiány 12%-ra ugrott tavaly novemberre.


A mi Brianünket majdnem így kövezte meg népe


Azonban már 2008-ban kész volt a tény: Írország recesszióban van. A mi Brianünk akkor úgy döntött: ollójával lenyisszant a közszféra béreiből és adót emel, 'cserébe' pedig kisegíti a küszködő bankokat. Az írek bólintottak, "jólvan Brian fiam, csináld csak, ha ez kell köhögő gazdaságunknak". De az emberektől így elvett lóvét máshol spórolta meg a nép: a költekezésükben. Csökkent a shoppingolási hajlam, így ez is betett az ír gazdaságnak. Persze az európai befektetők is összeszarták a tangájuk a helyzettől, ám egy euróövezeti tagot senki nem fog cserben hagyni, pláne, hogy a görögöket is kirántották a pöcéből (az eurósokon kívül persze a dollárt folyamatosan géppuskázó Kína is elkezdett ácsingózni a segíteni hajlandók sorában).

Már 2008-ban voltak nagy tüntetések Cowenék válságkezelése ellen, de 2009-ben a tízezres demonstrációk elszaporodtak, sztrájkok voltak az elbocsátások miatt, és az íreknek már nem tetszett, hogy egyre több állami szolgáltatásért kell pengetniük. Időközben, ahogy záporoztak a kormány reakciói, ezrek döntöttek úgy, hogyha nincs biztos megélhetés az anyaföldön, akkor külföldre húznak.

Cowen hosszú napok kategorikus félrebeszélése után tavaly november 21-én elismerte, hogy guanó került a palacsintába, és Írországot az EU és az IMF fogja megsegélni. Végül összesen 85 milliárd €-s segélycsomagot kalapoztak össze Írországnak, amit az EU, az IMF, Nagy-Britannia, Dánia és Svédország álltak. Ekkor otthon kitört a politikai ribillió, a koalíciós partner zöldek előrehozott választást követeltek januárra, Cowen átcsúszott egy bizalmi szavazáson, és végül, mint tudjuk, a Taoiseach bele is bukott a történetbe. Azóta Írország már le is emelt 3,6 milliárd €-t az alapból, és abból Bonónak megvett pár szigetet a Seychelle-eken. De lehet, hogy tévedtem, ez az információ nem 100%-os.

(Mivel nem vagyok nagy gazdasági szakértő, lehet kommentezni, és javítani a hülyeségeket, ha írtam olyat!)



Még van időnk a február 25-re kiírt választásokig, ezért egy következő cikkben a híres írek politikai palettán való elhelyezkedését boncoljuk majd fel!

Szerző: Hentes Fülöp  2011.02.15. 18:32 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: bank bukás európai unió imf írország gazdasági válság brian cowen

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr852663503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Prohormone 2018.06.25. 17:42:23

Budapest Cruise Silverline - silverlinebudapestrivercruise

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása