Lassan lecsapódnak a tegnapi urnarepesztő választások eredményei Mongóliában, és ezek alapján úgy tűnik, hogy a magukat igazi demokratikus erőkként megjelölő Elbegdordzséknak kevés babér termett június 29-én. A 76 képviselői székkel bíró Állami Nagy Hurálban, azaz az országgyűlésben 41 helyet szereztek a volt kommunisták, a Bajar vezette Mongol Nép Forradalmi Pártja. A Demokrata Párt valószínűleg 25 helyet szerzett meg, míg egy pozíciót független jelölt csípett el. Hangsúlyozandó, hogy a választási bizottság szerint az óriási távolságokkal rendelkező országban a szavazatszámlálás és -összesítés nem kevés macerával és idővel járó meló, így hivatalos végeredmény csak kedden várható. Azonban a jelenlegi állás mellett a kommunisták bátran elbízhatják magukat. Bajar máris kijelentette: "Az MPRP [a komcsi párt] hajlandó együttműködni bármely politikai erővel avagy független jelölttel." Ez persze nem megbízható kommüniké, mivel a demokratákat már kiebrudalták egyszer a koalícióból.

És az ilyenkor szokásos számadatok: a polgárok 74%-a voksolt, ami elmarad a megelőző általános választáshoz képest 7%-kal. 12 párt és 1 koalíció összesen 350 jelöltje mérkőzött a választók kegyeiért, akik már nagyon szeretnének kitörni a nomád nyomorból. Ennek legfőbb esélye az Ásványkincs Törvény elfogadásában lenne, amit az új - esetleg többségi - kormány akár keresztül is vihet. A törvény igazságosabban osztaná el a multik által kifejtett nyersanyagokból befolyó jövedelmeket, és eleve nagyobb állami beleszólást engedne a kitermelésbe. A kommunisták nem bonyolítanák túl a dolgot: minden lakos az "anyaország ajándékaként" kapna 1300 dollárnyi pénzt (egyelőre egyszeri juttatásként) a bányászott termékek után. A demokraták mindössze 860 dollárnyi tőkét juttattak volna szavazóiknak, de beindították volna a maguk új tulajdonosi programját, hogy minden mongol a nemzeti vagyon tulajává válhasson. A program neve nagyon esztétikusan cseng: "Gazdag Mongol".









Breaking news:

Durva összecsapások halottakkal 

Balhéztak kedden Ulánbátorban! Már az MTI is foglalkozik a mongol választásokkal (csak lángoknak kellett felcsapni). Történt, hogy megtartották a fent említett vasárnapi választásokat, melyek végeredményét a demokraták erősen megkérdőjelezik, mondván ez felháborító csalás. Nemzetközi megfigyelők azonban cáfolták a vádakat, ezek szerint az MPRP legitim kormánya lehet(ne) az országnak újabb négy évig. Ez a demokraták híveinek szemet szúrt, úgyhogy hatezren átrongyolva a rendőrsorfalon odakozmálták a kommunisták székházát. Néhány ezer demonstráló fószer pedig a város főterén kezdett heves tüntetésbe. Mindenki kapott természetesen gumilövedéket és könnygázt, cserébe kövek, és palackok szálltak a rend őrei felé. Reméljük a repülő üvegek között nem akadt kumiszos, azt mégis kár lenne elpazarolni...

Legalább 4 halottja, 130 rendőri és civil sérültje van az ulánbátori összecsapásoknak – írja a BBC. Az erőszakos tiltakozások miatt 4 napra rendkívüli állapotot vezettek be a fővárosban, kedden. Enkhbajar köztársasági elnök vészhelyzeti megbeszélést trombitált össze a vezető politikai erők részvételével, melyen Bajarék határozottan állították: minden szabályos volt, Elbegdordzsék pedig, hogy minden szabálytalan volt. Ugyanakkor személyes véleményként megjegyezném, hogyha egy milliós nagyvárosban mindössze néhány ezren tüntetnek, akkor igen valószínű, hogy a békés többség elfogadta a végeredményt (sőt neadjisten még áhította is...).

Amennyiben bővebb információkhoz jutunk a mongóliai általános választások végkimeneteléről, azonnal jelentkezünk. Mostmár az EB meccsei sem gátolhatnak többé ebben...

Szerző: Hentes Fülöp  2008.06.30. 16:43 6 komment

Címkék: demokrata választások zavargás tüntetés mongólia eredmények parlamenti választás elbegdordzs bajar

A bejegyzés trackback címe:

https://kinyerma.blog.hu/api/trackback/id/tr18546284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tenegri 2008.07.01. 17:24:13

Hát igen, mert a balhé olyan jó:

www.mongolia-web.com/content/view/1846/154/

tenegri 2008.07.01. 18:11:47

Hírek percről percre - mongolul tudok előnyben :)

www.sonin.mn/2008/07/01/4200/

Pár szóban: a tüntetők elzárták a Forradalmi Párt székháza közelében levő utakat, kővel dobálják az arra járó autókat. Több tüntetőt őrizetbe vettek és a Szühbátor kerületi rendőrség épületében tartják őket, ami előtt szintén tüntetők gyülekeznek. A tüntetők a pártszékház körüli (a Forradalmi Párt székháza a város abszolút központjában van) többi hivatali épületet, de lakóházakat is megtámadtak, autókat gyújtottak fel. Egyes szemtanúk értesülései szerint (ki tudja mennyire megbízhatók) pénzt és alkoholt osztogattak a tüntetők között. A tüntetők elfoglaltak egy buldózert és a rendőrök felé indultak vele, de aztán mégis visszavonultak. A rendőrök könnygázt és gumilövedéket vetettek be.

tenegri 2008.07.01. 23:24:04

Szintén a sonin.mn alapján: rendkívüli állapotot vezettek be 4 napra Ulánbátorban (alkoholtilalom, éjszakára a belvárosban kijárási tilalom, stb.).

Hajnali fél 4-re a tüntetések alábbhagytak, a tüntetők szétszóródtak a városban, kb. 500 embert tartóztattak le. A tüzeket nagyrészt eloltották. A pártszékház mellett tűz ütött ki a Szépművészeti Galériában és egyes értesülések szerint az Operában is. Állítólag két rendőr életét vesztette a kórházban.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2008.07.02. 10:15:41

Tenegri, köszönjük az információkat;) és azt is, hogy figyelemmel kíséred, hogy blogunk mennyit csíp el/ ért meg a mongóliai eseményekből!
Nem semmi, ha valaki tud mongolul és magyarul is!
Köszönjük még egyszer!

üdv
Gezanguz

tenegri 2008.07.02. 13:50:20

www.sonin.mn/2008/07/02/4231

Legalább gyakorlom a nyelvet :)

Egy videó a tüntetések kezdetéről:
uk.youtube.com/watch?v=3B07LzCWyE4

A tegnapi zavargások mérlege: 718 embert tartóztattak le, 108 rendőr és 120 civil sebesült meg, 19 állapota súlyos. A fején megsérült japán tudósítót hazaszállították. Külön csoportot állítottak fel az események kivizsgálására.

A Demokrata Párt elnöke, C. Elbegdordzs nyilatkozatban követelte a letartóztatott fiatalok azonnali szabadon bocsátását.

Reggel 10-kor összeült a parlament rendkívüli ülése. A nemzeti TV és rádió munkatársain kívül a sajtót nem engedték be.

Dolgoznak a károk felmérésén. A Szépművészeti Múzeum anyagának egy része elégett a tűzben, de a műtárgyak nagy részét kimentették. A Központi Kultúrpalotából ellopták és tönkretették az Országos Filharmonikusok és a morin húr (lófejes hegedű, mongol nemzeti hangszer) zenekar hangszereit és felszerelését, miként a mongol klasszikus művek archívumát is komoly kár érte.

Az 1-es számú kórház előtt éjszaka lövöldözés volt, egy ember azonnal, egy pedig 5 perccel később a műtőasztalon halt meg.

Hivatalos források alapján az éjjeli események folyamán 4 hivatalos személy (rendőr?) halt meg, 1 lőfegyvertől szenvedett sérülést. További egy személy a pártszékházbeli tűzben halt meg, 2 egyéb körülmények között.

A választás egyébként a nemzetközi megfigyelők (japán, ausztrál, kanadai, thaiföldi, fülöp-szigeteki, dél-koreai, amerikai, indonéz, stb.) szerint rendben zajlott le, számottevő rendellenességet nem észleltek.

A hozzászólók mindkét oldalt képviselik - a többség szerint elfogadhatatlan az erőszak a tüntetők részéről. Egyesek véleménye szerint csak a Forradalmi Párt 1.5 millió tugrikos egyszeri juttatása miatt szavaztak vidéken rájuk (a Demokrata párt 1 milliós ajánlatával szemben). A médiát itt-ott elfogultsággal vádolják.

tenegri 2008.07.02. 16:55:42

www.sonin.mn/2008/07/02/4284/

A mongol belügyminiszter az alábbi közleményt adta ki (a fordítás kb. 90%-a az eredetinek):

2008.0.30-án napközben a Demokrata Párt és a Polgári Szövetség parlamenti képviselői, Dzs. Batdzandan, O. Magnai és R. Burmaa tüntetést szerveztek és a Forradalmi Párt központja, a főtér, valamint a főposta közelében levő főútvonalakat elzárták. Ugyanezen a napon 22.10-től július 1-je 03.50-ig kb. 400 emberrel zárták el a forgalmat.
A résztvevők ezután szétszéledtek, megegyezve abban, hogy másnap (1-jén) 12 órától folytatják a tüntetést. 12 körül kb. 20 ember gyülekezett a főtéren és 30 a Demokrata Párt épülete előtt.
12.10-kor a Demokrata Párt elnöke, C. Elbegdordzs úgy nyilatkozott, hogy a szavazatszámlálás törvénytelenül zajlott.
13.00 körül a főtér keleti oldalán kb. 200 ember tüntetett.
13.20 körül a Demokrata Párt elnöke, C. Elbegdordzs találkozott a téren összegyűltekkel. A tüntetők ezután 2 részre váltak, egy részük távozott a térről, másik részük ott maradt.
12.30 körül a korábban kicsit távolabb gyülekező 100 ember a Polgári Szövetség parlamenti képviselői, Dzs. Batdzandan, O. Magnai és D. Enhbat, valamint B. Dzsargalszajhan vezetésével csatlakozott a főtéren tüntetőkhöz.
15.00-kor kb. 100 ember a Forradalmi Párt székházához ment, s megkísérelt az épületbe hatolni, de a biztonságiak és a párt dolgozói ezt megakadályozták.
A biztonsági emberek segítséget kértek a rendőrségtől, s 15.20-kor megérkezett az erősítés. 15.30-tól a zűrzavar fokozódott, s a az épületet kövekkel, botokkal kezdték dobálni, ablaküvegeket törtek be.
A rendőrség távozásra felszólító felhívásának a tüntetők nem engedelmeskedtek, sőt a rendőrökre támadtak.
17.00-tól kezdve a Forradalmi Párt épületének földszinti helyiségeiben a tüntetők tüzeket kezdtek gyújtani. A tűz eloltására érkezett tűzoltókat kövekkel, botokkal dobálták, megsebesítve őket, s a tűzoltást rendszeresen akadályozták.
23 órától a helyzet rosszabodott. A főtéren, a Forradalmi párt épületénél és a Demokrata Párt épülete előtt kb. 8000 ember gyűlt össze. A Forradalmi Párt épületében a tetőn és az első két szinten égni kezdett. A 8000 emberből a zavargásban tevékenyen 2-300 fő vett részt, 20-35 ember szervezte az eseményeket, a tömeg nagy része csak szemlélődő, érdeklődő volt.
A zavargás folytatódása során a gyújtogatás áttevődött Központi Kultúrpalota és a Szépművészeti Múzeum irányába, a Kultúrpalota előtere és a Szépművészeti Múzeum 2 emelete is kigyulladt, értékes műtárgyak semmisültek meg. 5 ember életét vesztette. A helyzet rendezése érdekében az elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki. A zavargásban résztvevők megkísérelték felgyújtani az Operaházat is, s a parlament épületébe való behatolásra készültek a keleti kapun át. Egy csoport megpróbálta lerohanni a kerületi rendőrség épületét. Mivel olyan értesülések érkeztek, hogy lőfegyvereket keresnek, a rendőrség épületében levő fegyvereket összegyűjtötték és biztonságos helyre szállították. A tüntetők egy bank épületébe is betörtek, tetemes kárt okozva. 5 gékocsit felgyújtottak. Hajnali 4 óra körül a tüzeket nagyrészt eloltották, ennek során 1 embert mentettek ki. 8 emebr szolgálat közben megsérült. A követségek védelmét megerősítették.
A hadsereg egyes osztagai Ulánbátor hat pontján vettek részt a rend fenntartásában. A katonák az oszlatásban, az őrizetbe vételekben nem vettek részt, csak egyes fontos létesítmények (erőmű, rádió, televízió) megerősített védelmét látták el. A védelmet ellátó rendőrök és katonák számára megtiltották a lőfegyverhasználatot, csak könnygázt, riasztófegyvert és gumilövedéket használhattak.
Hajnali 3-ra a zavargást teljesen felszámolták és a helyzetet irányítás alá vonták. Összesen 718 embert tartóztattak le, 221-et szálíltottak kórházba, ezek közül 31-et tartottak bent. Néhány külföldi is megsérült. Ezek közül egy japán súlyos sérülést szenvedett. A főügyész utasítására külön munkacsoport alakult az események vizsgálatára, s rendőrség is vizsgálatot indított.
S. Oyuun-ra, a külügyminiszterre ruházták a feladatot, hogy az eseményekről részletes tájékoztatót készítsen Mongólia külföldre akkreditált nagykövetei számára. A rendkívüli állapot idején a gyülekezési törvénnyel ellentétes tüntetések tilosak. Olyan hírek érkeznek, hogy a városban egyes csoportok nagy tüntetést szerveznek. Követeljük, hogy az ilyen tevékenységet végző csoportok és személyek azonnal szüntessék be a törvénytelen magatartást. Mongólia törvényei értelmében a hatóságok fellépnek az ilyen tevékenységgel szemben.
süti beállítások módosítása